Efektowny salon
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Efektowny salon
Fajne dodatki do pomieszczeń można znaleźć na Room99. Wysoka jakości i oryginalny design a do tego szybka dostawa! Sama z nimi urządzałam swoje mieszkanie i efekt jest znakomity.
-
lideropinii
- Superużytkownik

Efektowność to nie tylko sam wygląd, materiały, aspekty wizualne, ale też w równej mierze względy praktyczne i ergonomia przy codziennym użytkowaniu.
Pozdrawiamy, zespół Decoroom
Prawdziwe piękno kryje się we wnętrzu ...
Jeśli myślicie o fajnych efektach niedużym kosztem to polecam wam ombre na ściany. Robi się banalnie prosto, z materiałów wystarczy dobra farba np dulux easycare plus wałek i pędzel. Dwa odcienie, do góry ściany jasny, na dole ciemny i pośrodku na styku łączeń pędzelkiem rozciera się te dwa kolory i powstaje taki unikalny efekt. Polecam bo robi wrażenie
Fire - daj jakieś foto, bo z tego co ja sobie to wyobrażam to masz 2 kolory i paciaję na łączeniu. Ombre to chyba płynne przejście z np ciemnego zielonego u góry do jasnego zielonego u dołu, a nie takie mocna odcięcie w środku.
A co do efektownego salonu to na pewno liczy się kilka rzeczy na które nie mamy zbyt wiele wpływu, czyli wielkość, kształt i doświetlenie. Reszta to harmonijne urządzenie w określonym stylu (nie mam tu na myśli wczesnego Gierka lub późnego Gomółki). Można np pokusić się o kilka "dodatków" robiących wrażenie (oczywiście jak się da coś takiego zamontować) takich jak np. kominek czy przesuwane drzwi. Kominek to droższa sprawa. Jak ktoś ma komin i miejsce, to nawet koza za 3-4 tysiące będzie robiła super efekt i jeszcze da ciepło. Same plusu.
Drzwi przesuwne to prostsza rzecz i zdecydowanie tańsza. Na dole są proste schematy z różnymi opcjami.
Są systemy naścienne - prostsze i tańsze w wykonaniu. Są systemy chowane w ścianę i tu nie trzeba od razu burzyć ścian w domu - wystarczy przedścianka z GK.
Ja tak sobie wyobrażam fajne bajery w salonie. O ile kominek mam, o tyle drzwi przesuwnych nie mogę u siebie zamontować ze względu na układ salonu, a szkoda bo na pewno bym się na to skusił.
A co do efektownego salonu to na pewno liczy się kilka rzeczy na które nie mamy zbyt wiele wpływu, czyli wielkość, kształt i doświetlenie. Reszta to harmonijne urządzenie w określonym stylu (nie mam tu na myśli wczesnego Gierka lub późnego Gomółki). Można np pokusić się o kilka "dodatków" robiących wrażenie (oczywiście jak się da coś takiego zamontować) takich jak np. kominek czy przesuwane drzwi. Kominek to droższa sprawa. Jak ktoś ma komin i miejsce, to nawet koza za 3-4 tysiące będzie robiła super efekt i jeszcze da ciepło. Same plusu.
Drzwi przesuwne to prostsza rzecz i zdecydowanie tańsza. Na dole są proste schematy z różnymi opcjami.
Są systemy naścienne - prostsze i tańsze w wykonaniu. Są systemy chowane w ścianę i tu nie trzeba od razu burzyć ścian w domu - wystarczy przedścianka z GK.
Ja tak sobie wyobrażam fajne bajery w salonie. O ile kominek mam, o tyle drzwi przesuwnych nie mogę u siebie zamontować ze względu na układ salonu, a szkoda bo na pewno bym się na to skusił.
Wychodzę z takiego założenia, iż w przypadku efektownego i oryginalnego salonu warto rozważyć zainstalowanie w takim pomieszczeniu stylowego i eleganckiego kominka lub nowoczesnego pieca kaflowego, który stanowi bardzo atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnego kominka. Sam na ten przykład niespełna dwa miesiące temu w trakcie przeprowadzania gruntownego remontu mojego salonu zdecydowałem się w centralnym miejscu tego pomieszczenia umieścić nowoczesny piec kaflowy z otwartą komorą spalania. Tego typu piec oprócz funkcji grzewczej stanowi bardzo urokliwy element dekoracyjny mojego salonu nadając wnętrzu niepowtarzalnej atmosfery spokoju i ciepła rodzinnego.
-
lideropinii
- Superużytkownik

