Jak bym czytał naszego wieszcza, nie ma a jednak są.Tomasz_Brzeczkowski pisze: NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK PANELE NA PODCZERWIEŃ. Są na prąd i emitują podczerwień jak każde ciało o tej samej temperaturze.
Elektryczne ogrzewanie zalety i wady?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Elektryczne ogrzewanie zalety i wady?
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
-
HTM-instalacje
- Początkujący

Główną wadą mogą okazać się koszty, oczywiście akurat to względne bo uzależnione jest od wielu czynników, im mniejsza powierzchnia grzewcza tym tego typu ogrzewanie lepiej się sprawdzi, gorzej jeżeli na podczerwień chcemy ogrzać cały dom łącznie z piwnicami.
Z chęcią też bym poczytał ale otwiera się chyba nie do końca na poście o którym myślałeś. Na kogo konkretnie mam patrzeć?bachus pisze:Taaaa. Z tym działaniem to chyba nie do końca. Poczytaj co następny wesoły piewca od podczerwieni wyciął klientowi: http://www.forumbudowlane.pl/instalacje ... -t32600/60kont77 pisze:Już wolę takie panele na podczerwień, które znam i wiem jak działają.
A co do takich paneli to są takie domy na wynajem w Międzyzdrojach (mogę podać adres jak chcesz) gdzie można sobie pojechać na wakacje, weekend itd. Fajny, drewniany domek w formie szeregowca. I z tego co wiem to jedyne ogrzewanie tych domków to własnie takie panele na podczerwień. Nie wiem czy to właśnie nie te Eco Partner. Właścicielami domków jest para z Poznania, która tam się przeprowadziła i prowadzi te domki. Można z nimi porozmawiać (bardzo sympatyczni właściciele) i na pewno sami wypowiedzą się o tym systemie ogrzewania z perspektywy czasu i użytkowania. A wynajmują całorocznie i nawet zimą bywa, że wolnych miejsc nie ma.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Które koszty? Instalacja jest najtańsza a eksploatacja = 0HTM-instalacje pisze:Główną wadą mogą okazać się koszty, oczywiście akurat to względne bo uzależnione jest od wielu czynników, im mniejsza powierzchnia grzewcza tym tego typu ogrzewanie lepiej się sprawdzi, gorzej jeżeli na podczerwień chcemy ogrzać cały dom łącznie z piwnicami.
Tylko brak wiedzy może usprawiedliwić płacenie rachunków za ogrzewanie.
rekuperacja od 1989r
TYLKO brzęczu reklamuje coś co kosztuje dziesiątki tysięcy złotych a eksploatacja kosztuje 0. A później okazuje się że przychodzą "słone rachunki za prąd".Tomasz_Brzeczkowski pisze:Które koszty? Instalacja jest najtańsza a eksploatacja = 0
Tylko brak wiedzy może usprawiedliwić płacenie rachunków za ogrzewanie.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Otwiera się dokładnie jak trzeba.tureqt0 pisze: Z chęcią też bym poczytał ale otwiera się chyba nie do końca na poście o którym myślałeś. Na kogo konkretnie mam patrzeć?
Firma Enerbau założyła klientowi o nicku raff1701 ogrzewanie na podczerwień, poczytaj niżej jak go oszukano:
http://www.forumbudowlane.pl/instalacje ... -t32600/60
Fizyki uczymy się od Brzęczkowskiego, pierwszego na świecie wynalazcy silnika grawitacyjnego (perpetuum mobile).
