Gruntowa pompa ciepła i ogrzewanie nadmuchowe + ogrzewanie wody
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Gruntowa pompa ciepła i ogrzewanie nadmuchowe + ogrzewanie wody
Pytanie czy ktoś instalował u siebie gruntową pompę ciepła plus ogrzewanie nadmuchowe z rekuperacją oraz dodatkowo wykorzystywał pompę ciepła do podgrzewania wody, i mógłby się podzielić doświadczeniami.
Generalnie pompa ciepła gruntowa jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna w użytkowaniu niż powietrzna stąd ten wybór (chociaż czytałem o pompach ciepła powietrznych plus piec gazowy).
Dodatkowo zależny mi na wykorzystywaniu ogrzewania nadmuchowego do chłodzenia latem pomieszczeń, oraz odpowiednim nawilżeniu pomieszczeń i oczyszczaniu powietrza.
Temat mało popularny w sieci ( jeśli już coś się pojawia to odnośnie powietrznej pompy ciepła)
Generalnie pompa ciepła gruntowa jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna w użytkowaniu niż powietrzna stąd ten wybór (chociaż czytałem o pompach ciepła powietrznych plus piec gazowy).
Dodatkowo zależny mi na wykorzystywaniu ogrzewania nadmuchowego do chłodzenia latem pomieszczeń, oraz odpowiednim nawilżeniu pomieszczeń i oczyszczaniu powietrza.
Temat mało popularny w sieci ( jeśli już coś się pojawia to odnośnie powietrznej pompy ciepła)
Re: Gruntowa pompa ciepła i ogrzewanie nadmuchowe + ogrzewanie wody
Prosty rachunek gruntowa pompa ciepła: Pompa ciepła 20k PLN do tego 3 odwierty po 70m lub 2 po 100m cena 20000 PLN w sumie 40000 PLN
Powietrzna pompa ciepła 25k PLN i 15k na przyszłe rachunki za ogrzewanie masz ogarnięte cwu + co.
Powietrzna pompa ciepła 25k PLN i 15k na przyszłe rachunki za ogrzewanie masz ogarnięte cwu + co.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie uwierzę, że ktoś tak może zrobić.emcemax pisze:Pytanie czy ktoś instalował u siebie gruntową pompę ciepła plus ogrzewanie nadmuchowe z rekuperacją oraz dodatkowo wykorzystywał pompę ciepła do podgrzewania wody, i mógłby się podzielić doświadczeniami.
GENERALNIE TO NIE JEST PRAWDĄ.Generalnie pompa ciepła gruntowa jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna w użytkowaniu niż powietrzna stąd ten wybór
.do czego ten piec?(chociaż czytałem o pompach ciepła powietrznych plus piec gazowy)
C\yli instalacja hvacDodatkowo zależny mi na wykorzystywaniu ogrzewania nadmuchowego do chłodzenia latem pomieszczeń, oraz odpowiednim nawilżeniu pomieszczeń i oczyszczaniu powietrza.
Bo mało osób zna się na pompach ciepła, są jeszcze tacy, co pompą ciepła, grzeją wodę by potem grzać nią dom.Temat mało popularny w sieci ( jeśli już coś się pojawia to odnośnie powietrznej pompy ciepła)
rekuperacja od 1989r
-
marekzzabek
- Zaawansowany

Tak jak piszesz - pompa gruntowa ma mniejsze zapotrzebowanie energetyczne to na plus oraz jest stabilniejsza podczas mrozów. Ogrzewanie nadmuchowe w sensie klimakonwektory? Niestety to rozwiązanie ma pewne minusy. W klimakonwektorach podczas ogrzewania lub chłodzenia konieczna jest praca wentylatora. Chociaż pojawia się na rynku coraz więcej produktów, które charakteryzują się bardzo cichą pracą, to jednak klimakonwektory generują pewien hałas w porównaniu do innych systemów ogrzewania.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacja również wymaga pracy wentylatorów, klimatyzacja też. Nie da się sprzedać pomp ciepła z wodnym górnym źródłem bez oszukiwania!! Nie wstydzi się Pan oszukiwać?marekzzabek pisze:Tak jak piszesz - pompa gruntowa ma mniejsze zapotrzebowanie energetyczne to na plus oraz jest stabilniejsza podczas mrozów. Ogrzewanie nadmuchowe w sensie klimakonwektory? Niestety to rozwiązanie ma pewne minusy. W klimakonwektorach podczas ogrzewania lub chłodzenia konieczna jest praca wentylatora. Chociaż pojawia się na rynku coraz więcej produktów, które charakteryzują się bardzo cichą pracą, to jednak klimakonwektory generują pewien hałas w porównaniu do innych systemów ogrzewania.
