Jaka kosiarka elektryczna 850 m2
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Jaka kosiarka elektryczna 850 m2
Wstępnie już wybrałem kilka sprzętów, prośba o rady jeśli ktoś zna/ma te kosiarki. Ogródka mam 850 m2. Wiem, że istnieją kosiarki spalinowe, ale chcę spróbować z elektryczną.
Pod uwagę biorę tylko kosiarki 46 cm.:
1. KOSIARKA STIGA COMBI 48 ES - najdroższa w zestawieniu, bo jakieś 1350 PLN, ale + bo silnik indukcyjny, napęd, mulczowanie i Stiga (dobre, bo Stiga tak mi ją polecano)
2. KOSIARKA ELEKTRYCZNA HECHT 1805 S - nieco tańsza ok. 1150 PLN, ma wszystko to co Stiga, ale tu z kolei słyszłem, że Hecht to niezbyt dobry producent
3. KOSIARKA MAKITA ELM4613 - cena zbliżona do Hecht jakieś 1150 PLN, niby Makita świetna marka, ale nie wiem czy jest silnik indukcyjny
4. NAC LE18-51-SIR-JR - bardzo ciężka, ale z napędem i aż 51 cm. szerokość cięcia, silnik indukcyjny i cena dobra, bo ok. 1000 PLN. Tylko opinie o NAC średnie.
I kosiarki bez napędu, bo być może przy 850 m2 i w miarę płaskiej działce 30 kg. nie będzie aż tak dużym problemem? Wszystkie mają mniej więcej te same funkcje:
1. Kosiarka elektryczna Stiga Combi 48 E - to samo co 48 ES, ale bez napędu
2. KOSIARKA OLEO-MAC G 48 PE - 929 PLN dużo dobrych opinii, silnik indukcyjny, bez napędu
3. KOSIARKA AL-KO SILVER 46.4 E - 999 PLN jest indukcja i dobre opinie o AL-KO
4. Jest też Makita i Hecht, odpowiedniki tych wypisanych powyżej bez napędu
Któraś wybija się ponad inne? Warto nieco przepłacić za Stiga?
Pod uwagę biorę tylko kosiarki 46 cm.:
1. KOSIARKA STIGA COMBI 48 ES - najdroższa w zestawieniu, bo jakieś 1350 PLN, ale + bo silnik indukcyjny, napęd, mulczowanie i Stiga (dobre, bo Stiga tak mi ją polecano)
2. KOSIARKA ELEKTRYCZNA HECHT 1805 S - nieco tańsza ok. 1150 PLN, ma wszystko to co Stiga, ale tu z kolei słyszłem, że Hecht to niezbyt dobry producent
3. KOSIARKA MAKITA ELM4613 - cena zbliżona do Hecht jakieś 1150 PLN, niby Makita świetna marka, ale nie wiem czy jest silnik indukcyjny
4. NAC LE18-51-SIR-JR - bardzo ciężka, ale z napędem i aż 51 cm. szerokość cięcia, silnik indukcyjny i cena dobra, bo ok. 1000 PLN. Tylko opinie o NAC średnie.
I kosiarki bez napędu, bo być może przy 850 m2 i w miarę płaskiej działce 30 kg. nie będzie aż tak dużym problemem? Wszystkie mają mniej więcej te same funkcje:
1. Kosiarka elektryczna Stiga Combi 48 E - to samo co 48 ES, ale bez napędu
2. KOSIARKA OLEO-MAC G 48 PE - 929 PLN dużo dobrych opinii, silnik indukcyjny, bez napędu
3. KOSIARKA AL-KO SILVER 46.4 E - 999 PLN jest indukcja i dobre opinie o AL-KO
4. Jest też Makita i Hecht, odpowiedniki tych wypisanych powyżej bez napędu
Któraś wybija się ponad inne? Warto nieco przepłacić za Stiga?
-
JakubSledz
- Zainteresowany