Już widzę. Otwierało mi się na samej górze strony a wpis jest prawie pod koniec. Gdybyś nie dodał loginu to ciężko by było mi się odnieść. Mnie zastanawia to, że to niby promienniki podczerwieni a zamontowane jako podłogówka. To jakaś dziwna hybryda. Może to tylko jakaś folia montowana w podłodze. Nie znam tego rozwiązania, więc ciężko mi tu sie wypowiedzieć. To co znam od Eco Partnera i z tego domu o którym pisałem, to ich panele są montowane albo pod sufitem albo na ścianach. Promieniowanie które jest generowane nie jest zasłonięte jakąś dodatkową warstwą. Jakby położyć płytki na takich panelach (jakby były w podłodze) to pewnie ich wydajność mocno by spadła. Tak myślę. Energia w pierwszej kolejności grzałaby podłogę a dopiero ona grzałaby pomieszczenie. Czyli taki rodzaj podłogówki bardziej a nie typowe grzanie podczerwienią.
Dzięki za info. Poczytałem. Faktycznie ciekawa sytuacja i raczej mało pozytywna. Mam podobne wrażenie jak tureqt0 że to ma mało wspólnego z prawdziwym ogrzewaniem na podczerwień. Raczej takie panele bywają montowane powyżej a nie w podłodze. Nie do końca rozumiem jak to miałoby działać.bachus pisze:Taaaa. Z tym działaniem to chyba nie do końca. Poczytaj co następny wesoły piewca od podczerwieni wyciął klientowi: http://www.forumbudowlane.pl/instalacje ... -t32600/60kont77 pisze:Już wolę takie panele na podczerwień, które znam i wiem jak działają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma czegoś takiego jak ogrzewanie na podczerwień.kont77 pisze:Dzięki za info. Poczytałem. Faktycznie ciekawa sytuacja i raczej mało pozytywna. Mam podobne wrażenie jak tureqt0 że to ma mało wspólnego z prawdziwym ogrzewaniem na podczerwień. Raczej takie panele bywają montowane powyżej a nie w podłodze. Nie do końca rozumiem jak to miałoby działać.bachus pisze:Taaaa. Z tym działaniem to chyba nie do końca. Poczytaj co następny wesoły piewca od podczerwieni wyciął klientowi: http://www.forumbudowlane.pl/instalacje ... -t32600/60kont77 pisze:Już wolę takie panele na podczerwień, które znam i wiem jak działają.
rekuperacja od 1989r
Uważasz że promieniowanie podczerwone nie grzeje? Nie można nim ogrzać pomieszczenia?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie ma czegoś takiego jak ogrzewanie na podczerwień.kont77 pisze:Dzięki za info. Poczytałem. Faktycznie ciekawa sytuacja i raczej mało pozytywna. Mam podobne wrażenie jak tureqt0 że to ma mało wspólnego z prawdziwym ogrzewaniem na podczerwień. Raczej takie panele bywają montowane powyżej a nie w podłodze. Nie do końca rozumiem jak to miałoby działać.bachus pisze: Taaaa. Z tym działaniem to chyba nie do końca. Poczytaj co następny wesoły piewca od podczerwieni wyciął klientowi: http://www.forumbudowlane.pl/instalacje ... -t32600/60
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ogrzewanie jest na prąd, a promiennikiem jest wykończenie (płyta gk, czy panel) grzane przez oporową folię, kable czy maty.
rekuperacja od 1989r
Co Ty wiesz o ogrzewaniu jak nawet firmę musiałeś zamknąć bo nie byłeś w stanie się utrzymać na rynku wmawiając świadomym klientom że bolączką na wszystkie problemy jest klimatyzacja i rekuperacja.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Ogrzewanie jest na prąd, a promiennikiem jest wykończenie (płyta gk, czy panel) grzane przez oporową folię, kable czy maty.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Wady elekrycznego to archunki
Ale można sobie z tym poradzic. My mamy teraz takiego dostawce prądu - pulsar energia i płacimy mniej niż wczesniej przy większych dostawcach
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Niskie rachunki lub ich brak, to wada?saratki pisze:Wady elekrycznego to archunkiAle można sobie z tym poradzic. My mamy teraz takiego dostawce prądu - pulsar energia i płacimy mniej niż wczesniej przy większych dostawcach
rekuperacja od 1989r