Pytanie skierowane tylko do posiadaczy
czy spełnia swoją role, tzn czy w dni około 30 C jest w stanie zapewnić w domu temp około 22 C?
Dom ocieplony styropianem 20 cm grafitu, poddasze 38 cm wełny
z czego macie zrobione? rehau awadukt czy może PCV pomarańczowa?
jak długie kanał, jakiej średnicy, na jakiej głębokości?
Gruntowy rurowy wymiennik ciepła przy rekuperacji, czy spełnia swoją role?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Gruntowy rurowy wymiennik ciepła przy rekuperacji, czy spełnia swoją role?
Też jestem ciekawy jak sie oddycha powietrzem z kanalizy? Jak wygląda taki wymiennik i co tam rośnie po kilku latach?
Wolałbym zakopać rurę z glikolem czy solanką jak do PC i puścić to przez jakąś chłodnicę/nagrzewnicę. Tylko to spora inwestycja (w porównaniu z "pecefałką"), ale wyższa higiena i wydajność.
Wolałbym zakopać rurę z glikolem czy solanką jak do PC i puścić to przez jakąś chłodnicę/nagrzewnicę. Tylko to spora inwestycja (w porównaniu z "pecefałką"), ale wyższa higiena i wydajność.
a jak wygląda cała reku po kilku latach? jak wygląda klima? czyści się je i odgrzybiadenvi pisze:Też jestem ciekawy jak sie oddycha powietrzem z kanalizy? Jak wygląda taki wymiennik i co tam rośnie po kilku latach?
No raczej. Wentylacja i klimatyzacja podlegają okresowym kontrolom. W zależności od przeznaczenia budynk max. 1x5 lat. Jeżeli jest syf trzeba czyścić.
Jest to możliwe. Pod warunkiem, że instalacja jest robiona z twardych przewodów, których nie porwie szczotka.
Sam nie wiem czy budynki jednorodzinne łapią się pod te paragrafy? Nie chce mi się sprawdzać.
Jest to możliwe. Pod warunkiem, że instalacja jest robiona z twardych przewodów, których nie porwie szczotka.
Sam nie wiem czy budynki jednorodzinne łapią się pod te paragrafy? Nie chce mi się sprawdzać.
-
marcinmalinka
- Aktywny

To znajdź może fachowców, którzy zagwarantują Ci najwyższą jakość? Ja na przykład mogę zaświadczyć o jakości tej firmy https://www.sceko.pl/dla-biznesu/Twigel pisze:a jak wygląda cała reku po kilku latach? jak wygląda klima? czyści się je i odgrzybiadenvi pisze:Też jestem ciekawy jak sie oddycha powietrzem z kanalizy? Jak wygląda taki wymiennik i co tam rośnie po kilku latach?
Nie no, na pewno. Poproszę o jakąś naklejkę na "kominku". Grzyby, robale i inne żyjątka zobaczą i nie wlezą. Nie zrobią tego "solidnej firmie". No f... waymarcinmalinka pisze:To znajdź może fachowców, którzy zagwarantują Ci najwyższą jakość? Ja na przykład mogę zaświadczyć o jakości tej firmy https://www.sceko.pl/dla-biznesu/Twigel pisze:a jak wygląda cała reku po kilku latach? jak wygląda klima? czyści się je i odgrzybiadenvi pisze:Też jestem ciekawy jak sie oddycha powietrzem z kanalizy? Jak wygląda taki wymiennik i co tam rośnie po kilku latach?