Domyślnie Cyklinowanie - prośba o opinię
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Domyślnie Cyklinowanie - prośba o opinię
Szanowni
Wczoraj i dziś ekipa cyklinuje u mnie podłogę.
Deska sosnowa ->cyklinowenie ->biały olej ->lakier.
Po położeniu pierwszej warstwy lakieru zauważyłem "falującą" powierzchnię podłogi (zdjęcie poniżej)
Pytanie - czy to jest norma? Czy powinienem prosić cykliniarza o poprwkę?
Jeżeli tak to jaki błąd został popełniony? Chcę się przygotować na ew. kontrargumenty fachowca.
Zdjęcie w lepszej jakości:
https://share.icloud.com/photos/0mUi1tn ... CMvGuKAuqQ
Pozdrawiam
Andrzej
Wczoraj i dziś ekipa cyklinuje u mnie podłogę.
Deska sosnowa ->cyklinowenie ->biały olej ->lakier.
Po położeniu pierwszej warstwy lakieru zauważyłem "falującą" powierzchnię podłogi (zdjęcie poniżej)
Pytanie - czy to jest norma? Czy powinienem prosić cykliniarza o poprwkę?
Jeżeli tak to jaki błąd został popełniony? Chcę się przygotować na ew. kontrargumenty fachowca.
Zdjęcie w lepszej jakości:
https://share.icloud.com/photos/0mUi1tn ... CMvGuKAuqQ
Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 20 gru 2018, 21:12 przez endrut, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Domyślnie Cyklinowanie - prośba o opinię
"Udostępniane zdjęcia nie są dostępne"
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
poprawiłem linkszari pisze:"Udostępniane zdjęcia nie są dostępne"
generalnie OK ale dupy dali bo nie uzupełnili ubytków między deskami i to kategoryczny błąd. Będziesz łaził i podłoga ładna ale skrzypi.
podczas cyklinowania z woreczka scyklinowanego drewna robi się papkę połączoną z tym czymś do malowania i uzupełnia ubytków. Przerabiałem to na dębowej podłodze więc twardszej. Więc szpar nie może być jak u Ciebie niezależnie od tego co wykonawca mówi.
Ma być jak układanie paneli płasko i równo. Może pod spodem być nierówno ale ubytki MUSZĄ być uzupełnione a podłoga równa.
Jeśli ekipa mówi że się nie da wywalić z miejca i szukać innej lepszej, teraz chcą zarobić barany na wszystkim.
podczas cyklinowania z woreczka scyklinowanego drewna robi się papkę połączoną z tym czymś do malowania i uzupełnia ubytków. Przerabiałem to na dębowej podłodze więc twardszej. Więc szpar nie może być jak u Ciebie niezależnie od tego co wykonawca mówi.
Ma być jak układanie paneli płasko i równo. Może pod spodem być nierówno ale ubytki MUSZĄ być uzupełnione a podłoga równa.
Jeśli ekipa mówi że się nie da wywalić z miejca i szukać innej lepszej, teraz chcą zarobić barany na wszystkim.
Celowo nie chcieliśmy uzupełniać przerw między deskami. Pytanie jest, jaka może byćszari pisze:generalnie OK ale dupy dali bo nie uzupełnili ubytków między deskami i to kategoryczny błąd. Będziesz łaził i podłoga ładna ale skrzypi.
przyczyna falowania.
co tam faluje? Niczego nie widzę
Dziękuję wszystkim za opinie/odpowiedzi.
Okazało się że poza cyklinowaniem wzdłuż desek wymagane było cyklinowanie 45st.
Po nim fale zniknęły. Nestety przez to że pracownik który cyklinował poszedł na skróty właścicel firmy stracił dzień pracy i sporo oleju/lakieru.
Pozdrawiam
Andrzej
Okazało się że poza cyklinowaniem wzdłuż desek wymagane było cyklinowanie 45st.
Po nim fale zniknęły. Nestety przez to że pracownik który cyklinował poszedł na skróty właścicel firmy stracił dzień pracy i sporo oleju/lakieru.
Pozdrawiam
Andrzej