No tak powietrze z wodą jest lżejsze.Tomasz_Brzeczkowski pisze:mattindn pisze:, powietrze wilgotne jest lżejsze, tak więc może nam się wykraplać woda po stronie nawiewu.
A Kopernik też była kobietą!!!
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
No tak powietrze z wodą jest lżejsze.Tomasz_Brzeczkowski pisze:mattindn pisze:, powietrze wilgotne jest lżejsze, tak więc może nam się wykraplać woda po stronie nawiewu.

Wentylacja wymienia powietrze co 2-4h . Dyfuzja (wyrównanie ciśnienia cząsteczkowego ) to kwestia sekund, czy minut.karol_dr pisze:Mi to nie przeszkadza, tylko podobno nawiew nie wtlacza powietrza głębiej a zamiast tego wentyluje drzwi.
Następny fajansTomasz_Brzeczkowski pisze:Ja też mam nad drzwiami i dlaczego tak ma być gorzej niż nad oknem?
To jest prawda, ze wilgotne powietrze jest lżejsze od suchego! Na przyszłość najpierw sprawdź potem pisz na forum.bachus pisze:No tak powietrze z wodą jest lżejsze.Tomasz_Brzeczkowski pisze:mattindn pisze:, powietrze wilgotne jest lżejsze, tak więc może nam się wykraplać woda po stronie nawiewu.
A Kopernik też była kobietą!!!
tutaj lepsze rozprowadzenie da kratka ze strumienica... powietrze nawiewane obiegnie od drzwi do okna i z powrotemTomasz_Brzeczkowski pisze:Ja też mam nad drzwiami i dlaczego tak ma być gorzej niż nad oknem?

nie, nie musi obiegać!, ciśnienie składowych powietrza się wyrównuje. Jak ktoś zapali z jednym pokoju, za chwilę czuć w całym domucubah pisze:tutaj lepsze rozprowadzenie da kratka ze strumienica... powietrze nawiewane obiegnie od drzwi do okna i z powrotemTomasz_Brzeczkowski pisze:Ja też mam nad drzwiami i dlaczego tak ma być gorzej niż nad oknem?

Kanał nie powinien być gładki, lepiej wzmacnianą izolowaną miękkąCzerpnię na ścianie północnej powyżej 2 m nad ziemią (6 m rury 125 ocynkowanej izolowanej do reku).
Wyrzutnia powinna być pionowa. Z poziomej cieknie po elewacji i zamarza. No chyba, że nie ma innego wyjścia.Wyrzutnię na ścianie zachodniej (3 m rury stalowej izolowanej).
Rekuperację robi się by zlikwidować kotłownię, przy kotłowni wystarczy wentylacja plus (nawiew do pokoi ) odzysk ciepła nic nie da.Rekuperator byłby w piwnicy w kotłowni. Temperatura minimalna przy największych mrozach to 17 stopni.
Do łazienki daje się 4 x więcej niż do kuchni . inaczej łazienka może nie być wentylowana, Podobnie sypialnia. Pomiędzy kuchnią a salonem nie ma drzwi, więc na rozdzielaczu, powietrze poleci głównie tam.Od rekuperatora po ok 4 m do skrzynek rozdzielczych też 125. Od skrzynek po 2 przewody pe-flex 75 do każdego anemostatu.
Nie ma znaczenia umieszczenie anemostatów, czy ma znaczenie gdzie w pokoju ktoś zapalił, śmierdzi wszędzie. Składowe powietrza też błyskawicznie wyrównują swoje ciśnienie cząsteczkoweAnemostaty są umieszczone nad oknami i z zachowaniem dystansu od sofy i łóżka (nawiew chłodnego powietrza zimą).
Panie Tomaszu, mógłby się Pan odnieść do tego pytania?Tom1000k pisze:Mam takie pytanie. Co z rekuperacją, jak jest zamontowana klima w domu? Wiem że jest odzysk chłodu i to bardzo wydajny, ale na nawiewie będzie się skraplać. Czy to nie stwarza ryzyka zagrzybienia kanałów nawiewnych?
Przez większość czasu będę sam. Może ktoś w przyszłościWentylację robi się dla ludzi nie kubatury!!
Czyli np. TERMOFLEX 125 mm z 25mm izolacji ?Kanał nie powinien być gładki, lepiej wzmacnianą izolowaną miękką
Wyrzutnia będzie 1,2 m nad ziemią powyżej zaczyna się elewacja ze styropianem i strop. Do tej wysokości są płytki, więc jeśli nawet będzie zamarzać nie będzie problemu. Pionowej nie może być, bo nad moim piętrem jest jeszcze 3 kolejne (bliźniak lat 70) i nędzny komin z kanałami 10x10...Wyrzutnia powinna być pionowa. Z poziomej cieknie po elewacji i zamarza. No chyba, że nie ma innego wyjścia.
Rekuperację robię dla jakości powietrza, a nie zysków. Kotłownia u mnie jest potrzebna, bo oprócz mojego piętra są jeszcze inne, które mają wentylację grawitacyjną.Rekuperację robi się by zlikwidować kotłownię, przy kotłowni wystarczy wentylacja plus (nawiew do pokoi ) odzysk ciepła nic nie da.
Też się tego obawiałem. Jaką konfigurację by Pan proponował ? po 1x75 salon i kuchnia oraz po 3x75 sypialnia i łazienka ?Do łazienki daje się 4 x więcej niż do kuchni . inaczej łazienka może nie być wentylowana, Podobnie sypialnia. Pomiędzy kuchnią a salonem nie ma drzwi, więc na rozdzielaczu, powietrze poleci głównie tam.
Jaką centralę by więc Pan proponował ? Tamtą wybrałem ze względu na cichą pracę. Proszę o jakąś sugestię w rozsądnej cenie (do 5k). I jeśli montuje Pan na innym sprawdzonym systemie rur to też prosiłbym o namiar.Dlaczego angielska centrala? Tam nie ma mrozów.