temperatura wody w zasobniku
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
temperatura wody w zasobniku
Do użytkowników pytanko małe. Jaką macie temperaturę wody nad ranem zakładając, że z całego słonecznego dnia uzyskaliście temp 65C. z góry dzięki pozdrawiam wszystkich solarników :D
Re: temperatura wody w zasobniku
Po zamknięciu odbioru wody z zasobnika (mam za małą powierzchnie kolektorów, bo tylko 2,64m^2 na 300l zbiornik) nad ranem - godz 7:15 - dzisiaj miałem 62 stopnie, wczoraj 60.lukasadv pisze:Do użytkowników pytanko małe. Jaką macie temperaturę wody nad ranem zakładając, że z całego słonecznego dnia uzyskaliście temp 65C. z góry dzięki pozdrawiam wszystkich solarników
jeżeli cyrkulacja stoi i nie ma rozbioru przez cały ten okres spadek od 3+ 6 stopni .
chociaż producenci zbiorników określają spadek temperatury na ok 0,9 st na godzinę .
Z moich obserwacji u klientów gdzie zakładałem kolektory oraz rozmów z użytkownikami jest jak napisałem wyżej 3 /6 st na 12godzin czasami mniej.
chociaż producenci zbiorników określają spadek temperatury na ok 0,9 st na godzinę .
Z moich obserwacji u klientów gdzie zakładałem kolektory oraz rozmów z użytkownikami jest jak napisałem wyżej 3 /6 st na 12godzin czasami mniej.