Co robić jak działka nie ma gazu?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Dziękuję 
Wiecie, mąż jednak zdecydował, że będziemy mieli pompę ciepła Junkersa. Jaki model to sie jeszcze okaże jak już powstanie domek (mam nadzieję, że jak najszybciej)
A ja mam takie pytanie, bo skoro już ma być pompa Junkersa: jak w ogóle działają pompy tej firmy? Napiszcie mi coś więcej niż to, że pompy ciepła pobierają trochę prądu i resztę odbierają z otoczenia, bo mi to szczerze mówiąc nic nie mówi 
Wiecie, mąż jednak zdecydował, że będziemy mieli pompę ciepła Junkersa. Jaki model to sie jeszcze okaże jak już powstanie domek (mam nadzieję, że jak najszybciej)
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tak naprawdę inwestycja w ogrzewanie, to wyrzucona kasa. Najlepiej skupić się na małym zużyciu energii, czyli postawić dom w klasie energetycznej A . Przy dobrych izolacjach należy stosować systemy grzewcze bez cyrkulacji. Przy 40kWh/m2 rocznie najdrożej w eksploatacji wychodzą pompy ciepła, gazu czy paliwa stałego w ogóle się nie stosuje.
T. Brzęczkowski pisze:Tak naprawdę inwestycja w ogrzewanie, to wyrzucona kasa. Najlepiej skupić się na małym zużyciu energii, czyli postawić dom w klasie energetycznej A . Przy dobrych izolacjach należy stosować systemy grzewcze bez cyrkulacji. Przy 40kWh/m2 rocznie najdrożej w eksploatacji wychodzą pompy ciepła, gazu czy paliwa stałego w ogóle się nie stosuje.
Nie rozumiem w takim razie czym mamy ogrzewać dom? Nie wiem ile kWh/m2 rocznie będzie potrzebne ale jeżeli będzie to 40 to jak mamy ogrzewać? W ogóle ma nie być ogrzewania?
Co do pomp. Jak to się dzieje, że taka pompa przy niewielkim nakładzie prądu generuje tyle ciepła? I zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: mąż ma teraz jakieś ulotki Junkersa gdzie pompy mają współczynniki COP w zakresie 4-5. Co to jest dokładnie ten współczynnik bo w ulotkach nie jest wyjaśniony.
Współczynnik COP mówi Ci ile kW ciepła dostarcza pompa ciepła korzystając z 1kW prądu. Jest to inaczej mówiąc moc pompy.
Z tego co mi wiadomo to COP=5 to najwyższy współczynnik. Skoro Junkers posiada pompy o takim współczynniku to świadczy o tym, że mają najwydajniejsze pompy dostępne w tym momencie.
Z tego co mi wiadomo to COP=5 to najwyższy współczynnik. Skoro Junkers posiada pompy o takim współczynniku to świadczy o tym, że mają najwydajniejsze pompy dostępne w tym momencie.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

pompa ciepla
pompa ciepla naie generuje ciepla tylko ja "pompuje" z osrodka o nizszej temperaturze do osrodka o wyzszej temperaturze - tak dziala kazda chlodziarka i kazdy klimatyzator - to tez sa pompy ciepla
Każda pompa ciepła (w Waszym przypadku Junkers) musi mieć tzw dolne źródło ciepła. Chodzi o to, że skądś to ciepło musi pochodzić
W przypadku wymienników gruntowych to jest grunt. Są też pompy powietrzne.
Co do gruntowych wymienników ciepła to są dwa rodzaje: pionowa sonda (tak jak w Waszym przypadku) a może być kolektor poziomy.
Ideą każdego wymiennika jest ogrzewanie krążącego w nim medium, które następnie odda ciepło do c.o i c.w.u.
To tak z grubsza
Co do gruntowych wymienników ciepła to są dwa rodzaje: pionowa sonda (tak jak w Waszym przypadku) a może być kolektor poziomy.
Ideą każdego wymiennika jest ogrzewanie krążącego w nim medium, które następnie odda ciepło do c.o i c.w.u.
To tak z grubsza
Wiecie już mąż mi wyjaśnił większość rzeczy o pompie ciepła Junkersa. Omówił mi też o co chodzi z przewymiarowaniem. Myślałam, że nie chce mu się mi opowiadać a on po prostu nie miał ostatnio czasu. Powiedział mi żebym nie zadawała ludziom na forum takich prostych rzeczy, o których sami mi może opowiedzieć. Jak pojawia się w przyszłości zagadnienia trudne to wtedy popytać się.
Dziękuję za żywą dyskusję i mam nadzieję, że będę mogła liczyć na Waszą pomoc w późniejszej fazie budowy naszego domu
Dziękuję za żywą dyskusję i mam nadzieję, że będę mogła liczyć na Waszą pomoc w późniejszej fazie budowy naszego domu
Wtrącę się do tematu bo również mam działkę bez gazu.
Zamierzam wykonać w nastepujący sposób:
- kominek z płaszczem wodnym
- tradycyjny kocioł z podajnikiem na paliwo stałe
- solar do C.W.
Najbardziej mnie nurtuje połączenie tych 3 źródeł oraz czy nie będzie to drogie rozwiązanie.
I jeszcze sposób rozprowadzenia ciepła w mieszkaniu uzyskanego z kominka (kanałowo?).
Może ktoś budował takie rozwiązanie i posiada wskazówki dotyczące rozprowadzenia ciepła z kominka.
Zamierzam wykonać w nastepujący sposób:
- kominek z płaszczem wodnym
- tradycyjny kocioł z podajnikiem na paliwo stałe
- solar do C.W.
Najbardziej mnie nurtuje połączenie tych 3 źródeł oraz czy nie będzie to drogie rozwiązanie.
I jeszcze sposób rozprowadzenia ciepła w mieszkaniu uzyskanego z kominka (kanałowo?).
Może ktoś budował takie rozwiązanie i posiada wskazówki dotyczące rozprowadzenia ciepła z kominka.
zachciało sie budowy... 
-
SERWIS-GAZ
- Początkujący