Filtry wody - zakładane na rury

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

semmac
Początkujący
Początkujący

Re: Filtry wody - zakładane na rury

Post autor: semmac »

Bolas pisze:Nie polecam montowania filtra skośnego nie jest to filtr przeznaczony do takich zanieczyszczeń. Po pierwsze co znaczy że woda jest zapiaszczona? Woda z własnej studni czy z sieci? Jeżeli z sieci to zakład wodociągowy powinien się tym zająć bo to jego brocha i obowiązek.
Jeżeli filtr to dołożyć i kupić coś porządnego coś co będzie służyć długo i będzie łatwe w płukaniu - ja takie filtry montuję standardowo do każdego przyłącza które wykonuje:
Obrazek
Tu są dwie wersje z reduktorem ciśnienia i bez. Stale może pani kontrolować stan zabrudzenia a płukanie filtra polega na odkręceniu zaworka u dołu i spuszczeniu kilku litrów wody do wiaderka.
Własnie zgrzewam swoją instalację i chciałem dać w piwnicy filtr narurowy (jeden usuwający chlor, a drugi kamień) do 300zł za całość. Ale po pierwszym telefonie do sprzedawcy pytaniem czy zmniejszy mi się przepływ (domek 4 osoby dorosłe, dwójka dzieci) usłyszałem, że woda będzie ledwo lecieć a filtr będę wymieniać co tydzień.
I co mi pozostaje? Filtry pod umywalkami, filtry prysznicowe?

nikoon
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: nikoon »

Może tego typu jak ma eden filtry do wody są to dystrybutory filtrujące, które podłączone są bezpośrednio do sieci wodociągowej, w ten sposób oczyszczają zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Działanie dystrybutorów odbywa się na zasadzie podwójnej filtracji. W pierwszej kolejności usuwane są zanieczyszczenia stałe typu piasek, rdza, natomiast filtracja zasadnicza poprawia smak, kolor, zapach, redukuje zawartość ołowiu, chloru i inne zanieczyszczenia chemiczne.

PrzemekS
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: PrzemekS »

My mamy narurowy i bardzo dobrze się taki filtr sprawuje. Kiedyś mieliśmy dzbanek z filtrem ale to mało funkcjonalne było.

piotrowski
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: piotrowski »

Zgadzam się, ze filtr narurowy jest bardzo sensowny. U nas jest taki od roku jakoś i doskonale się sprawdza. Wybraliśmy taki od Global Concepts 2000 bo firma to dobrzy fachowcy od technologii uzdatniania wody i mają po prostu produkty wysokiej jakości.

ArkadiuszKrol
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: ArkadiuszKrol »

Ja zamówiłem w ubiegłym roku filtry od firmy gc2000.pl. Szczerze mówiąc nie miałem żadnych problemów z ich założeniem. Skontaktuj się ze sprzedawcą. Możliwe, że on będzie Ci w stanie doradzić.

lucaskruszyna
Aktywny
Aktywny

Post autor: lucaskruszyna »

Ogólnie w przypadku filtrowania wody można się zdecydować już nie tylko na wkłady z węglem i dzbanki, ale obecnie na takie filtry, które montuje się bezpośrednio na kranie i od strony praktycznej to będzie najlepsza opcja. Ostatnio przestawiłem się na filtr, kupowałem za pośrednictwem ich dystrybutora w Polsce i jestem bardzo zadowolony. Na minutę cztery litry przefiltrowanej wody prosto z kranu więc opcja znacznie wygodniejsza niż dzbanek filtrujący.

komanka21
Początkujący
Początkujący

Post autor: komanka21 »

ja polecam filtr Tapp.

MałgorzataBajd
Początkujący
Początkujący

Post autor: MałgorzataBajd »

Ja posiadam filtr pod zlewem w kuchni i muszę przyznać, że to bardzo wygodne rozwiązanie, bo wkłady wymieniam raz do roku (są bardzo szczelne),a woda naprawdę jest wysokiej jakości, czyściutka, smaczna. Wcześniej używałam dzbanków i filtrów na kran, ale ich wydajność jest minimalna i kontakt wody ze złożem jest króciutki, więc realnie efekty są mizerne. Często trzeba wymieniać wkłady i głównie jest tam węgiel aktywny, zatem trzeba bardzo dbać np. o higienę w dzbanku, myć go codziennie.
Dlatego dobrze jest zamontować filtr trochę bardziej profesjonalny, np. (badanie jakości wody) Profine POU

MajsterkowiczR
Początkujący
Początkujący

Post autor: MajsterkowiczR »

Po opinie lub pomoc w doborze najlepiej zgłosić się do profesjonalistów.

MajsterkowiczR
Początkujący
Początkujący

Post autor: MajsterkowiczR »

Ja równiez posiadam filtry od firmy (badanie jakości wody) - najwyzsza jakosc :)

Majka2312
Początkujący
Początkujący

Post autor: Majka2312 »

U mnie z kolei od jakiegoś czasu sprawdza się filtr nakranowy- mam taki z aquaphor i świetnie zdaje egzamin. Po kamieniu nie ma śladu, woda jest czysta, bez nieprzyjemnych zapachów. Śmiało można ja pić prosto z kranu:) A i wszystkie sprzęty kuchenne też mają się dużo lepiej.

Wosyow
Aktywny
Aktywny

Post autor: Wosyow »

harmonyh2o . com/sklep/aktywna-podstawka-mala/ to aktywna podstawka od firmy Harmony H2O, innowacyjne rozwiązanie, które może rozwiązać Twój problem. Zwykłe filtry nie są już wystarczające, ale ta technologia żywej wody, przywraca naturalną strukturę wodzie zmieniając wodę martwą na wodę żywą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”