Klamka i zamek do pokoju

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Kameleon1234
Początkujący
Początkujący

Klamka i zamek do pokoju

Post autor: Kameleon1234 »

Witam
Jaka polecacie klamkę z zamknięciem na klucz do pokoju ? Zależy mi aby pasowała do mojego zamku, albo było jak najmniej przeróbki drzwi. Poniżej mój obecny zamek i klamka.
Pozdrawiam

mazwoj
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Klamka i zamek do pokoju

Post autor: mazwoj »

Jak widzę to jest standardowy zamek do drzwi pokojowych z kluczem. Pasować do niego będą zarówno klamki na długim szyldzie (jak teraz u Ciebie) jak i klamki na szyldzie dzielonym. Rozstawy masz tam standardowe jak widzę po fotce więc nie powinno być problemu. Kwestia gustu tak na prawdę i tego jak bardzo zależy Ci na jakości powłoki klamki.
Ja sobie sprawiłem jakieś pół roku temu albo i lepiej klamki z powłoką PVD. Ja akurat zamawiałem z Erkado takie, bo mam ich w ofercie i w sumie szukałem jakiś ładnych i koniecznie czarnych klamek.
http://erkado.pl/wp-content/uploads/2017/07/ERKADO-katalog-DW-2017-_1.pdf
Strona 104 - te czarne na kwadratowych szyldach.
Na allegro itp też znajdziesz z taką powłoką klamki. Mi powiem szczerze bardzo podeszły i póki co klamki nie mają ani ryski, a nie dbam o nie szczególnie, bo w razie czego kupię sobie inne. A z racji tego, że pracuję w branży drzwiowej to jakoś specjalnie o ceny klamek nie muszę się martwić ;).

seba676
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: seba676 »

A może warto pomyśleć nad taką klamka szyfrowaną, która będzie dodatkowym zabezpieczeniem przed wejściem niepowołanych osób. Ja znalazłem takie rozwiązanie w ofercie sklepu JBPartner, a dokładnie jest to "Klamka Szyfrowa Elektroniczny Zamek Na Pin - Prawa" który zabezpiecza się specjalnym kodem. Klamka zasilana jest na dwie baterie CR2 3 V i wystarczają one na ok. 60 000 operacji. Myślę, że warto abyś ją dokładnie sprawdził bo może naprawdę pozytywnie zaskoczyć :)

mazwoj
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie wiem po co komu szyfrowana klamka do pokoju we własnym domu. Rozumiem jakby ktoś miał broń palną, ale mój znajomy myśliwy mówił mi, że takie rzeczy trzyma się w kasie pancernej pod kluczem w domu. W biurze jak cię mogę taka klamka, bo są czytniki kart, master key'e czy inne wynalazki z XXI wieku.
W domu liczy się tylko i wyłącznie wygląd i funkcjonalność klamki. Ostatnio w drzwiach zewnętrznych można zaobserwować trend na pochwyty do drzwi. W drzwiach wewnętrznych natomiast można zaobserwować zapotrzebowanie na proste klamki i sporo ludzi pyta o czarne dodatki. Pojawiły się one najpierw w drzwiach zewnętrznych (np. w KMT są czarne inoxy przy szybach), a teraz można zaobserwować je w drzwiach wewnętrznych (np. czarne klamki w Erkado). Jest cała masa ciekawych pomysłów na rynku.

konzo
Początkujący
Początkujący

Post autor: konzo »

mazwoj pisze:Nie wiem po co komu szyfrowana klamka do pokoju we własnym domu. Rozumiem jakby ktoś miał broń palną, ale mój znajomy myśliwy mówił mi, że takie rzeczy trzyma się w kasie pancernej pod kluczem w domu. W biurze jak cię mogę taka klamka, bo są czytniki kart, master key'e czy inne wynalazki z XXI wieku.
W domu liczy się tylko i wyłącznie wygląd i funkcjonalność klamki. Ostatnio w drzwiach zewnętrznych można zaobserwować trend na pochwyty do drzwi. W drzwiach wewnętrznych natomiast można zaobserwować zapotrzebowanie na proste klamki i sporo ludzi pyta o czarne dodatki. Pojawiły się one najpierw w drzwiach zewnętrznych (np. w KMT są czarne inoxy przy szybach), a teraz można zaobserwować je w drzwiach wewnętrznych (np. czarne klamki w Erkado). Jest cała masa ciekawych pomysłów na rynku.
To prawda, ja mam broń i muszę trzymać ją w specjalnej szafie na broń (stalpol.pl polecam swoją drogą), żaden dobrze zamykany pokój nie wystarczy.

mazwoj
Superużytkownik
Superużytkownik

Szafka szafką, ale jak pisałem - w domu klamka ma mieć tylko wygląd i podstawową funkcjonalność. Nawet w pochwytach do drzwi przesuwnych można wyróżnić kilka kształtów w zależności od upodobań, bo jedni lubią bardziej niewidoczne pochwyty, inni za to większe i wygodniejsze.
https://erkado.pl/wp-content/uploads/2018/07/erkado-dw_2018_pl.pdf
Strona 86 są w/w wzory takich pochwytów do drzwi. Można też montować drzwi w ogóle bez nich, ale są dość mało praktyczne i można uszkodzić laminat ciągle łapiąc za skrzydło w tym samym miejscu przez wiele lat.

pawelszabla
Aktywny
Aktywny

Post autor: pawelszabla »

W kwestii klamek to najlepiej moim zdaniem poszukać na stronie ragen.pl. Duży wybór wysoka jakość przystępne ceny. Obsługa szybka, nie każą długo czekać na dostawę. Klamki pasują jak ulał właśnie czegoś takiego szukałem do naszych drzwi.

ETC
Początkujący
Początkujący

Post autor: ETC »

Raczej słabo tam z klamkami,
tu jest porządny wybór różnych klamek kodowych: Security Revolution

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”