Witam.
Własnie zacząłem robić remont na starym poddaszu, rozwaliłem stare ściany sufity i zostały mi do zerwania już tylko podłogi ale nie o to pytam. Na skosach mam już gołe belki i dachówki a także pionowe belki podtrzymujące belki poziome idące wzdłuż domu. I między tymi belkami pionowymi a tymi poziomymi są zrobione około 120 cm zastrzały o kąćie 45 stopni. I mam pytanie bo chcialem wywalic te zastrzaly lecz one podtrzymują konstrukcję dachu ale czym mógłbym je zastąpić???? Myślałem nad kątownikami lub przewierconymi plaskownikami i połączenie ich śrubami i to wszystko w rogach pospawać co wy na to??
Zastrzały - podpory pod belki
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Majsterek4
- Początkujący

- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Majsterek4
- Początkujący

Maja tam byc normalne pomieszczenia mieszkalne.Jestem na etapie usuwania gliny z podlogi dopiero wtedy bede wstawial okna dachowe kladl folie paroizolacyjna i na to watę szklaną.Na podłogi płyty osb itd.Tylko te zastrzały strasznie dużo miejsca zajmują. Spokojnie nie robie nic na dziko wszystko jest pod kontrolą
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie wiem czy rozumiesz o czym pisałem? Z Twojej wypowiedzi wynikało, że widzisz dachówkę więc z całą pewnością nie masz krycia wstępnego! Brak tego krycia nie gwarantuje szczelności dachu! Remont należy zacząć od dachu a nie od usuwania gliny choć jedno i drugie można robić równocześnie. Pozdrawiam.
-
Majsterek4
- Początkujący

-
Tomasz1980
- Zainteresowany

Zawsze najlepiej jest wykonywać prace pod okiem osoby posiadającej uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności. Przy przebudowie poddasza, wynagrodzenie takiej osoby nie będzie wygórowane, a raczej opłacalne, bo unikniesz wielu błędów, których naprawa będzie Ciebie kosztować kilkakrotnie więcej.
Mieczy nie usuwaj, stanowią usztywnienie budynku ze względu na obciążenie wiatrem...
Należy nie zapomnieć o membranie dachowej, której ułożenie będzie utrudnione.....
No i oczywiście właściwa wentylacja pokrycia, której tak nie wykonasz...
Zatrudnij sobie inżyniera, to będzie dobra inwestycja...
Mieczy nie usuwaj, stanowią usztywnienie budynku ze względu na obciążenie wiatrem...
Należy nie zapomnieć o membranie dachowej, której ułożenie będzie utrudnione.....
No i oczywiście właściwa wentylacja pokrycia, której tak nie wykonasz...
Zatrudnij sobie inżyniera, to będzie dobra inwestycja...