Jaką wybrać blachodachówkę - jakiej firmy?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Jurek M
Jaką wybrać blachodachówkę - jakiej firmy?
jaką wybrać blachodachówkę - jakiej firmy? czy możecie mi polecić coś naprawdę dobrego 
-
Tomi
Zacząłęś temat głęboki jak morze. Było już kiedyś forum na ten temat i ile wpisów tyle opinii. Każda z firm sprzedaje co innego i daje inne gwarancje i inaczej tłumaczy, dlaczego ich jest najlepsza, albo inna gorsza. Ja mam dla Ciebie taką radę. jeśli masz pieniądze to kup blachodachówkę pozonnego producenta, z gwarancją na powłokę. Zapłacisz wiecej, ale będziesz miał komfort psychiczny, że jeśli się coś stanie to wymienią. Jeśli nie masz za dużo pieniędzy to wybierz sobie coś z całej reszty, tam gwarancja jest tylko na to, e blacha nie zardzewieje, czyli żadna, a cena może sie wachać o 3 zł/m2. Nie chcę podawać konkretnych firm, bo zaraz mnie ktoś oskarzy o to, że coś reklamuję, więc pozostanę tylko przy tej radzie. Pozdrawiam
Wybór
Witam!
Wybór jest trudny przy takiej ilości producentów. Najważniejsze oprócz ceny jest pochodzenie blachy. Większość producentów importuje blachę i tylko na miejscu profilują i docinają na wymiar.Na spodzie blachy powinien być nadruk producenta np. "SSAB-Prelaq" huta szwedzka.Standartowo wszyscy dają 10-lat garancji na powłokę poliestrową. Grubość blachy nie mniej niż 0,5mm. Godne polecenia są huty szwedzkie i finskie. (www.prelaq.pl) Powodzenia.
Wybór jest trudny przy takiej ilości producentów. Najważniejsze oprócz ceny jest pochodzenie blachy. Większość producentów importuje blachę i tylko na miejscu profilują i docinają na wymiar.Na spodzie blachy powinien być nadruk producenta np. "SSAB-Prelaq" huta szwedzka.Standartowo wszyscy dają 10-lat garancji na powłokę poliestrową. Grubość blachy nie mniej niż 0,5mm. Godne polecenia są huty szwedzkie i finskie. (www.prelaq.pl) Powodzenia.
PieM
-
bee
patrz na gwarancje
Pewnie zaraz będą tu wpisy przedstwicieli handlowych, którzy będą zachwalać konkretną firmę. Powiem krótko: jeśli producent daje 10 lat gwarancji to jest to dobra blacha. Nie zgodzę się z kolegom wyżej, że standartem jest 10 lat lat, owszem ale tylko u markowych producentów. Ostatnio miałem "przyjemność" kłaść blachę tłoczoną przez małego producenta (pewnie na jakiś używanych prasach z drugiej ręki). Po pierwsze producent dawał 3 lata gwarancji a po drugie męczarnia z układaniem na dachu a wcale nie była o wiele tańsza od znanych producentów. Kieruj się marką. Trzeba uważać takż na ogłoszenia w gazetach. Można spotkać niezwykłe ceny typu 15zł/m2. Owszem ale co do czego przychodzi to okazuje się, że jest to cena blachy pokryciowej a ceny dodatków, obróbek są kosmiczne a bez nich sprzedawca nam nie sprzeda
.
-
Gość
Re: patrz na gwarancje
Najlepsza papaaaaaaaaaaaaaaaaaaaabee pisze:Pewnie zaraz będą tu wpisy przedstwicieli handlowych, którzy będą zachwalać konkretną firmę. Powiem krótko: jeśli producent daje 10 lat gwarancji to jest to dobra blacha. Nie zgodzę się z kolegom wyżej, że standartem jest 10 lat lat, owszem ale tylko u markowych producentów. Ostatnio miałem "przyjemność" kłaść blachę tłoczoną przez małego producenta (pewnie na jakiś używanych prasach z drugiej ręki). Po pierwsze producent dawał 3 lata gwarancji a po drugie męczarnia z układaniem na dachu a wcale nie była o wiele tańsza od znanych producentów. Kieruj się marką. Trzeba uważać takż na ogłoszenia w gazetach. Można spotkać niezwykłe ceny typu 15zł/m2. Owszem ale co do czego przychodzi to okazuje się, że jest to cena blachy pokryciowej a ceny dodatków, obróbek są kosmiczne a bez nich sprzedawca nam nie sprzeda.
