To ja poproszę o sugestie.
Dom z lat 60-tych z WG 190 m^2 / 3 kondygnacje. Chcę to wentylować mechanicznie prawdopodobnie MinistAir'em 450 w piwnicy.
Przy króćcu 160mm w centrali wychodzi mi 6,5 rury 63 mm na nawiew/wywiew (zaokrąglimy do 7).
Myślałem o następującym podziale:
1) Parter:
- salon - nawiew 2x75
- kuchnia - wywiew 2x75
- toaleta - wywiew 1x75
2) 1. Piętro:
- duża sypialnia - nawiew 1x75 + nawiew 1x75 w połączonej garderobie
- mała sypialnia - nawiew 1x75
- łazienka - wywiew 3x75
3) 2. Piętro:
- pracownia - nawiew 1x75
- suszarnia/pokój gościnny - nawiew 1x75
- pralnia/łazienka gościnna - wywiew 1x75
Czy to ma sens?
I teraz:
1) Jak fizycznie doprowadzić te przewody do kondygnacji?
- rozdzielić już przy centrali na 63 mm i prowadzić 14 kanałów po ścianie przez stropy? Dodam że stropy Kleina więc nie mogę wyciąć jednej wspólnej szczeliny 100 cm x 10 cm bo zarwie mi się płyta. Trochę słabo.
- rozdzielić przy centrali np. na 6 x 100 mm (3 nawiewne i 3 wywiewne) jako "piony" do każdej kondygnacji i próbować to upchać do starych kanałów WG, a później dać skrzynki na każdej kondygnacji i rozprowadzić ?
- przejść przez wszystkie kondygnacje wspólnymi kanałami 160 mm i kombinować z przelotowymi skrzynkami?
Przewody na parterze i 1. piętrze będą w podwieszanym suficie, na 2. piętrze już wprost na ścianie tuż przy "pionie" żeby ograniczyć odległość od centrali.
2) Czerpnia i wyrzutnia
Jako wyrzutnię mógłbym wykorzystać któryś kanał WG lub komin dymowy od dawnego istniejącego tu kominka ale problem mam z czerpnią. Najwygodniej byłoby mi zrobić ją tuż nad poziomem gruntu na północnej ścianie. Czy takie rozwiązanie ma jakieś wady? Prowadzenie czerpni kanałem po ścianie zewnętrznej na 2 m odpada ze względu na ochronę konserwatorską elewacji. Jakieś inne sugestie?
Z góry dzięki,
Tomasz.