Dachówka czy blachodachówka?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
MarcinMak4
- Początkujący

Dachówka czy blachodachówka? Porównujemy cechy pokryć dachowych
Nie rozumiem trochę tych komentarzy, piszecie że dachówka jest tańsza? Oczywiście, że blacha wychodzi taniej, ale też nie ma co w tym temacie przesadnie oszczędzać, bo jak się kupi gorszy materiał to też gorzej będzie się trzymał i trzeba wtedy dopłacać, wymieniać. Ja położyłem na dachu blachę Rialto, bo chciałem trochę zaoszczędzić, ale jednocześnie nie rezygnować z jakości. Jestem zadowolony, po 2 latach od położenia dach wygląda jak nowy, a cały montaż był szybki i bez żadnych komplikacji
-
E-Rzecznik BUDMAT
- Początkujący

Re: Dachówka czy blachodachówka?
Szanowni Państwo, oba rozwiązania mają swoje zalety. Warto stosować nowoczesne dachy modułowe Budmat http://www.budmat.com/pl/kategoria/dachy-modulowe-1. Ich zalety to przede wszystkim: bardzo dobra jakość powłok, estetyczny wygląd, bogata kolorystyka, szybki i łatwy montaż (fabrycznie przygotowane otwory i miseczki montażowe), gwarancja nawet do 50 lat, a także łatwość składowania (standardowej wielkości dach mieści się na jednej palecie). Obecnie inwestorzy chcą budować szybko i dobrze jakościowo, a dachy modułowe to umożliwiają.
Każdy ma swoje indywidualne potrzeby, wiec nie ma co komu narzucać konkretnych dachówek. To w dużej mierze zależy od tego, co nam się podoba i na co nas stać. Dobre pokrycia dachowe kupowaliśmy w dachlux.pl, wiec jeśli ktoś zainteresowany tematem, może tam się rozejrzeć, polecam.
-
cookiemonster
- Aktywny

Blacha ma niestety sporo minusów względem np. ceramiki. Słabsza akustyka, płowienie po kilku latach... Nie polecam ogólnie takiego rozwiązania nikomu. Mam dobre porównanie, bo sam mam na dachu dachówkę ceramiczną (Alegra 9, powłoka angobowana), a sąsiad ma o rok młodszy dach z blachodachówki. Po kilku latach mój dach wygląda praktycznie jak w dniu ułożenia, a blacha jest spłowiała i ma iść na wiosnę do malowania...
ja tak samo, jeżeli miałabym wybierać jeszcze raz dach, postawiłabym na dachówkę ceramiczną z Roben. Bardzo mi się podoba to rozwiązanie, jest trwałe i za rozsądne pieniądze.
-
Daniel4321
- Aktywny

Blachodachówka to według mnie klasyczne i jednocześnie najbardziej trwałe rozwiązanie. Za sprawą firmy Dachy Bramczyk zaopatrzyłem się w blachodachówkę Ruukki . Fenomenalna jakość która w trwały sposób zdobi dach mojego domu. 
Zdecydowanie blachodachówka.
Jak na mój gust jest to rozwiązanie, które dobrze komponuje się zarówno z nowymi jak i starymi budynkami. Pomimo mocno futurystycznego stylu mojego domu postawiłem na czarną blachodachówkę marki Pruszyński. Z kolei dzięki ofercie Jak2002 z Olsztyna zakupiłem je za mocno atrakcyjne pieniądze. 
A moim zdaniem to jednak dachówka bedzie tym rozwiązaniem które zdecydowanie zasługuje na wyróżnienie. Dobre ceny, duży wybór modeli i kolorów oraz każdy model dachówki jest zabezpieczony angobą, glazurą bądź powłoką Luminow(jeżeli chodzi o dachówki betonowe)
No ja mam dachówkę i nie żałuję. Tym bardziej, że teraz ceny nie są wysokie, a wybor w ofercie Braas jest naprawdę duży, a do tego zapewnią 30 letnią gwarancję na każdy model 
dachówka ceramiczna. Ja swoją kupiłem w https://klinkierbud.pl i to był strzał w dziesiątkę!
-
pawelmazur
- Zainteresowany

Sam stałem przed takim dylematem i dzięki temu artykułowi http://home7.pl/jak-wybrac-dobry-dach/ wybrałem dachówkę i jestem zadowolony. Moim zdaniem lepiej też wygląda i jest trwalsza niż blacha.
Dosyłam do jednej z najlepszych hurtowni pokryć dachowych: www.dachlux.pl . Nie ważne czy chcecie ceramiczne, betonowe czy też blaszane – znajdziecie u nich wszystko, co będzie potrzebne dla dachu. Również okna. Polecam zerknąć w ofertę na stronie.
-
JoachimKon
- Aktywny

W Braas znajdziesz piękne i trwałe dachówki ceramiczne, betonowe oraz co ważne od niedawna również blachodachówki panelowe (jednocześnie z całą ofertą akcesoriów dachowych pod wszystkie rozwiazania).
Dachówki ceramiczna mają zdecydowanie więcej zalet. Blachodachówki są po prostu tanie i względnie dobre. Ale przy użytkowym poddaszu moim zdaniem kupowanie blachy jest po prostu błędem, bo taki dach bardzo trudno jest odpowiednio wyciszyć i zaizolować termicznie. Pod blachą jest po prostu mało przyjemnie, szczególnie przez sezon letni, kiedy blacha potrafi się nagrzewać do kilkudziesięciu stopni. Dachówki ceramiczne mają większą bezwładność termiczną, więc po prostu nagrzeją się dużo wolniej. To wbrew pozorom robi kolosalną różnicę.... Mieszkałem w domu z dachówką blaszaną, teraz mam dach ceramiczny (dachówka Koramic Alegra 9) i moim zdaniem różnica na korzyść ceramiki jest bardzo wyraźna.
-
JoachimKon
- Aktywny

Ja jednak nadal jestem za dachówką, szczególnie że w ofercie Braas jest naprawdę szeroki wybór modeli, palety kolorów i bardzo dobry zakres cen w stosunku do tak dobrej jakości wykonania oraz zastosowanych zabezpieczeń.