-
Gość
Re: patrz na gwarancje
na perfprację-wytłumacz na forum co to słowo znaczy!!!bee pisze:Pewnie zaraz będą tu wpisy przedstwicieli handlowych, którzy będą zachwalać konkretną firmę. Powiem krótko: jeśli producent daje 10 lat gwarancji to jest to dobra blacha. Nie zgodzę się z kolegom wyżej, że standartem jest 10 lat lat, owszem ale tylko u markowych producentów. Ostatnio miałem "przyjemność" kłaść blachę tłoczoną przez małego producenta (pewnie na jakiś używanych prasach z drugiej ręki). Po pierwsze producent dawał 3 lata gwarancji a po drugie męczarnia z układaniem na dachu a wcale nie była o wiele tańsza od znanych producentów. Kieruj się marką. Trzeba uważać takż na ogłoszenia w gazetach. Można spotkać niezwykłe ceny typu 15zł/m2. Owszem ale co do czego przychodzi to okazuje się, że jest to cena blachy pokryciowej a ceny dodatków, obróbek są kosmiczne a bez nich sprzedawca nam nie sprzeda.
Do pytającego-żadna blacha.Chcesz zadawać pytania na forum za 10 lat to twoja wola.Napiszx , proszę gdzie widziałes blachy na dachach oprócz Szwecji(ale jaja,byłem i nie widziałem).
-
chris
blachodachówka - co wybrać
najlepsza blachodachówka to .. dachówka betonowa lub ceramiczna. Poważnie, jeśli nie chcesz po kilku latach mieć na dachu rdzy, jak na moim 3-letnim, to rób wszystko by kupić prawdziwą dachówkę, zapożycz się etc, ale nigdy nie kupuj blachy. Przede mną stoi problem wymiany pokrycia dachu ze względu na rdzę, a producent blachy twierdzi, że to nie jego wina...
Gwarancja niby 10 lat! Po wymianie to będzie najdroższy dach w okolicy.
-
Mesch
Re: blachodachówka - co wybrać
Łooo to nie zazdroszczę jak juz po 3 latach zaczęła korodować to na prawdę musieli Ci coś tragicznego sprzedać i to jeszcze nie z ich winy ^^. Temu właśnie doradzam tak samo jak Ty, że jak już to trzeba brać dachówkę betonową lub ceramiczną, jeżeli ktoś ma wystarczające środki. Cenowo betonowa wcale nie odstaje od blachy, a jednak jak widać wyszłoby się na tym o niebo lepiej, więc jeżeli więźba jest porządnie zrobiona to nie warto sie zastanawiać i wybierać dachówkęchris pisze:najlepsza blachodachówka to .. dachówka betonowa lub ceramiczna. Poważnie, jeśli nie chcesz po kilku latach mieć na dachu rdzy, jak na moim 3-letnim, to rób wszystko by kupić prawdziwą dachówkę, zapożycz się etc, ale nigdy nie kupuj blachy. Przede mną stoi problem wymiany pokrycia dachu ze względu na rdzę, a producent blachy twierdzi, że to nie jego wina...
Re: Jaką wybrać blachodachówkę - jakiej firmy?
tez myślę, jak ktoś już wyżej wspomniał,że dachówki ceramiczne sprawdzają się najlepiej - u nas jest, nie ma problemów ani z trwałością ani z wyglądem. Najlepiej - jeśli ktoś zastanawia się jakie pokrycia dachowe będa najlepsze to chyba hurtownie typu http://www.dachlux.pl/ mają największy wybór i łacza wiele sprawdzonych marek.
zadnej blachodachowki obojetnie z jakej firmy
Widzę, że wiele osób ma takie samo zdanie
No ja również nigdy nie polecałem blachodachówki, bo według mnie, na pewno nie ma jej co porówynywać do dachówki, która na pewno jest o wiele bardziej estetyczniejsza, wymaga mniejszego nakładu pracy( ewentualnie raz na jakiś czas karcherem wyczyścić jak jest trochę gorszej jakości) i tyle, no i oczywiście jej trwałośc w porównaniu do blachy jest bez porównania. Jedyna mała przeszkoda to zbyt słaba więźba, ale to da sie wzmocnić ja akurat miałem idealną pod dachówkę i wybrałem Tegalit Protegon z Braas 
-
AndrzejKarwowski123
- Aktywny

No blachodachówka nie jest trwałym materiałem, a jeżeli chcemy kupić lepszą to cena będzie jeszcze bliższa do dachówki .
Tomko43 ile czasu masz tą dachówkę?
Tomko43 ile czasu masz tą dachówkę?
Andrzej
Blachy mają swoje zalety ale nie ma jak tradycyjna dachówka 
-
DanielLebioda
- Zainteresowany

Moim zdaniem dach z blachy trapezowej jest zdecydowanie tańszym rozwiązaniem i łatwiejszym w montażu. A co do samej firmy to tutaj mają duży wybór pokryć dachowych: http://www.budmat.pl/index.php/blachy_trapezowe/ .