Całkowity koszt ocieplenia
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Całkowity koszt ocieplenia
Rosmanx1 @ Z wielkopolski budowa w Poznaniu ale ekipa z Rogoźna . Robili mi fundament. Robią jeszcze stan surowy. Za dom 190m2 zawołali 26 tyś zł chyba cena nie zbyt wygórowana. Wraz z dachem oczywiście. Lecz u mnie dach jest stropem terivia
Dawniej się słuchało Moskwy a teraz Brukseli
susse1 pisze:Co?????? Mój mąż ma firmę która ociepla domy. I za 1m2 styropianem grubości 10cm. bierzemy 90zł. z materiałem, a za samą robociznę 35zl. Gdzie się dowiadywałaś o taką cenę??mi to się w głowie nie mieści. Dodam ze jesteśmy bardzo solidną firmą,pracownicy nie pijący(jak to się zwykle spotyka w innym firmach), a tym zacieramy tak ładne i równo że wszyscy chwalą. A dom o powierzchni 250 m2 robimy w 2 tygodnie a nie tak jak inni w 2 miesiące!!!!
W ile osób? i w jaki sposób przyklejacie płyty. Czy zgodnie z instrukcją na opakowaniach kleju?
Do tego trzeba jeszcze doliczyć koszty ukryte, np. koszt wynajmu rusztowania. Nie każda firma rusztowania posiada więc trzeba na własną rękę szukać. Ja np. w euro-rusztowania wypożyczałem i dla mnie to był większy koszt całkowity.
Rozumiem, że tutaj podajesz cenę robocizny razem z materiałem? No to normalne, że jest rozstrzał, bo raz, że "są firmy i firmy", więc lepiej się dobrze poorientuj zanim którąś wybierzesz, a dwa, że ceny materiału potrafią być bardzo różne. Dobrze się doinformować u niezależnych profesjonalistów i swoją wiedzę mieć, bo jak się fachowcy zorientują, ze ktoś jest zielony, to wiadomo. Przy naszej hurtowni mieli centrum dociepleń ( http://heban.net/centrum-docieplen-budynkow, ale to w małopolsce) i spędziliśmy tam długie godziny przed wybraniem ekipy i materiałów, żeby się potem nie przejechać;)P_S_O pisze:
Jaka powinna być rozsądna cena 1m2 ocieplenia? Wykonawcy podają ceny, których widełki a strasznie szerokie. Ocieplenie na styropianie z wykończeniem tynkiem silikonowym wyceniane jest z robocizną od 95 do 195 zł. Czy Wy również macie problem z takim roztrzałem?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Taniej będzie zmienić instalację, poprawi to komfort i obniży rachunki kilkukrotnie w nie o ileś procent.karola88 pisze:Rozumiem, że tutaj podajesz cenę robocizny razem z materiałem? No to normalne, że jest rozstrzał, bo raz, że "są firmy i firmy", więc lepiej się dobrze poorientuj zanim którąś wybierzesz, a dwa, że ceny materiału potrafią być bardzo różne. Dobrze się doinformować u niezależnych profesjonalistów i swoją wiedzę mieć, bo jak się fachowcy zorientują, ze ktoś jest zielony, to wiadomo. Przy naszej hurtowni mieli centrum dociepleń ( http://heban.net/centrum-docieplen-budynkow, ale to w małopolsce) i spędziliśmy tam długie godziny przed wybraniem ekipy i materiałów, żeby się potem nie przejechać;)P_S_O pisze:
Jaka powinna być rozsądna cena 1m2 ocieplenia? Wykonawcy podają ceny, których widełki a strasznie szerokie. Ocieplenie na styropianie z wykończeniem tynkiem silikonowym wyceniane jest z robocizną od 95 do 195 zł. Czy Wy również macie problem z takim roztrzałem?
A ja ostatnio robiłam rozeznanie rynku jeżeli chodzi o ocieplenie poddasza metod a natrysku piany poliuretanowej. I powiem, że jestem w szoku, że ceny w każdym z regionów są do siebie bardzo zbliżone. Są uzależnione w największej mierze od jakości użytej piany. Cena metra kwadratowego (z robocizną) waha się w granicach od 52 do 74 złotych.
Budowanie twórcze jest 
-
PolakEuropejczyk
- Początkujący

