Spiekanie gruntu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Spiekanie gruntu
Czy słyszeliście może o metodzie polepszenia gruntu pod fundamenty przy pomocy spiekania (wyżarzania). Wiem że chodzi o ogrzanie gruntu do wysokiej temperatury. Może ma ktoś jakieś info na ten temat ??
Re: Spiekanie gruntu
Już wiem o co chodzi.
Temat do zamknięcia
Temat do zamknięcia
Spiekanie inaczej wyżarzanie gruntu stosuje się w przypadku głównie gruntów lessowych(ale też pylastych, piaszczystych czy organicznych)
Polega to na tym że do otworu wiertniczego wtłacza się pod ciśnieniem powietrze lub inne gazy o tempreaturze nawet do 1100 st.C
Grunt się spieka. Tworząc takie kolumny z materiału o strukturze zbliżonej do cegły. Speikanie zwiększa wytzrymałość redukuje do zera osiadania poprawia gęstość objętościową i spoistość.
Po spiekaniu otwory wypełnia się gruntem zagęszczając warstwami. góre zbroi się i betonuje (można tez wyprowadzić zbrojenie do połączenia z fundamentem).
Polega to na tym że do otworu wiertniczego wtłacza się pod ciśnieniem powietrze lub inne gazy o tempreaturze nawet do 1100 st.C
Grunt się spieka. Tworząc takie kolumny z materiału o strukturze zbliżonej do cegły. Speikanie zwiększa wytzrymałość redukuje do zera osiadania poprawia gęstość objętościową i spoistość.
Po spiekaniu otwory wypełnia się gruntem zagęszczając warstwami. góre zbroi się i betonuje (można tez wyprowadzić zbrojenie do połączenia z fundamentem).
Takie sprawy najlepiej zostawić fachowcom, ja wielokrotnie współpracowałem z GRUNT USŁUGI BUDOWLANE, zawsze do każdego zlecenia podchodzili fachowo i było widać, że znają się na rzeczy