podłączenie kaloryferów (3 sztuki)...
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
podłączenie kaloryferów (3 sztuki)...
Witam, mam do podłączenia 3 sztuki kaloryferów, (kaloryfery firmy DIAMOND - stalowe) z dolnym zasilaniem. Jak należy je podłączyć?? Słyszałem że wejscie jednego z wejściem drugiego i z wejsciem trzeciego, i to samo z powrotem (wyjściem)... Czy dobrze rozumuję (słyszałęm)... Kaloryfery będą podłączone do rur elektrocieplowni,,, połączenia między rurami będę wykonywał rurkami PP STABI fi16.... Jezeli ktos z kolegów mogłby narysowac schemacik tego polaczenia bylbym wdzieczny.... Czy oprocz zaworow odcinajacych na kaloryferach trzeba na ruurkach dawac jakies dodatkowe oprzyrzadowanie???
Re: podłączenie kaloryferów (3 sztuki)...
Zrób to równolegle.... czyli tak jak pajęczyna... to co ty proponujesz spowoduję przy zamknięciu pierwszego grzejnika brak pracy u innych.brief99 pisze:Witam, mam do podłączenia 3 sztuki kaloryferów, (kaloryfery firmy DIAMOND - stalowe) z dolnym zasilaniem. Jak należy je podłączyć?? Słyszałem że wejscie jednego z wejściem drugiego i z wejsciem trzeciego, i to samo z powrotem (wyjściem)... Czy dobrze rozumuję (słyszałęm)... Kaloryfery będą podłączone do rur elektrocieplowni,,, połączenia między rurami będę wykonywał rurkami PP STABI fi16.... Jezeli ktos z kolegów mogłby narysowac schemacik tego polaczenia bylbym wdzieczny.... Czy oprocz zaworow odcinajacych na kaloryferach trzeba na ruurkach dawac jakies dodatkowe oprzyrzadowanie???
Rurka 16 stabi.... ciekawe gdzie ją znajdziesz ?:) daj fi 25 do trójników potem od trójników i do ostatniego grzejnika fi 20 .... oczywiście stabi.
Przy wejściu na grzejniki musisz dać zawory .... kupuje się to razem z grzejnikami... lub dodatkowe.
------------------------------------------------------
no dobrze napisalem: wszystkie WEJSCIA razem polaczyc i WYJSCIA razem... pomylilem sie co do rury, rury daje fi-20 STABI....
Mam teraz pytanie: glowne zawory PEC-u sa na klatkach w skrzynkach zamykanych na kluczyk, kluczyki maja Panowie z PEC-u.... i moje pytanie? czy zalozyc zawory odcinajace "CAŁĄ" instalacje na wejsciu w mieszkaniu?? Bo jakb sie cos zaczelo lać czy cos pękło to zamin Panowie z PEC-u przyjada to ja wowczas bym zdazyl odlaczyc "MOIMI zaworami" cala instalacje i wtedy pozbylbym sie cisnienia w instalacji... Co koledzy na to ????
Mam teraz pytanie: glowne zawory PEC-u sa na klatkach w skrzynkach zamykanych na kluczyk, kluczyki maja Panowie z PEC-u.... i moje pytanie? czy zalozyc zawory odcinajace "CAŁĄ" instalacje na wejsciu w mieszkaniu?? Bo jakb sie cos zaczelo lać czy cos pękło to zamin Panowie z PEC-u przyjada to ja wowczas bym zdazyl odlaczyc "MOIMI zaworami" cala instalacje i wtedy pozbylbym sie cisnienia w instalacji... Co koledzy na to ????
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

zawory
Jesli zawory na klatce sa niedostepne - jak najblizej wejscia instalacji do mieszkania zaloz swoje. Za zaworami daj srobonki zeby miec mozliwosc ich wymiany gdyby zostaly uszkodzone.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

srobonki
Zawor jest elementem wymiennym - i warto dac srobonki.
Po zalaniu ukladu, gdy np przyjdze wymienic zawor rory sie zle zgrzewa - jesli w czasie zgrzewania doplynie jakas resztka wody to zgrzew bedzie nieszczelny.
a tak majac srobonek (wystarczy z 1 strony zaworu) mozna uszkodzony zawor wymienic majac tylko klucz do rur, klucz do polsrobonkow i tasme tweflonowa.
Nie kupowac zaworow "made in china" z marketow, ani firmy diamond - jest to badziewie ktore z bieda wytzyma gwarancje
Po zalaniu ukladu, gdy np przyjdze wymienic zawor rory sie zle zgrzewa - jesli w czasie zgrzewania doplynie jakas resztka wody to zgrzew bedzie nieszczelny.
a tak majac srobonek (wystarczy z 1 strony zaworu) mozna uszkodzony zawor wymienic majac tylko klucz do rur, klucz do polsrobonkow i tasme tweflonowa.
Nie kupowac zaworow "made in china" z marketow, ani firmy diamond - jest to badziewie ktore z bieda wytzyma gwarancje
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

diamond
Gorszego g....a kupic nie mogli - jest to produkowane u chinoli. Najtanszy material, najtansza robocizna, niezdziw sie jak po uplywie gwarancji wyniesiesz to na zlom.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

spadki
w ukladzie pompowym mozna rury klasc poziomo, jednak lepiej wykonac spad ok. 0,1% (1 mm na metr) w kierunku grzejnikow czyli koniec rury od grzejnikow wyzej niz od klatki schodowej. Wtedy uklad jest latwiej odpowietrzyc.