projektowanie wymiany instalacji gazowej w starych budynkach.

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
pawelec471
Początkujący
Początkujący

projektowanie wymiany instalacji gazowej w starych budynkach.

Post autor: pawelec471 »

czy jest zgodne z prawem odcięcie mieszkania od sieci gazowej w starej kamienicy z 1939 roku ze względu na na to, że kuchnia nie spełnia norm kubatury i wysokości zawartych w Rozp .Min/ Infrastruktury w/s budynków z 2002 roku. Par 2. tego rozporządzenia określa zakres stosowania jego przepisów do budynków projektowanych, nowowybudowanych i przebudowywanych i do wykonywania instalacji w takich budynkach - jednoznacznie kierując sens stosowania nowych norm w przyszłość w celu podniesienia standartów nowych budynków. Przecież nie mogę zwiększyć kubatury mojej kuchni, co radził mi projektant. Mam ją nadmuchać?
NSA w uzasadnieniu wyroku z 4matrca 2015 roku wypowiedział się na temat zasad stosowania przepisów Rozp. w/s budynków w starych budynkach ograniczając zakres ich stosowania do przepisów przeciwpożarowych , oświelenia awaryjnego ,szerokości schodów itp. Pozostałe przepisy nie mają zastosowania w starych budynkach.Projektant pozostaje głuchy na moje argumenty, poradził mi przeniesienie kuchni gazowej ... do... łazienki ... bo tam jest kubatura. Co da taka zmiana poza mechanicznym stosowaniem się do przepisów i ogromnym utrudnieniem korzystania z mieszkania . A odcięcie gazu ze względu na przepisy? szkoda gadać tym bardziej że gaz w moim mieszkaniu jest od czasów prezydenta Bieruta . A teraz co przyszła dobra zmiana?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”