POMPA CIEPŁA - OPINIE
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: POMPA CIEPŁA - OPINIE
Dobre systemy ogrzewania, wentylacji mechanicznej i chłodzenia z wykorzystaniem pomp ciepła, rekuperatorów i klimatyzatorów znalazłam na https://www.mirenergia.pl/. Może warto do nich zajrzeć? Ja śmiało polecam!
-
miniokjarek
- Początkujący

Poczytaj sobie na http://varma.pl/kontakt/. Dość dużo piszą na temat pomp.
Jeśli mowa o takich pompach to na pewno będzie potrzebny sprzęt do tego, aby wszystko w ziemi wywiercić. Takim sprzętem zajmuje się firma http://staltechnika.pl/oferta/wiertnice ... d-studnie/ więc u nich można szukać różnych propozycji. Jest to producent maszyn, więc informacja na pewno dobra dla firm budowlanych lub firm, które taki sprzęt wypożyczają.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

od 18 lat czynnik w pompa pracuje do -59 po co więc taki sprzed do współczesnych pcbudowa876 pisze:Jeśli mowa o takich pompach to na pewno będzie potrzebny sprzęt do tego, aby wszystko w ziemi wywiercić. Takim sprzętem zajmuje się firma http://staltechnika.pl/oferta/wiertnice ... d-studnie/ więc u nich można szukać różnych propozycji. Jest to producent maszyn, więc informacja na pewno dobra dla firm budowlanych lub firm, które taki sprzęt wypożyczają.
rekuperacja od 1989r
Niedawno zdecydowałem się u siebie na gruntową pompę ciepła bezpośredniego odparowania od firmy Fonko i jestem zadowolony z działania takiego urządzenia. Wszystko sprawdza się bardzo dobrze i gwarantuje odpowiedni komfort.
W lato założyłeś i grzałeś w lato... a teraz opowiadasz o swoich doświadczeniach. W lato to można i ogrzewać odłączoną suszarką do włosów. Ale może ty o tym nie wiedziałeś... ydiototracks pisze:Niedawno zdecydowałem się
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
tomekkilowski
- Początkujący

W zeszłe wakacje zakładaliśmy gruntową pompę ciepła firmy Alpha Innotec. Do dzisiaj z niej bardzo zadowoleni. Naprawdę było warto.
Pompa została uruchomiona w marcu, jeszcze przed nadejściem sporego ocieplenia. Została też wówczas przetestowana i na podstawie tego wyrażam swoją opinię na jej temat.szari pisze:W lato założyłeś i grzałeś w lato... a teraz opowiadasz o swoich doświadczeniach. W lato to można i ogrzewać odłączoną suszarką do włosów. Ale może ty o tym nie wiedziałeś... ydiototracks pisze:Niedawno zdecydowałem się
A mnie się wydaje że to kiepska reklama firmy która z nudów musi się reklamować na forach internetowych.tracks pisze:Pompa została uruchomiona w marcu, jeszcze przed nadejściem sporego ocieplenia. Została też wówczas przetestowana i na podstawie tego wyrażam swoją opinię na jej temat.
-
klaudia844
- Aktywny

Producenci pomp mnożą się bardzo. Myślę, że większość dostępnych na naszym rynku pomp jest dobrej jakości. Płacimy więcej za markę, co również jest oczywiste. U mnie w domu A-pic działa już trzeci sezon i jesteśmy bardzo zadowoleni z podjętej decyzji o kupnie i montażu pompy ciepła.tomekkilowski pisze:W zeszłe wakacje zakładaliśmy gruntową pompę ciepła firmy Alpha Innotec. Do dzisiaj z niej bardzo zadowoleni. Naprawdę było warto.
Wymieniałem z olejnego na pompę kaliko i muszę przyznać, że pompa jest dużo lepszym rozwiązaniem. Dużo wydajniejsze urządzanie i bardziej funkcjonalne. A do tego świetnie wykonane.
My na wykonanie pompy ciepła zdecydowaliśmy się dopiero w tym roku. Instalacje wykonywała nam firma http://wassermann.pl/ i jak na razie jesteśmy zadowoleni. Ale zobaczymy za jakiś czas i w jakim czasie inwestycja się zwróci.
a jakie macie koszty roczne użytkowania pomp ciepła??
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Np. rewersyjna pomp ciepła +podłogowe elektryczne +fotowoltaika w domu 80m2 bilansuje się, czyli nie ma opłat, koszt instalacji 20900złmazi88 pisze:a jakie macie koszty roczne użytkowania pomp ciepła??
rekuperacja od 1989r
Patrzcie teraz opycha klimę, podłogówkę i panele PV ale o dziwo już bez rekuperacji. A przecież klima bez rekuperacji tylko [...] może polecać - sam tak pisał.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Np. rewersyjna pomp ciepła +podłogowe elektryczne +fotowoltaika w domu 80m2 bilansuje się, czyli nie ma opłat, koszt instalacji 20900złmazi88 pisze:a jakie macie koszty roczne użytkowania pomp ciepła??