Prosze sugestie w sprawie projektu wentylacji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Prosze sugestie w sprawie projektu wentylacji
Witam
Postanowilem zrobic wentylacje (rekuperator ) dla lepszego samopoczucia i komfortu mojej rodziny . Wiem ze projekt nie jest profesionalny lecz zrobilem co potrafilem i tak zeby nie ingerowac za duzo w juz wykonczony dom . Wszystkie potrzebne elementy zamierzam zamowic z tej strony https://peflex.pl/#home_block .
Rekuperator mysle ze wystarczy Brink WTW renovent excellent 300 plus . Z moich wyliczen nawiew wynosi okolo 240 m3 i takze wywiew 240m3 ( dom 130 m2 ) . Prosze o przeanalizowanie mojego projektu i poprawienie bledow . Pozdrawiam Marcin
https://zapodaj.net/0b212ebd64130.jpg.html - Parter
https://zapodaj.net/4274deaef77fa.jpg.html - 1 pietro
https://zapodaj.net/191fe4847139e.jpg.html - Poddasze
Postanowilem zrobic wentylacje (rekuperator ) dla lepszego samopoczucia i komfortu mojej rodziny . Wiem ze projekt nie jest profesionalny lecz zrobilem co potrafilem i tak zeby nie ingerowac za duzo w juz wykonczony dom . Wszystkie potrzebne elementy zamierzam zamowic z tej strony https://peflex.pl/#home_block .
Rekuperator mysle ze wystarczy Brink WTW renovent excellent 300 plus . Z moich wyliczen nawiew wynosi okolo 240 m3 i takze wywiew 240m3 ( dom 130 m2 ) . Prosze o przeanalizowanie mojego projektu i poprawienie bledow . Pozdrawiam Marcin
https://zapodaj.net/0b212ebd64130.jpg.html - Parter
https://zapodaj.net/4274deaef77fa.jpg.html - 1 pietro
https://zapodaj.net/191fe4847139e.jpg.html - Poddasze
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Prosze sugestie w sprawie projektu wentylacji
. Bardzo dobrze, z tym że wentylacja z odzyskiem ciepła jest elementem instalacji HVAC, wiec komfort jest przy komplecie. Np. rekuperację wprowadzonoe do budownictwa po to, by nie robić drogiego ogrzewania wodnego, systemy bezpośrednie są tańsze . Wentylacja latem wprowadza wilgoć, więc do komfortu potrzebne AC.Postanowilem zrobic wentylacje (rekuperator ) dla lepszego samopoczucia i komfortu mojej rodziny
Projekt faktycznie jest zły. Nie jest zbilansowany i źle będzie wentylacja działała.Wiem ze projekt nie jest profesionalny lecz zrobilem co potrafilem i tak zeby nie ingerowac za duzo w juz wykonczony dom
Używam innych producentów, ale jak kogoś stać to też będzie działać.. Wszystkie potrzebne elementy zamierzam zamowic z tej strony https://peflex.pl/#home_block .
.Widzę, że tak jak przy kanałach kieruje się Pan reklamą. To nie jest najlepsze rozwiązanie.Rekuperator mysle ze wystarczy Brink WTW renovent excellent 300 plus
Wentylację robi się dla ludzi - 20-30m3/h na osobę, będzie u Pana 8 osób na stałe?Z moich wyliczen nawiew wynosi okolo 240 m3 i takze wywiew 240m3 ( dom 130 m2 ) . Prosze o przeanalizowanie mojego projektu i poprawienie bledow . Pozdrawiam Marcin
rekuperacja od 1989r
Witam
Dzieki za odpowiedz . Wentylacje montuje poniewaz w tym momencie jest brak wentylacji w tym domu ( tylko poprzez otwarcie okien a w zimie jest to niezbyt przyjemne ) . Klimatyzacja jest tylko na 1 pietrze i to wystarcza bo na dole jest chlodno w upalne dni . Co proponujesz zmienic w tym projekcie ?? Nawiew dalem na kazda sypialnie po 60 m3 , garderoba 30 i salon 90 ( moge dac 60 jesli bedzie lepiej) . Jakiego producenta mozesz polecic do kanalow, skrzynek itp ? Rekuperator wybralem Brink poniewaz mieszkam w Holandii i tez tutaj nie bedzie problemu z kupnem , serwisem i filtrami ( jesli masz jakas alternatywe tansza i lepsza prosze napisz ). Pozdrawiam Marcin
Dzieki za odpowiedz . Wentylacje montuje poniewaz w tym momencie jest brak wentylacji w tym domu ( tylko poprzez otwarcie okien a w zimie jest to niezbyt przyjemne ) . Klimatyzacja jest tylko na 1 pietrze i to wystarcza bo na dole jest chlodno w upalne dni . Co proponujesz zmienic w tym projekcie ?? Nawiew dalem na kazda sypialnie po 60 m3 , garderoba 30 i salon 90 ( moge dac 60 jesli bedzie lepiej) . Jakiego producenta mozesz polecic do kanalow, skrzynek itp ? Rekuperator wybralem Brink poniewaz mieszkam w Holandii i tez tutaj nie bedzie problemu z kupnem , serwisem i filtrami ( jesli masz jakas alternatywe tansza i lepsza prosze napisz ). Pozdrawiam Marcin
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przede wszystkim wywiewy mogą być tylko w łazienkach i bardzo mały w kuchni.marianzs pisze:Witam
Wentylacja jest dla ludzi - 20-do 30m3 /h na osobę , zimą 20 by nie przesuszać.