Proszę powiedzieć ile kosztuje wykoananie ocieplenia dobrej jakości styropianem np w kropki o grubości 20 cm. Pod Warszawą, dom jednopiętrowy.
Kocham naturę i architekturę
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

teraz kolego napisz jaką pianką robią te natryski? otwarto komórkową czy zamknięto komórkową? bo to jest baaaaaaaaaardzo istotne!mikk pisze:A ja ostatnio robiłam rozeznanie rynku jeżeli chodzi o ocieplenie poddasza metod a natrysku piany poliuretanowej. I powiem, że jestem w szoku, że ceny w każdym z regionów są do siebie bardzo zbliżone. Są uzależnione w największej mierze od jakości użytej piany. Cena metra kwadratowego (z robocizną) waha się w granicach od 52 do 74 złotych.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
-
TwojOszczednyDom
- Superużytkownik

Rozumiem, że dom stoi na izolowanym fundamencie (również stopa fundamentowa) lub płycie że chcesz obkładać go styropianem? A i styropian zabezpieczony napływem wilgoci od wewnatrz będzie?PolakEuropejczyk pisze:Proszę powiedzieć ile kosztuje wykoananie ocieplenia dobrej jakości styropianem np w kropki o grubości 20 cm. Pod Warszawą, dom jednopiętrowy.
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz
Sąsiad robił ostatnio ocieplenie (również okolice warszawy) i z materiałem zapłacił 100 zł za metr. Z tego co się orientuję to materiały były całkiem dobrej jakości.
-
robertkrajcarz
- Zaawansowany

Ze dwa lata temu jak robiliśmy remont i docieplenie budynku to kwestiami takimi jak projekt kosztorys, pomiary i tak dalej zajęła się Klinika Budowlana, byliśmy zadowoleni. Działają szybko, można się było na całe sprawdzenie budynku umówić w dogodnym terminie, długo im całe prace nie zajęły ale też z drugiej strony zdjęli każdy wymiar dokładnie, bez jakiś potem błędów w samej dokumentacji.
-
oe_foveotech
- Aktywny

Szanowni Państwo,
Przede wszystkim należy zastanowić się nad wyborem odpowiednich materiałów. Optymalnie jest zastosować jeden system ocieplenia, zamiast kupować oddzielnie wszystkie potrzebne produkty. Minimalizujemy w ten sposób możliwość popełnienia błędów. Rekomenduję systemy Foveo-Tech (na wełnę mineralną oraz styropian). Wchodzące w ich skład wyroby są łatwe w aplikacji i zapewniają trwałe i estetyczne wykończenie elewacji budynku.
Przede wszystkim należy zastanowić się nad wyborem odpowiednich materiałów. Optymalnie jest zastosować jeden system ocieplenia, zamiast kupować oddzielnie wszystkie potrzebne produkty. Minimalizujemy w ten sposób możliwość popełnienia błędów. Rekomenduję systemy Foveo-Tech (na wełnę mineralną oraz styropian). Wchodzące w ich skład wyroby są łatwe w aplikacji i zapewniają trwałe i estetyczne wykończenie elewacji budynku.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Co daje izolacja ocieplenie ściany przy instalacji zeroenergetycznej?oe_foveotech pisze:Szanowni Państwo,
rekuperacja od 1989r
Każdy swoje chwali a ja chciałbym zapytać czy ktoś przypomina sobie układanie wełny mineralnej jak się przy tym chrycha/kicha i kaszle a w ręce wbijaja się nie wiadomo co a dodatkowo wszystko swędzi?oe_foveotech pisze:Rekomenduję systemy Foveo-Tech (na wełnę mineralną oraz styropian). Wchodzące w ich skład wyroby są łatwe w aplikacji i zapewniają trwałe i estetyczne wykończenie elewacji budynku.
Tyle wystarczy powiedzieć o wełnie mineralnej tego czy innego producenta.
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
-
martinrekk
- Zaawansowany

Nie mam uwag do firmy Klinika Budowlana, zamawialiśmy u nich dokumentację potrzebną do remontu budynku biurowego i naszego magazynu. Bardzo kompetentne podejście od pierwszej rozmowy telefonicznej, z góry wiedzialem ile to będzie kosztować i jak się rozłożą całe prace w czasie.