Azbest i styropian

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

OWX70
Początkujący
Początkujący

Azbest i styropian

Post autor: OWX70 »

Witam, mam takie pytanie dotyczące kwestii, która mnie nurtuje już od dłuższego czasu. Podczas rozmowy w biurze, dowiedziałem się że w blokach z wielkiej płyty spółdzielni Nowe Miasto w Rzeszowie do zabudowy pomiędzy oknami wykorzystano płyty wykonane z azbestu. Tłumaczone było, że nie zostały one usunięte, gdyż obawiają się, że budynek jest za stary i nie wytrzyma takiej modyfikacji.
Płyty są jednak przykryte styropianem oraz bloki są starannie pomalowane w różne kolory. Jestem ciekaw czy azbest może w takiej postaci zaszkodzić zdrowiu, gdyż od dłuższego czasu więcej kaszlę niż zwykle. Możliwe jednak, że to tylko sugestia, a ludzki umysł jest niestety bardzo podatny na nie.
Jeśli to ma jakieś znaczenie, to spółdzielnia na prawdę dba o budynki i są one na bieżąco utrzymywane, wymieniane są windy, poprawiana elewacja, zamontowano monitoring itd. Zastanawia mnie tylko kwestia tego azbestu. Podobnie zastanawiam się czy od strony wewnętrznej jest tam azbest i może on "przeciekać" do środka mieszkania. Byłbym wdzięczny gdyby wypowiedział się ktoś, kto zna się na rzeczy i czy ewentualnie można przekonać spółdzielnię do usunięcia tych płyt. Konkretny budynek o którym mówię został wybudowany w 1986 roku. Niektóre z nich są jednak z lat 1990, a inne i z 1978.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”