rekuperacja od 1989r
No tak rozumiem , zmodyfikuje moje pomysly trochę .Z tym poddasze jest zagospodarowane na pralnie , siłownię i znajduje się tam wanna . Dlatego dałem tam wywiew . Doczytałem się także ze w schowkach na żywność warto też dać wywiew dlatego na dole jest 1 "Kast" . Do małego WC na dole nie mam jak się przebić . Nawiew i wywiew musza się równoważyc prawda ? I proszę o firmę dla kanałów i jaki rekuperator polecisz ? Pozdrawiam i miłego dnia
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylacja nie jest od zapachów! Te rozchodzą się w kilka sekund, czy minut . Zbyt silna wentylacja w okresie grzewczym przesusza!!marianzs pisze:No tak rozumiem , zmodyfikuje moje pomysly trochę .Z tym poddasze jest zagospodarowane na pralnie , siłownię i znajduje się tam wanna . Dlatego dałem tam wywiew .
.Wywiewanie ciepłego i wilgotnego oraz zepsutego powietrza przez chłodną spiżarnię? To wszystko zgnije. Powietrze wywiew się przez najcieplejsze pomieszczenia.Doczytałem się także ze w schowkach na żywność warto też dać wywiew dlatego na dole jest 1 "Kast"
NO WŁAŚNIE . TO PAN ZROBI BILANSDo małego WC na dole nie mam jak się przebić . Nawiew i wywiew musza się równoważyc prawda ?
Nawiew = 20 do 30m3.h na osobę = ... proszę wpisać
Wywiew = 50m3/h łazienki i wc 30m3/h kuchnia.
Proszę to zbilansować dając wywiewy poza łazienkami i bardzo małym w kuchni
Dodam, że pomiędzy wywiewem w kuchni a nawiewem w salonie nie ma drzwi, więc w łazience musi być 4 x woęcej PE75 niż w kuchni
Stosuję kanały higieniczne oraz ze srebrem z Leszna Kanały główne wzmacniane ( nie rozerwie się folii ręką ) z antybakteryjna (wewnątrz folia D2P)I proszę o firmę dla kanałów i jaki rekuperator polecisz ? Pozdrawiam i miłego dnia
rekuperacja od 1989r
Bilans powietrza
-Nawiew - 225m3
Sypialnia 1 - 60m3
Sypialnia 2 - 60 m3
Garderoba - 30m3
salon - 75m3
-Wywiew - 225 m3
Lazienka 90 m3
poddasze( pralnia , wanna ) - 60 m3
Kuchnia - 50 m3
pom. gospodarcze - 25 m3
Czy do salonu rozlozyc nawiew na 2 anemostaty czy moze to byc zrobione na 1 ?? Dzieki za info o kanalach ale jaka jest ich cena i czy posiadaja w swojej ofercie tez reszte potrzebnych elementow . Jaki rekuperator wybrac pod to zapotrzebowanie ( 300m3 moze byc )? Najlepiej z europejskim serwisem tak zeby nie bylo problemu w holandii.
