Kotły węglowe
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Kotły węglowe
Zacznę od tego, że jestem kobietą
i mimo iż czytałam zamieszczone posty niewiele z nich rozumiem i nadal potrzebuję pomocy
muszę wymienić instalację grzewczą w domku(dodam iż jest to stary drewniany ocieplony domek:) najbardziej interesuje mnie jaki piec powinnam wybrac. Ktoś polecał mi piec węglowy s6wc firmy z buczka, dodam iż interesują mnie piece których cena będzie w okolicach 3 tysięcy. Bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam 
-
leśnik
Zębiec ma mój ojciec od 3 lat i ma z nim same problemy.Po pierwsze cały dym idzie do wewnątrz a nie w komin, przychodzili już rożni kominiarze, spece i nic wszystko jest w porządku, a dym nadal leci do środka.Po drugie nie spala do końca węgla, parę razy wyrzucałem popiół, jeśli można to tak nazwać bo popiołu do węgla było 50 procent.
-
leśnik
Drogi Łukaszu 789 - w twoim wypadku każdy kocioł będzie pracował nieprawidłowo, gdyż masz zły komin. Jeżeli jeszcze posiadasz kocioł z dolnym spalaniem to ciąg kominowy musi być bardzo dobry. Ja posiadam Zębca KWK 25 i komin stalowy śr.200mm wys 10m i nie mam żadnych problemów z kotłem. Przy kotle dolnospalającym 25 KW przekrój komina to minimum 400cm2 - Śr. ok 22cm. Proponuję jeszcze zamontować w kotłowni czerpnię ścienną. Kocioł do spalania potrzebuje niezbędną ilość powietrza o czym nie wszyscy pamiętają. Dobry komin to podstawa prawidłowej pracy kotła.
Dziękuję Adamisie za obiektywną ocenę kotłów. Od pewnego czasu obserwuję że na forach budowlanych i grzewczych krytykę dobrej POLSKIEJ firmy Zębiec.
Widzę w tym rękę konkurencji i to niekoniecznie polskiej. Należy promować dobre polskie firmy.
Pozdrawiam
Dziękuję Adamisie za obiektywną ocenę kotłów. Od pewnego czasu obserwuję że na forach budowlanych i grzewczych krytykę dobrej POLSKIEJ firmy Zębiec.
Widzę w tym rękę konkurencji i to niekoniecznie polskiej. Należy promować dobre polskie firmy.
Pozdrawiam
-
leśnik
Zaznaczam, ze nie jestem bezkrytycznym fanem kotłów zębiec.
Nie sądzę jednak by przy takiej skali produkcji( zdecydowany lider w kraju) firma pozwoliła sobie na stosowanie lichej blachy. Kotły te cieszą się dużą popularnością ze względu na prostą konstrukcję, łatwość czyszczenia i niezawodne działanie. Obecnie jest zbyt duża konkurencja, by można łatwo sprzedać bubel. W mojej okolicy( Radom ) najbardziej popularne to zębiec, sas, defro, krzaczek, Klęczaj. Sas- wymaga dobrego komina, trudne czyszczenie, potrafi mocno fuknąć. Krzaczek - Duże wymagania do temp. powrotu, w przeciwnym razie góra 7 lat. Klęczaj - fuka, duże wymagania ciągu. Defro - duże wymagania ciągu, ostatnio znajomemu rozwalił komin.
Oczywiście każdy z tych kotłów może dobrze funkcjonować wiele lat, natomiast w stosunku do Zębca mają większe wymagania co do ciągu, czyszczenia i temperatury powrotu( Zębiec dopuszcza 40 stopni).
Ponieważ mój kocioł pracuje codziennie przez okrągły rok musi być niezawodny, posiadać szybki rozruch i wysoką sprawność. Wiadrem patyków w ciągu 15 minut nagrzewam 100l wody +kocioł 58l. Wypijamy z żoną herbatę i można wchodzić pod prysznic.
Kolega Te Ce pyta się co się stało z Tą firmą? Informuję, że firma dalej istnieje. Ponieważ mieszkam niedaleko byłem niedawno w sklepie firmowym.
PS. Tydzień temu mój szwagier kupił Zębca.
Nie sądzę jednak by przy takiej skali produkcji( zdecydowany lider w kraju) firma pozwoliła sobie na stosowanie lichej blachy. Kotły te cieszą się dużą popularnością ze względu na prostą konstrukcję, łatwość czyszczenia i niezawodne działanie. Obecnie jest zbyt duża konkurencja, by można łatwo sprzedać bubel. W mojej okolicy( Radom ) najbardziej popularne to zębiec, sas, defro, krzaczek, Klęczaj. Sas- wymaga dobrego komina, trudne czyszczenie, potrafi mocno fuknąć. Krzaczek - Duże wymagania do temp. powrotu, w przeciwnym razie góra 7 lat. Klęczaj - fuka, duże wymagania ciągu. Defro - duże wymagania ciągu, ostatnio znajomemu rozwalił komin.
Oczywiście każdy z tych kotłów może dobrze funkcjonować wiele lat, natomiast w stosunku do Zębca mają większe wymagania co do ciągu, czyszczenia i temperatury powrotu( Zębiec dopuszcza 40 stopni).
Ponieważ mój kocioł pracuje codziennie przez okrągły rok musi być niezawodny, posiadać szybki rozruch i wysoką sprawność. Wiadrem patyków w ciągu 15 minut nagrzewam 100l wody +kocioł 58l. Wypijamy z żoną herbatę i można wchodzić pod prysznic.
Kolega Te Ce pyta się co się stało z Tą firmą? Informuję, że firma dalej istnieje. Ponieważ mieszkam niedaleko byłem niedawno w sklepie firmowym.
PS. Tydzień temu mój szwagier kupił Zębca.