Mam prośbę no niestety jestem laikiem w tej dziedzinie. Otóz zachialo mi sie wyrzucić wanne i zamontować prysznic ale trzeba byłoby przeciągnąć rury od ciepłej i zimnej wody. Hydraulik mnie wystawił a co sie kogoś pytam to fachowcy czasu nie maja. a partacza co mi plastiki założy to nie chce.
Ale wracając do tematu czytając forum widziałem i zapoznałem sie z systemem Pex alu-pex firm kisan i wawin myślę ze poradził bym sobie z założeniem takiego przyłącza bo u mnie wchodziły by w gre 2 proste odcinki rury 1 kolanko i wyjście na baterie no i jedny problem jak połączyć taki system z stara rura stal - mam dostęp do kolanka starej rury ale nie wiem czy jest opcja gwintowego połączenia takich rur ??. Czytałem również ze trzeba dobrać rury alu-pex o numer większe od obecnych hm. Obecnie nie wiem dokładnie jakiej średnicy jest rura stal zewnętrzna średnica jej wynosi 27mm to myślę ze chyba 3/4 cala
Podłaczenie wody rada osnośnie Pex-al-pex
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
magister82
- Początkujący

W sklepach instalacyjnych można dostać bez problemu wszelakie złączko do połączenia rury Pex ze złączką lub rurą gwintowaną.
Natomiast to zdanie...
Natomiast to zdanie...
...jest dość ciekawe.Gdzie można wyczytać takie kuriozalne porady?Wykonaj to przedłużenie ze zwykłej 16-tki pex.Nie zapomnij o puszczeniu ich w otulinach.Czytałem również ze trzeba dobrać rury alu-pex o numer większe od obecnych hm.
adam