sprawdzenie szczelności rurek c.o.

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

brief99
Aktywny
Aktywny

sprawdzenie szczelności rurek c.o.

Post autor: brief99 »

Witam,,,
mam 3 kaloryfery, polaczone rurami PP-R stabi.... Chcialbym sprawdzic teraz szczelność calego ukladu, oraz (jezeli to mozliwe) probe cisnieniowa... Mam kompresor (okolo 8 BAR)... czy jest mozliwosc napompowanie calego ukladu powietrzem i sprawdzac polaczenia zgrzewane czy nie przepuszczaja?? Tylko jak sie podlaczyc kompresorem do tejze rury PP ???? Co koledzy na to ????

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

odkręć korek od grzejnika, w jego miejsce wkręć króciec do podłączenia węża kompresora. warto zastosować zawór i manometr

brief99
Aktywny
Aktywny

Post autor: brief99 »

hm... a ja chcialem sie jakos podlaczyc pod rurki wejsciowe i wyjsciowe, zeby nic nie odkrecac w kalafiorach... chcialem jakis wąż podlaczyc, tylko czy wytrzyma ??

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

jeśli to wąż od sprężarki, to wytrzyma.. podłączyć się do układu można gdziekolwiek, do grzejnika najprościej.. chyba, że masz np. zawór spustowy, to do tego zaworu. tylko nie zapomnij go otworzyć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”