Fajnie poświęcić trochę czasu na znalezienie jakiejś perełki aranżacyjnej do naszego mieszkania, która będzie wyróżnikiem.
Pozdrawiamy, zespół Decoroom
-
karolinamak
- Aktywny

Te farby o których tutaj wspominacie, dające takie efekty na ścianach są świetne. Mi się bardzo podoba od Primacol Decorative ta farba Silver Sand
Mają sporo kolorów do wyboru, my akurat mamy lisbona s6 bo wszystko mamy w takich szarościach w mieszkaniu. Ale wygląda serio gustownie
-
MebleDoktor
- Początkujący

Witam Wszystkich Użytkowników na forum. Jeżeli mowa o efektownym salonie to moim zdaniem kluczową kwestią jest tutaj wybór odpowiednich oraz stylowych mebli, co sądzicie o tej propozycji narożnika tapicerowanego?

Meble to jedno, ale ogólnie zrobienie fajnej aranżacji wymaga naprawdę troszkę zmysłu no i ogromnego zaangażowania, znajomi mieli np. w dużej części mieszkania użytą farbę fluorescencyjną jak nie kojarzycie to poczytajcie no i muszę Wam powiedzieć, że wyglądało to całkiem, całkiem.
Wiele inspiracji znalazłem w perfectstyr - maja świetne produkty i relatywnie dobre ceny porównując konkurencję
A jakie kolory preferujecie w salonach? Co sądziecie o salonie pomalowanym na biało? Pytam, bo ostatnio sporo osób stosuje takie rozwiązania. Ostatnio właśnie malowałem kilka pomieszczeń Magnatem, klienci sobie chwalili efekt końcowy
-
Adamila021
- Aktywny

Dobrze jest postawić na jakieś dodatki do salonu, oczywiscie nie jakoś duzo, ale za to wyszukany. Mi to bardzo podobają się dywany do salonu. Warto postawić na jakiś ciekawy wzór i kolor, żeby ożywić te pomieszczenie
- Złotowłosa
- Superużytkownik

Nie napisałeś tutaj jaki styl wystroju wnętrza Ci się podoba. Jestem zdania,ze sam powinienes wybrać bo przecież najważniejsze jest abyś sam dobrze czuł sie w pomieszczeniach. Mogę zasugerować abyś zajrzał sobie do tego sklepu:
Meble Arkadius - jest to outlet meblowy. Obecnie mozna tam kupic sobie meble w bardzo dobrych cenach . Przecenionych nawet o 80%. Dzięki temu zapłacisz jak za normalne meble a bedziesz miał w salonie komplet porządnej firmy. Jakiś czas temu zamawiałam tam komplet mebli dla siebie. Jestem zadowolona.
Podobne meble widziałam stacjonarnie o wiele drożej.
Meble Arkadius - jest to outlet meblowy. Obecnie mozna tam kupic sobie meble w bardzo dobrych cenach . Przecenionych nawet o 80%. Dzięki temu zapłacisz jak za normalne meble a bedziesz miał w salonie komplet porządnej firmy. Jakiś czas temu zamawiałam tam komplet mebli dla siebie. Jestem zadowolona.
Podobne meble widziałam stacjonarnie o wiele drożej.
Zazwyczaj staram sie szukać takich inspiracji w jakiś wnętrzarskich pismach lub stronach internetowych. Zauważyłam, że w necie, można znaleźć świetne ramy do obrazów i zdjęć. Dzięki takim dodatkom wnętrze wygląda ciekawiej.
U mnie największe wrażenie jak przychodzą goście robi fototapeta z morzem na ścianie. Ładne kolory i widok natury sprawią, że w salonie stworzył nam się super klimat, do tego cała kolorystyka jest inspirowana fototapetą i wszystko ze sobą świetnie współgra