Re: Jaka kosiarka elektryczna 850 m2
A może robot koszący by sie u ciebie sprawdził? Sąsiad ma takiego wipera to tylko teren musiał pod niego przygotować i zaprogramować, a kosi sam do ustalonej wysokości i sam podjeżdża pod ładowanie. Przymierzam sie, żeby na przyszły sezon sobie takiego sprawić dla wygody bo już mnie w krzyżu łupie od biegania za kosiarką.
dobre są kosiarki Worxa
- Kosiarka elektryczna Worx WG717E
albo tez kosiarka akumulatorowa to dobry pomysl
- Kosiarka akumulatorowa Worx WG778E.1
duzo ciszej pracuje, jest lżejsza i rowno kosi
- Kosiarka elektryczna Worx WG717E
albo tez kosiarka akumulatorowa to dobry pomysl
- Kosiarka akumulatorowa Worx WG778E.1
duzo ciszej pracuje, jest lżejsza i rowno kosi
Ja używam kosiarki bezprzewodowej marki Alpina, świetnie się ją użytkuje, polecam taki typ kosiarki. Szerokość koszenia to około 34cm.
-
ZSWojtczak
- Zainteresowany

Myślę, że każda lepsza marka powinna się sprawdzić. Bardzo istotną rolę tutaj gra też budżet.
Opcji do wyboru mamy dzisiaj naprawdę wiele. Z jednej strony bowiem możemy postawić na dobre kosiarki spalinowe , z drugiej postawić na typowe kosiarki elektryczne, bądź kosy. Na pewno jednak warto sięgnąć po takie rozwiązanie, dzięki któremu będziemy mogli wypielęgnować swój trawnik bez bardzo dużego wysiłku:).
Ogólnie, to nie wiem. Ja nie jestem za za wyposażeniem na prąd, ponieważ nie jest moim zdaniem ono tak użyteczne, jak maszyny spalinowe. Mi na przykład podobają się Traktory i kosiarki samojezdne John Deere, ale nie wiem jeszcze, czy takie sobie do domu kupię. Nie mam za dużego ogrodu na taki traktorek. Na pewno jednak wybiorę spalinówkę, bo taniej wychodzi i łatwiej się ją prowadzi.
Polecam Wam jeszcze odwiedzić obi. Znajdziecie tutaj na pewno odpowiednią kosiarkę.
Dystrybucją i serwisem profesjonalnych maszyn ogrodniczych zajmuje się fachowo firma Jackonet. To profesjonaliści w temacie. Oferują sprzęty najwyższej klasy w niezwykle atrakcyjnych cenach. Polecam.
Znajomemu doradzałem zakup kosiarki Stiga. Sam mam elektryczną - model nazywa się Combi 48 ES. Moc 1800 W, obudowa ze stali, 60-litrowy materiałowy kosz na trawę ze wskaźnikiem zapełnienia i można jej używać do mulczowania dzięki dostarczonej w zestawie wtyczce do mulczowania. Polecam.
-
jacekmogliwia
- Zaawansowany

Co jeszcze możecie powiedzieć na jej temat?
Świetną kosiarkę kupiłem u Jackonet. Mają duży wybór urządzeń ogrodniczych. Oferują wysokiej jakości sprzęty w przystępnych cenach. Solidny i rzetelny kontrahent.
-
ArkadiuszKrol
- Superużytkownik

Niedawno widziałem bardzo fajne kosiarki elektryczne w ofercie firmy ogrod-dom.pl. Ja zamówiłem stamtąd kosiarkę marki TORO. Jest wydajna, prosta w obsłudze, ekonomiczna i bezawaryjna.
Mamy podobne podwórko i spalinówkę z napędem. Wystarczy. To nie jest moim zdaniem teren pod traktorek. Tzn. nie ma większego sensu. Tylko w przypadku spalinówki bardzo duże znaczenie ma to, jak ona jest eksploatowana. Lejcie paliwo ekologiczne - i tak sprzęt specjalnie dużo tego nie używa, a jednak różnica w działaniu - bardzo duża. Zauważycie nawet po tym, jak sprzęt radzi sobie w terenie, jak idzie mu z wysoką trawą. Różnica jest naprawdę mega duża.