-Nawiew - 225m3
Sypialnia 1 - 60m3
Sypialnia 2 - 60 m3
Garderoba - 30m3
salon - 75m3
-Wywiew - 225 m3
Lazienka 90 m3
Kuchnia - 50 m3
pom. gospodarcze - 25 m3
Czy do salonu rozlozyc nawiew na 2 anemostaty czy moze to byc zrobione na 1 ?? Dzieki za info o kanalach ale jaka jest ich cena i czy posiadaja w swojej ofercie tez reszte potrzebnych elementow . Jaki rekuperator wybrac pod to zapotrzebowanie ( 300m3 moze byc )? Najlepiej z europejskim serwisem tak zeby nie bylo problemu w holandii.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To może jeszcze razmarianzs pisze:Bilans powietrza
-Nawiew - 225m3
Sypialnia 1 - 60m3
Sypialnia 2 - 60 m3
Garderoba - 30m3
salon - 75m3
-Wywiew - 225 m3
Lazienka 90 m3
Kuchnia - 50 m3
pom. gospodarcze - 25 m3
Nawiew to 20-30m3/h na osobę czyli 8-10 osób??? Tyle będzie na stałe?
Powietrze nie leci równo Kanałami z rozdzielacza, Czy pomiędzy wywiewem w kuchni a nawiewem w salonie będą drzwi? Jeżeli nie, to przy Pana układzie prawie całe powietrze poleci po najmniejsze linii oporu, zamkniete sypianie i łazienki nie będą wentylowane.
rekuperacja od 1989r
Witam
Firma ktora zrobila mi wstepny projekt wentylacji zrobila jeszcze wiekszy bilans powietrza . U nich wyszlo 300m3 na cale mieszkanie . Myslalem ze 20-30 m3 na osobe to w danym pomieszczeniu , bo tak widze kazdy przykladowy projekt . Teraz mieszkamy w 3 osoby to na caly dom mam dac tylko max 90 m3 ?? Jezeli chodzi o dol to jest tam otwarta kuchnia wraz z salonem . W takim razie zrobic odzielne skrzynki rozdzielajace na dol i gore ? Myslalem ze poprostu podciecie drzwi badz kratki wystarcza po to zeby byl wystarczajacy przeplyw powietrza .
A oto ten bilans powietrza zrobiony przez "Projektant HVAC / Kierownik Projektu "
https://zapodaj.net/bc8208c464056.jpg.html

Firma ktora zrobila mi wstepny projekt wentylacji zrobila jeszcze wiekszy bilans powietrza . U nich wyszlo 300m3 na cale mieszkanie . Myslalem ze 20-30 m3 na osobe to w danym pomieszczeniu , bo tak widze kazdy przykladowy projekt . Teraz mieszkamy w 3 osoby to na caly dom mam dac tylko max 90 m3 ?? Jezeli chodzi o dol to jest tam otwarta kuchnia wraz z salonem . W takim razie zrobic odzielne skrzynki rozdzielajace na dol i gore ? Myslalem ze poprostu podciecie drzwi badz kratki wystarcza po to zeby byl wystarczajacy przeplyw powietrza .
A oto ten bilans powietrza zrobiony przez "Projektant HVAC / Kierownik Projektu "
https://zapodaj.net/bc8208c464056.jpg.html

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wentylację robi się dla ludzi nie kubatury, ten Pana "projektant" z krotnością wymian nie zna się na wentylacji domowej.
Zbyt silna wentylacja przesusza zimą a latem wprowadza zbyt dużo wilgoci.
Nie ma znaczenia wielkość domu, Pan i Pana rodzina zużywacie tyle samo O2 i produkujecie tyle samo H2O w kawalerce i w rezydencji, dlatego wentylacja powinna być KOMFORTOWA.
Kolejna kwestia to szumy. Nie da się spać, przy 200m3/h
Jak chce Pan posłuchać jednej z najcichszych central (onyx dream 200) z instalacją na najcichszych kanałach (miękkie izolowane ) to zapraszam
Proszę zapoznać się z Polskimi Normami
Nawiew 20-30m3/h wywiew kuchnia 30m3/h łazienka 50m3/h!!
Zbyt silna wentylacja przesusza zimą a latem wprowadza zbyt dużo wilgoci.
Nie ma znaczenia wielkość domu, Pan i Pana rodzina zużywacie tyle samo O2 i produkujecie tyle samo H2O w kawalerce i w rezydencji, dlatego wentylacja powinna być KOMFORTOWA.
