Kiedy najlepiej zakładać ogród?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: kiedy najlepiej zakładać ogród?
Najlepszym momentem do założenia ogrodu jest wczesna wiosna, kiedy odpuszczą już mrozy, a w nocy temperatura nie będzie spadać poniżej 0.
jakby ktoś potrzebował kogoś sprawdzonego od obrzeży trawnikowych to polecam www.jbm-katowice.pl
Najlepiej wiosną. A przynajmniej o tej porze roku zakładaliśmy ogród wraz z firmą Jarzembiński Ogrody. Wolałem jednak postawić na ich instynkt i doświadczenie, w tym momencie zupełnie tego nie żałuję. Zaprojektowali dla nas prześliczny ogród, który prezentuje się niczym magiczna kraina. Sąsiedzi nam mocno zazdroszczą, właśnie co wiosnę. 
Dokładnie - ogród chyba najlepiej założyć wiosnę, dlatego warto na szybko jeszcze pomyśleć o ogrodzie. Jeśli będą wolne terminy to koniecznie zainteresuj się firmą warszawskie-ogrody.pl, bo wykonują najlepsze projekty z możliwych. Ja jestem ze swojego mega zadowolony.
-
OgrodyNiwa
- Początkujący

Teraz będzie najlepszy do tego czas, czyli wiosną i jeżeli nie macie pomysłu na to jak zaaranżować swój ogród i wszystko rozplanować to zerknijcie do nas, możemy pomóc 
-
Albatros348
- Aktywny

Przy zakładaniu ogrodu koniecznie pomyśl nad tym, aby stworzyć kompostownik. Rozwiązanie tego typu może być niezwykle przydatne w przyszłości, komposty są coraz bardziej popularne w ogrodach. W moim przypadku do stworzenia rozwiązania tego typu wystarczył specjalny pojemnik pełny 1600x1200x1200 mm z oferty pojemnik.net z Poczesnej. Rozwiązanie idealne!
Zachęciłabym Was do odwiedzenia tej strony https://www.obi.pl/budowac/budowa-ogrodu/c/336
bo co jak co ale wybór tutaj jest konkretny.
bo co jak co ale wybór tutaj jest konkretny.
Niezależnie od tego, kiedy zdecydujesz założyć ogród, dobrze byłoby zaopatrzyć się w preparaty oferowane przez https://flora-fauna.pl/advanced-nutrients,k138.html które wspomagają uprawę roślin ozdobnych.
arech_ch zgadzam się z Tobą
Ja od siebie mogę jeszcze dodać namiar na firmę Syngenta https://www.syngenta.pl/. Bardzo szeroka oferta na różnego rodzaju sadzonki i nasiona. Mają też środki ochrony roslin 
A czy wy myśleliście już na temat nasion? Moja mama jest chora, ma ciągłe problemy z żołądkiem. Zastanawiałam się czy w ogrodzie nie zasadzić nasion marihuany leczniczej. Znalazłam już nawet stronę https://panpestka.pl/ gdzie kupiłabym dobre nasiona, jak myślicie jest to dobry pomysł? Stosujecie Czasem?
Myślę, że wiosna jest odpowiednim czasem na przygotowanie ogrodu. Jeżeli będziecie również na etapie poszukiwań odpowiednich materiałów do ogrodu jak kostka brukowa, elementy ogrodzeniowe, donice itd. to warto odwiedzić stronę producenta Pozbruk u którego na pewno znajdziecie odpowiednie rozwiązania w przystępnej cenie dla siebie 
Zdecydowanie wiosną
jest to czas kiedy wszystko rozkwita, oraz kiedy zasiane przez nas czy posadzone rośliny będą miały możliwość aklimatyzacji itp.
Tak naprawdę to tylko zima wyklucza prace w ogrodzie. Bo co do sadzenia roślin, to można sadzić praktycznie przez cały okres wegetacyjny. Wiosną i jesienią roślin z odkrytym systemem korzeniowy, natomiast latem rośliny z doniczek. Zwróć tylko zawsze uwagę, by kupować sadzonki wysokiej jakości. Ja mam zaufanie do sklepu - Future Gardens, bo sporo od nich kupowałem i niezależnie od gatunku i rodzaju sadzonki, bardzo dobrze się wszystkie przyjęły i rośliny ładnie rosną.
Prace w ogrodzie zaczynaja się wiosną więc najlepiej rozpocząc o tej porze roku. Co nie znaczy, że jesienią nie ma nic do zrobienia. Przez cały sezon ogród wymaga pielęgnacji. Powodzenia!
Przy tworzeniu ogrodu bardzo trudnym jest połączenie ogrodu razem z domem. Tak by wszystko bardzo ładnie razem wyglądało. Wydaje mi się, że na stronach ogrodów można znaleźć fajne informacje o tym jak płynnie wykonać takie połaczenie.