Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.
Na jakiej wyskosci sie treza montuje pstryczki do swiatła, róznie widziałem na wys 1m nad ziemią 1,6m napiszcie jak macie u siebie, ewentualnie na jakiej byscie zamontowali.
Powiem to koledze tak: staję w drzwiach i wyciągam rękę jak do włączenia światła. Gdzie dotknę, tam mam mieć włącznik. Oczywiście jeśli jeszcze nie ma podłogi to doliczam jej wysokość. Na ogół jest to ok. 120cm. Jest to tendencja włoska. Ale po co wyżej? Żeby tylko rękę za wysoko podnosić a dzieci nam w nocy się przewracają albo, jeśli już dadzą radę zaświecić to już nie zgaszą i świeci się całą noc
no własnie stąd moje pytanie bo znajomy u siebie zrobił tak, ze nie musi marwet reki podnosic, ale wg mnie to chyba za nisko. moze masz racje te 120-130 na d ziemią to chyba ok
Obecnie przy wykonywaniu ins.elek.dobrze jest zwrócić uwage na wzrost domownik ,planowane ocieplenia,rodzaj wylewki,grubość podłogi.Dawniej przyjmowało się 140 cm od podłogi.Pozdrawiam.
Ja montuje tak samo jak napisano kilka postów wyzej.Sięgam ręką i jak jest wygodnie to tak daje plus doliczam posadzkę .zazwyczaj wtedy wychodzi mi 120-130cm.Docinam wtedy listwę zeby nie latać z miarą i tylko lecę po domu i wiercę.Sama przyjemność:)
astim pisze:dobrze jest zrobić na takiej wysokości, aby mały brzdąc który ledwie zaczyna chodzić nie mógł dostać, bo to świetna zabawka taki pstryczek od swiatła
prąd nie jest wg mnie do zabawy dla dzieci ... maja inne zabawki