Kolejna kwestia to szumy. Nie da się spać, przy 200m3/h
Jak chce Pan posłuchać jednej z najcichszych central (onyx dream 200) z instalacją na najcichszych kanałach (miękkie izolowane ) to zapraszam
Proszę zapoznać się z Polskimi Normami
Nawiew 20-30m3/h wywiew kuchnia 30m3/h łazienka 50m3/h!!
rekuperacja od 1989r
Masakra bo ja juz nic nie rozumiem
Prosze rozpisz mi ten bilans jak ty bys zrobil na pomieszczenia ktore wypisalem w moim bilansie , bo ja juz sie pogubiłem . 
Jaki rekuperator mozesz polecic ??
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Napisał Pan, że nawiew = wywiew I OK!!!marianzs pisze:Masakra bo ja juz nic nie rozumiemProsze rozpisz mi ten bilans jak ty bys zrobil na pomieszczenia ktore wypisalem w moim bilansie , bo ja juz sie pogubiłem .
Liczmy nawiew dla 4 osób 4 x (20 do 30m3/h) czyli 80-120 (zimą bliżej 80-ciu)
I teraz
Wywiew = 80-120m3/h - PN podaje 50m3/h łazienka i 30m3/h kuchnia. Z tym, że pomiędzy kuchnią a salonem nie ma drzwi, dlatego by uzyskać 50 do 30 należy w kuchi dać 3 do 5 razy mniejszy przekrój, w przypadku kanałów PE ilość sztuk.-Wywiew - 225 m3
Lazienka 90 m3
Kuchnia - 50 m3
pom. gospodarcze - 25 m3
Bilans jest prosty, tylko dane Pan złe podstawił
I teraz Pan rozpisze .
Dla centrali z wyjściem 1 60mm dajemy rozdzielacza 160/8x75 czyli proponowałbym 160/4x75 łazienka, 125/3x75 druga łazienka pralnia i 100/1x75 kuchnia.
Centrala na 4 osoby - za 5000 ministair 450 za 9000 airpack home z air++ i modułem CF
rekuperacja od 1989r
Kupilem taka oto czerpnie powietrza :
https://www.installatievakwinkel.nl/burgerhout-bu-lu-sch-rooster-hr-wtw-3000-aluminium-zwart-voorije-doorlaat-225-400452720?channable=a6797.MzA1MjAwMjYzNjk&gclid=Cj0KCQjw77TbBRDtARIsAC4l83nVuTAHCzQkRIUjmc5PvZ20FFP-vT4t7qMT672S14au3b9IqH0ThyoaAiIfEALw_wcB
Moje pytanie brzmi , jak ja przedluzyc do elastycznego izolowanego kanalu ? Czy zwykly plastikowy kanal nieizolowany wystarczy ? ( brakuje mi jakies 35 cm ) . Bo nie wiem jakiej wielkosci otwor mam wywiercic , jesli mialby byc izolowany to raczej wiekszy niz te 150mm.
Czy kanaly i sama czerpnia swiezego powietrza musza sie znajdowac wyzej od rekuperatora ?
Dzieki wielkie za pomoc i ogarniecie tego tematu . Pozdrawiam i milego weekendu
https://www.installatievakwinkel.nl/burgerhout-bu-lu-sch-rooster-hr-wtw-3000-aluminium-zwart-voorije-doorlaat-225-400452720?channable=a6797.MzA1MjAwMjYzNjk&gclid=Cj0KCQjw77TbBRDtARIsAC4l83nVuTAHCzQkRIUjmc5PvZ20FFP-vT4t7qMT672S14au3b9IqH0ThyoaAiIfEALw_wcB
Moje pytanie brzmi , jak ja przedluzyc do elastycznego izolowanego kanalu ? Czy zwykly plastikowy kanal nieizolowany wystarczy ? ( brakuje mi jakies 35 cm ) . Bo nie wiem jakiej wielkosci otwor mam wywiercic , jesli mialby byc izolowany to raczej wiekszy niz te 150mm.
Czy kanaly i sama czerpnia swiezego powietrza musza sie znajdowac wyzej od rekuperatora ?
Dzieki wielkie za pomoc i ogarniecie tego tematu . Pozdrawiam i milego weekendu
Projektowanie i montaż wentylacji to specjalność firmy Ventus. Znają się na tym, co robią. Oferują wysokiej klasy urządzenia. Doradzą i wytłumaczą, co jak działa. Niedrogo i uczciwie.