bachus, biorę pod uwagę, ze podłoga jest ogrzewa. Dlatego aż 10 procent przytoczyłem. Z resztę, to tylko ogólniki a nie konkretny przykład. Wiadomo, że różne bryły budynków, przy takim samym ociepleniu różnie będą oddawać ciepło.
Nie wiem coś się tak czepnął szczegółów i jakimiś drobnymi odchyłkami próbujesz mnie zdyskredytować.
Jestem osobą prywatną i takie też mam opinie. Subiektywne. Poparte faktycznym doświadczeniem Prywatnym i zawodowym.
Nie mam zamiaru tu niczym handlować. Więc nie musisz się obawiać. Po prostu z nudów piszę.
Pisząc o współczesnym domku, miałem na myśli prosty, zwarty budynek. Bez masy wykuszów, wieżyczek, podcieni i innym "ozdobników" zgodny ze standardem EU 2021, czyli 12cm szarego (na
ścianie z gazobetonu, na ceramice 18 cm), 10cm xps w podłodze (nawet przy podłogówce), 25 lepszej waty na dachu, Okna 3-szybowe. To w zupełności wystarczy, żeby aż 50% ciepełka szło przez komin. Każde dodatkowe ocieplenie to więcej strat na wentylacji. Dlatego reku, to pozycja obowiązkowa w domku pasywnym. Jednak nawet w energooszczędnym to opcja dla bogatych. Okres zwrotu 50-100 lat. Dodatkowe centymetry styropianu/waty 10-50+ lat. Okna połaciowe 3-szybowe (+1000 za sztukę) - okres zwrotu +150 lat (no chyba, ze ktoś ma cały dach ze szkła?). Te wszystkie opcje dotyczą budynku jak powyżej. Wiadomo, będą rozbieżności kilku, może nawet kilkunastu procentowe w stratach przez poszczególne przegrody. Np. w przypadku jakiegoś "cygańskiego pałacu".
To nie jest wiedza tajemna i warto się nią z ludźmi podzielić. Chociażby, żeby nie dali się naciągnąć na jakieś "cudowne" rozwiązania.