Schody kręcone
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
KamilaMeble
- Zaawansowany

- Kontakt:
Re: Schody kręcone
Akurat co do kręconych schodów,to mam podobne zdanie i również uważam,że prezentują się bardzo fajnie,stylowo. W praktyce pozwalają nam zaoszczędzić trochę przestrzeni co jest bardzo ważne w przypadku mniejszych i niższych domów.
Dokładnie, choć w mojej okolicy to rzadkość, wszyscy fachowcy, którzy przychodzili dziwili się, że jeszcze z takimi schodami się nie spotkali. Co mnie jeszcze bardziej dziwiło:) W moim regionie popularne są tradycyjne schody betonowe z barierką obijane drewnem.
A mi bardziej podobają się proste bolcowe, takie jak tutaj: Holz Treppen schody z drewna
Zupełnie mi się takie nie podobają. Powiało mi tu kolego reklamą:)
Moja kuzynka gdy kończyła budowę trzy lata temu zafundowała sobie takie schody i wyglądają całkiem fajnie, ale tylko wyglądają - meble musieli wciągać przez balkon (dobrze, że go mają) teoretycznie można najpierw przez klatkę (a właściwie przez otwór w suficie) wciągnąć meble, a potem zamontować schody tylko co potem gdy trzeba meble wymienić? Ona też nie ma dzieci bo dzieci + kręcone schody = KATASTROFA. Na kręcone schody można sobie pozwolić gdy możemy zamontować NAPRAWDĘ DUUUŻE schody w innym wypadku poza wizualnymi plusami mają same minusy.
-
Ekspert Schodów KAMEX
- Aktywny

Niestety nie w każdym miejscu damy duże proste schody.. Poza tym każde będą prezentować się dobrze. Zamiast spiralnych można zastosować zabiegowe, które też nie zajmują dużo miejsca ale są bardziej praktyczne niż spiralne

Ja tam wolę spiralne. Te mnie jakoś nie przekonują:) Na tym pierwszym zdjęciu to pleksi czy szkło?
Pewnie pleksi, szło byłoby niebezpieczne szczególnie w domu, którym latają dzieci.
Schody spiralne prezentują się naprawdę rewelacyjnie. Sprawiają poczucie przestrzeni. Są niebezpieczne trochę i najlepiej by je zaprojektował i zamontował ktoś kto bardzo dobrze na tym się zna. Bardzo fajne schody na zamówienie robią pracownie stolarskie takie np jak ta http://modrzew.pl/ . W zasadzie kto jak kto, ale stolarze znają się na drewnie chyba najlepiej.
-
tomaszkubin
- Początkujący

Schody kręcone może i fajnie wyglądają itp, ale są trochę niebezpieczne, szczególnie jeżeli w domu mieszkają małe dzieci czy osoby starsze. Proponowałbym jednak inny wybór, jest przecież wiele możliwości. Polecam stronkę https://nowoczesneschodywewnetrzne.word ... y-do-domu/ , wiele przydatnych nformacji odnośnie różnych rodzajów schodów.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
A ja się dalej upieram co do schodów kręconych. Jeśli chodzi o wnoszenie mebli, to ok mogę się zgodzić - jest to trochę problem, ale meble są w większości skręcane, więc problem znika. Na poddaszu nie planuję sypialni, więc łóżko odpada. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo dzieci, to i na zwykłych schodach betonowych mogą sobie zrobić krzywdę.
I stanęło na tym, że z prefabrykatów nie zrobię, bo nikt w okolicy się tym nie trudni, firma z Warszawy ma niebotyczne kwoty, więc zrezygnowałem. I znalazłem stolarza, który zrobi mi takie z drewna, będą pomalowane na biało. Załączam zdjęcie jak będą wyglądały, trochę projekt się zmienił.

I stanęło na tym, że z prefabrykatów nie zrobię, bo nikt w okolicy się tym nie trudni, firma z Warszawy ma niebotyczne kwoty, więc zrezygnowałem. I znalazłem stolarza, który zrobi mi takie z drewna, będą pomalowane na biało. Załączam zdjęcie jak będą wyglądały, trochę projekt się zmienił.

Schody kręcone to świetny wybór. Sam mam takie u siebie w domu i nie zamieniłbym ich na inne. Wyglądają dobrze i zajmują mało miejsca. U mnie w domu schody robiła firma Wróblewski Design z Kalisza. Mają duże doświadczenie w robieniu świetnie wyglądających schodów, więc polecam ich wam.
-
Aneczkaaaa
- Początkujący

Ponoć schody kręcone to przede wszystkim bezpieczeństwo, bo zawsze masz barierkę przed sobą i jest się czego złapać oraz nietuzinkowy wygląd. To trochę jak ze szpilkami-nie są do chodzenia a do wyglądania
:):)
My wybralismy schody proste bez udziwnień. Są zabezpieczone lakierem do parkietów LuxDecor zeby byly twardsze i nie ulgly szybkiemu zniszczeniu. Robilisy je u stolarza na zamowienie i są takie jak chcielismy
-
steel constructions
- Początkujący

Jesli macie mało miejsca na schody, to idealnym rozwiązaniem są takie schody spiralne.
Jest to swietna alternatywa dla schodów kaczych, czy młynskich/młynarskich, do których nie każdy jest przekonany. Zajmują bardzo mało przestrzeni.
Jest to swietna alternatywa dla schodów kaczych, czy młynskich/młynarskich, do których nie każdy jest przekonany. Zajmują bardzo mało przestrzeni.