Ogrzewanie podłogowe + rewersyjna pompa ciepła jest sa dwa razy efektywniejsze od pomp gruntowych. Ponieważ instalacja OGRZEWANIE PODŁOGOWE, REWERSYJNA POMPA CIEPŁA I FOTOWOLTAIKA są tańsze od pompy gruntowej, to zapewniają większy komfort za zero złoty.
By polecać pompy ciepła z wodnym górnym źródłem, trzeba albo nie posiadać podstawowej wiedzy albo nie mieć sumienia!!!
rekuperacja od 1989r
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Współczynnik efektywności pompy ciepła, COP "coefficient of performance", jest to stosunek pomiędzy mocą grzewczą , mocą elektryczną zużytą do napędu sprężarki. Zwykle w danych technicznych jest on NIESTETY podawany zgodnie z normą EN 255 lub EN 14511 dla parametrów 0st.C temperatury DZ pompy ciepła i 35 st.C na zasilaniu systemu grzewczego. COP jest ściśle zależny od tych dwóch temperatur.
Proste pytanie: PO CO JEST TO PODAWANE, SKORO WSZYSTKIE POMPY MAJĄ PRZY DELTA T 35 st. PODOBNE COP??
Chodzi o zwykłe wprowadzenie w błąd inwestora, podobnie jak przy kotłach o sprawności 110%.
Na czym polega machlojka ?
Pompy ciepła w systemie hydraulicznym, praktycznie nigdy nie pracują przy delta T 35 st!!! tak więc ich rzeczywisty COP jest niższy niż podawany w DTR-ce.
Rewersyjne pompy ciepła mają temperaturę górnego źródła 20-22 stC , czyli COP podany w DTR-ce jest znacznie zaniżony, bo -15 stC występuje u nas w okresie grzewczym w stosunkowo krótkich okresach. Średnia temperatura okresu grzewczego jest powyżej zera. Przy delta T 30 st. czyli jak na zewnątrz jest -10 do -8 COP wynosi 5.7 - ALE I TAKICH DNI JEST NIEWIELE!!!
Od razu widać manipulację! Mimo, że rewersyjne pompy ciepła, są minimum 2 x efektywniejsze, nie dowiemy się tego czytając DTR-ki i katalogi!!!
Proste pytanie: PO CO JEST TO PODAWANE, SKORO WSZYSTKIE POMPY MAJĄ PRZY DELTA T 35 st. PODOBNE COP??
Chodzi o zwykłe wprowadzenie w błąd inwestora, podobnie jak przy kotłach o sprawności 110%.
Na czym polega machlojka ?
Pompy ciepła w systemie hydraulicznym, praktycznie nigdy nie pracują przy delta T 35 st!!! tak więc ich rzeczywisty COP jest niższy niż podawany w DTR-ce.
Rewersyjne pompy ciepła mają temperaturę górnego źródła 20-22 stC , czyli COP podany w DTR-ce jest znacznie zaniżony, bo -15 stC występuje u nas w okresie grzewczym w stosunkowo krótkich okresach. Średnia temperatura okresu grzewczego jest powyżej zera. Przy delta T 30 st. czyli jak na zewnątrz jest -10 do -8 COP wynosi 5.7 - ALE I TAKICH DNI JEST NIEWIELE!!!
Od razu widać manipulację! Mimo, że rewersyjne pompy ciepła, są minimum 2 x efektywniejsze, nie dowiemy się tego czytając DTR-ki i katalogi!!!
rekuperacja od 1989r
Ciekawe... ale sprawdźmy to zakładamy że na zewnątrz mamy -10*CTomasz_Brzeczkowski pisze: Pompy ciepła w systemie hydraulicznym, praktycznie nigdy nie pracują przy delta T 35 st!!! tak więc ich rzeczywisty COP jest niższy niż podawany w DTR-ce.
Klimatyzacja podnosi w domu temperaturę do 23*C ale aby taką temperaturę osiągnąć musi dmuchać powietrzem o temperaturze około 35*C (oczywiście nie cały czas ale przez większość czasu ) jaka jest różnica temperatur? jak na moje 45*C
Gruntowa pompa ciepła praktycznie nigdy nie damy radę obniżyć temperaturę gleby poniżej 2*C. w podłogę pchamy też 35*C jaka jest różnica temperatur?
Jak na moje 32*
I teraz zachodzę w głowę jak to możliwe...? że klima weźmie mniej prundu.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna