Pompa ciepła ? koszt inwestycji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Pompa ciepła ? koszt inwestycji
z tego co wiem to pompa ciepła nie potrzebuje kotłowni bo jest cicha i niczego nie spala więc nie brudzi.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Pompa ciepła nie musi mieć osobno wydzielonej kotłowi.
O domu bez kotłowni można poczytać na naszym blogu firmowym w artykule pt. Dom bez kotłowni.
O domu bez kotłowni można poczytać na naszym blogu firmowym w artykule pt. Dom bez kotłowni.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

I JEST ZNACZNIE TAŃSZA OD KOTŁA. Choć są zwolennicy smogu, którzy sprzedają pompy ciepła drożej niż kotły na węgiel czy pelet,mazi88 pisze:z tego co wiem to pompa ciepła nie potrzebuje kotłowni bo jest cicha i niczego nie spala więc nie brudzi.
Trzeba tak złe firmy wytykać palcem. SMOG TO WINA CIEPŁOWNIKÓW I POLITYKÓW!
rekuperacja od 1989r
-
Rafał Cichocki
- Zaawansowany

Witam,mazi88 pisze:z tego co wiem to pompa ciepła nie potrzebuje kotłowni bo jest cicha i niczego nie spala więc nie brudzi.
Pompa ciepła jest bardzo dobrym rozwiązaniem ogrzewania budynku zarówno pod kątem niskich kosztów ogrzewania jak i również aspektów związanych z komfortową eksploatacją. Dzięki uzyskiwaniu energii z przemiany termodynamicznej ciepła niskotemperaturowego z gruntu lub z powietrza, pomieszczenie, w którym znajduje się pompa ciepła, jest zawsze czyste. Poprzez brak zjawiska spalania pompa ciepła nie emituje żadnych zanieczyszczeń do atmosfery oraz gwarantuje w pełni bezobsługową pracę. Jest to to znacznie bardziej opłacalne i przyszłościowe rozwiązaniem ogrzewania budynku w porównaniu do kotłów stałopalnych.
W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła z rodziny Logatherm zachęcam do odwiedzenia strony internetowej.
W razie pytań lub wątpliwości, pozostaję do dyspozycji.
Pozdrawiam,
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Podtrzymuje to co wcześniej polecałem. Dopowiadając - pompa ciepła nie musi mieć dedykowanego pomieszczenia typu kotłownia, a żeby już wszystko było jasne, to dopowiem jeszcze, że w języku branżowym pomieszczenie z pompą ciepła to nie kotłownia, a maszynowniamazi88 pisze:z tego co wiem to pompa ciepła nie potrzebuje kotłowni bo jest cicha i niczego nie spala więc nie brudzi.
Pozdrawiam!
Ja mam pompę kaliko i nie widzę żadnej potrzeby żeby mieć na to specjalną kotłownię, maszynownię, czy jak tam inaczej nazywa się to pomieszczenie. Nic nie brudzi i wygląda estetyczniemazi88 pisze:z tego co wiem to pompa ciepła nie potrzebuje kotłowni bo jest cicha i niczego nie spala więc nie brudzi.
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

No to bardzo dobra rekomendacja! A możesz powiedzieć w którym pomieszczeniu, w jakim miejscu swoi u ciebie pompa ciepła? No i jaka to pompa - powietrza/gruntowa? A może taka do cwu?Podwal111 pisze:Ja mam pompę i nie widzę żadnej potrzeby żeby mieć na to specjalną kotłownię, maszynownię, czy jak tam inaczej nazywa się to pomieszczenie. Nic nie brudzi i wygląda estetyczniemazi88 pisze:z tego co wiem to pompa ciepła nie potrzebuje kotłowni bo jest cicha i niczego nie spala więc nie brudzi.
Techniką pompową fachowo zajmuje się firma Dambat. Produkują pompy i hydrofory. Oferują pompy bardzo ciche, które doskonale sprawdzają się w domach jednorodzinnych. Rzetelni fachowcy.
Na rynku sporo jest różnych producentów, jest w czym wybierać, jest tak chyba z każdym produktem na rynku konkurencyjność ogromna, problem z wyborem jeszcze większy. Spędziłem trochę czasu na porównaniu produktów i mój wybór padł na pompę od Termosfera.
jaką pompę wybraliście??damian_6 pisze:Na rynku sporo jest różnych producentów, jest w czym wybierać, jest tak chyba z każdym produktem na rynku konkurencyjność ogromna, problem z wyborem jeszcze większy. Spędziłem trochę czasu na porównaniu produktów i mój wybór padł na pompę od Termosfera.
Jaki to był koszt zarówno zakupu jak i montażu
Polecam pompę kaliko od de dietrich
jest spoko, nie trzeba jej trzymać w żadnym specjalnie do tego przeznaczonym miejscu
chyba każda pompa nie potrzebuje jakiegoś specjalnego pomieszczenia dla "siebie"
Pewnie. Przecież może stać w hallu zamiast szafy, w salonie za sofą lub chociaż obok lodówki w kuchnimazi88 pisze:chyba każda pompa nie potrzebuje jakiegoś specjalnego pomieszczenia dla "siebie"
To ja bym jednak wolał w tej maszynowni na łodzi
-
Masertiger
- Aktywny

Do pomp ciepła polecam sterowniki Techa https://www.techsterowniki.pl/k/sterown ... omp-ciepla
-
Konsultant Viessmann
- Superużytkownik

Witaj, zaletą pompy ciepła jest własnie to, że nie musi mieć maszynowni, chociaż oczywiście może taką mieć. Zobacz chociażby na wizualizacje dostępne na ofcjalnych stronach np. tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mie ... mpaign=CZZ - może zastępować szafę, może stać w pralni, spiżarni, w garażu.... Jest to pomijając efektywność energetyczną, urządzenie które oszczędza miejsce. Dlatego np, będąc na etapie projektowania budynku można zrezygnować z kotłowni/maszynowni i składu opału. To duże oszczędności na etapie budowy domu.mazi88 pisze:chyba każda pompa nie potrzebuje jakiegoś specjalnego pomieszczenia dla "siebie"