Przepraszam za tak długi tekst ale starałem się jak najbardziej opisać problem. Załączam zdjęcia aby pokazać jak to wygląda. Bardzo proszę o pomoc.
[/img]
[/img]
[/img]
[/img]Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
[/img]
[/img]
[/img]
[/img]

Nawet w czasie suszy podniesie Pan większy kamień w lesie, będzie pod nim mokro. Taka opaska jak i cały dom uniemożliwia parowanie, więc od spodu jest woda.Jak widać kamienie są na samym dole , a opaska była równo z gruntem. Jak ją skuwałem to pod nią była mokra ziemia
.która miała styczność z cegłami, więc cegły sobie piły wodę
. Często wzmacniały one fundament, by się nie rozszedł na boki, gdy nie był zbrojony.Opaska to nie problem bo zawsze można wylać nową
Syzyfowa praca. Dom i opaska ograniczą parowanie i wilgoć tam wróci.Chodziło mi o to aby osuszyć fundament bo jak wspominałem ziemia pod tą opaską była bardzo mokra i woda z tamtąd nie spływała tylko tam siedziała.
Izolację termiczną układa się pomiędzy tym co musimy ogrzewać a tym czego ogrzewanie nie ma sensu. Ja bym zrobił wentylację fundamentu ze styropianem.Po czytaniu internetów i rozmowach ze znajomym mam wątpliwości czy jest sens ocieplać fundamenty.
Dysperbit to nieporozumienie, zamknie wilgoć w ścianie. Potem ciśnienie negatywne go rozwaliBo piwnicy nie mam i boje się że mogę zrobić więcej złego niż dobrego ocieplając styropianem. Dzisiaj doszedłem do wniosku że odkopie fundamenty, osusze, wzmocnie i wyrownam zaprawą. I malowac to dysperbitem?
Folii nie kładzie się na dysperbit!!!Później folia kubełkowa do wysokości gruntu no i styropian 5cm zaciągniety siatką aby to jakoś wyglądało. I nie wiem czy znowu lać tam opaske betonową czy lepiej to wyłożyć kostką, albo obsypać kamieniami ozdobnymi aby teren wokół domu lepiej oddychał, wpuszczał i wypuszczał wodę. Hmm?

Inaczej nie będzie wentylacji i usuwania wody. Jak Pan założy gumowce, to skarpety będą suche? Tu jest instrukcja wyjęta z rolki https://www.isola.no/assets/Norway/Inst ... tering.pdfJuki pisze:Czyli najpierw kladzie sie folie kubelkowa, a na folie przykleja sie styropian ?

Trudno nazwać to źle, to kompletny brak wiedzy. Na zewnątrz jest folia drenażowa ( ma włókninę ) i drenaż.Juki pisze:Panie Tomaszu, czytam dalej w internetach coś nie coś o ocieplaniu, hydroizolacji fundamentów i nie mogę nic znaleźć na temat przyklejania styropianu na folię kubełkową. Jak bym nie wpisywał hasła w google i później przeglądał różne fora i artykuły to nic nie mogę znaleźć na ten temat. Wszystkie informacje które znalazłem mówią o tym aby uszczelnić, zaizolować fundament styropianem, bądź nie kłaść styropianu na fundament i w następnej kolejności folia kubełkowa i przysypane to wszystko piachem, żwirem itp. Więc 99% informacji znalezionych w internecie o których piszą ludzie i idąc dalej tą droga stosują to u siebie w budynkach, domach itp. wychodzi na to że robią źle ?
Czy mógłby ktoś więcej się wypowiedzieć na ten temat ?