Zbiornik ciśnieniowy hydroforowy przeponowy

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
RemigiuszL
Początkujący
Początkujący

Zbiornik ciśnieniowy hydroforowy przeponowy

Post autor: RemigiuszL »

Witam

zamówiłem z firmy Omnigena.pl zbiornik ciśnieniowy hydroforowy przeponowy. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zamiast przepony mam worek gumowy! :O W moim rozumieniu, przepona to jest guma szczelnie zamontowana w środku zbiornika oddzielająca powietrze od wody... czyli guma oddziela wodę od powietrza ale nie workiem, czyli ma styczność z metalowym zbiornikiem

1. Czy ta przepona, to faktycznie WOREK w którym jest WODA? Nie ma takich zbiorników, gdzie jak mieczem przecięte tak przeponą oddzielam wodę od powietrza??
2. Czy woda z worka gumowego nie będzie śmierdziała lub nie będzie się z nią coś działo??

Obrazek
Taki zbiornik otrzymałem.

Liczę na szybką odpowiedź.

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

zbiornik

Post autor: Paweł_Małek »

Wszystkie takie zbiorniki maja przepone w ksztalcie worka z gumy (przewaznie jest to EPDM).
Z metalowym plaszczem zbiornika styka sie azot (poduszka gazowa fabrycznie wypelniona jest azotem).
Tworzywo EPDM nie powoduje smrodu wody (mam podobny zbiornik innej firmy). Jest to dzialanie celowe - woda niema sie stykac z plaszczem zbiornika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”