Gniazdka w blacie?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Grzesiekkatowice
- Zainteresowany

- Kontakt:
Gniazdka w blacie?
Tak się zastanawiam jak wygląda sprawa z awaryjnością tych gniazdek? Przecież na blacie czasami jest woda, są tam jakieś mechanizmy. Jak długo służą bezawaryjnie takie gniazdka?
Modnestol
-
MichalBudowniczy
- Superużytkownik

Re: Gniazdka w blacie?
Możesz pokazać o jakie dokładnie chodzi?
-
justynka89
- Zainteresowany

Niektóre gniazdka mają osłonki, które chronią je przed zalaniem gdy nie są używane, w zasadzie nigdy nie spotkałam się z gniazdkami, które byłyby "na poziomie" blatu - albo były w ścianie nad nim albo w jakiś sposób wystawały, z boku i w bezpiecznej odległości. Zdjęcie w rzeczy samej byłoby bardzo pomocne, bo może chodzi Ci o coś innego niż mi 
Gniazda do blatów kuchennych nie mają jakiś szczególnych zabezpieczeń przed "powodzią" wody, raczej bryzgoszczelność kiedy są zamknięte.
Chyba, że coś ostatnio poprawiono ???.
Montowałem takie z obrotową zaślepką lub znacznie lepsze chowane w blacie/pod blatem, w tego typu gniazdach liczy się funkcjonalność i dizajn.
Gniazda w blacie należy montować w rozsądnych miejscach, zgodnie z obowiązującymi zasadami.
Chyba, że coś ostatnio poprawiono ???.
Montowałem takie z obrotową zaślepką lub znacznie lepsze chowane w blacie/pod blatem, w tego typu gniazdach liczy się funkcjonalność i dizajn.
Gniazda w blacie należy montować w rozsądnych miejscach, zgodnie z obowiązującymi zasadami.
-
CeramicHouse
- Zainteresowany

Sugeruję pomyśleć nad płytkami kuchennymi, będzie łatwiej zamontować.
Chyba chodzi o takie listwy wysuwane z blatu - przynajmniej ja od razu o czymś takim pomyślałam. To faktycznie super rozwiązanie, ale najlepiej sprawdza się na blacie, który nie jest bezpośrednio zagrożony dużą ilością wody (np. na wyspie bez zlewu montuje się takie rozwiązania). Jak dla mnie to super pomysł tylko faktycznie trzeba przemyśleć jego rozmieszczenie i wielkość. No i jakoś ewentualnie dodatkowo zabezpieczyć go, gdyby np. przez przypadek coś nam się wylało w okolicy takiego gniazdka.
-
Grzesiekkatowice
- Zainteresowany

- Kontakt:
To jest świetne rozwiązanie! Żałuję, że u siebie nie mam tego zamontowanego.
-
nazwawbudowie18
- Początkujący

Takie gniazdka to najlepsze co mogłam zrobić w swojej kuchni!
-
Grzesiekkatowice
- Zainteresowany

- Kontakt:
Jescze sobie tak myślę żę na te gniazdka szkoda miejsc na blacie. A w szczególności w przypadku gdzie blatu roboczego jest bardzo mało
Modnestol
Myślę, że w takim razie warto jest to na pewno wygodniejsze i przede wszystkim lepiej wygląda jak wszystko jest w jednym miejscu.
Zauważ, że te gniazda nie są do końca przy samym blacie ale nad. Woda nie ma szans się tam dostać chyba, że będziesz strasznie nieuważny.