Wyciszenie dźwięków zza ściany
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Wyciszenie dźwięków zza ściany
Witam. Wprowadzam się do mieszkania, które jest słabiutko izolowane pod względem akustyki. W sypialni słychać dźwięki od sąsiadów zza ściany- włączony był telewizor i słyszałem wszystko wyraźnie.
Chciałbym jakoś się odizolować, przeglądałem już różne sposoby, ale podpowiedzcie mi proszę co zastosować w moim przypadku. Głównie chodzi mi o tą sypialnię.
Ściana, przez którą słyszę sąsiadów ma 7m kwadr.
Na niej będę robił szafę pod wymiar więc prawie cała powinna zostać zasłonięta. Mam zatem możliwość oklejenia całej ściany za szafą i nie zależy mi na estetyce bo przecież jej nie będzie widać. Co do przestrzeni to też nie ma dla mnie znaczenia, czy będę musiał stracić 10-20cm za szafą. Pokój jest świeżo po remoncie i nie chcę robić stelaża z wełną i płytami, a chciałbym czymś pokryć ścianę.
Rozwiązania, które znalazłem:
korek- z tego co czytałem to bardziej poprawia akustykę wewnątrz niż izoluje od dźwięków zewnętrznych
izolacja gumowa:
http://allegro.pl/izolacja-akustyczna-7 ... ct#thumb/1
w opisie jest napisane "nie służy do poprawy akustyki w pomieszczeniu, ale do "odgrodzenia" się od dźwięków przechodzących przez ścianę lub sufit" . Czyli tego potrzebuję o ile naprawdę spełnia swoją funkcję
kauczuk http://allegro.pl/kauczuk-izolacyjny-iz ... 29191.html
mata wygłuszająca http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-aku ... 73895.html
maty wygłuszające "piramidki" jak do studiów muzycznych- to chyba nie pochłania dobrze dźwięków zza ściany?
Który sposób będzie najlepszy pod względem skuteczności w stosunku do ceny?
Czy może zastosować dwa różne materiały? Jak pisałem mogę poświęcić trochę z szerokości pokoju.
Chciałbym jakoś się odizolować, przeglądałem już różne sposoby, ale podpowiedzcie mi proszę co zastosować w moim przypadku. Głównie chodzi mi o tą sypialnię.
Ściana, przez którą słyszę sąsiadów ma 7m kwadr.
Na niej będę robił szafę pod wymiar więc prawie cała powinna zostać zasłonięta. Mam zatem możliwość oklejenia całej ściany za szafą i nie zależy mi na estetyce bo przecież jej nie będzie widać. Co do przestrzeni to też nie ma dla mnie znaczenia, czy będę musiał stracić 10-20cm za szafą. Pokój jest świeżo po remoncie i nie chcę robić stelaża z wełną i płytami, a chciałbym czymś pokryć ścianę.
Rozwiązania, które znalazłem:
korek- z tego co czytałem to bardziej poprawia akustykę wewnątrz niż izoluje od dźwięków zewnętrznych
izolacja gumowa:
http://allegro.pl/izolacja-akustyczna-7 ... ct#thumb/1
w opisie jest napisane "nie służy do poprawy akustyki w pomieszczeniu, ale do "odgrodzenia" się od dźwięków przechodzących przez ścianę lub sufit" . Czyli tego potrzebuję o ile naprawdę spełnia swoją funkcję
kauczuk http://allegro.pl/kauczuk-izolacyjny-iz ... 29191.html
mata wygłuszająca http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-aku ... 73895.html
maty wygłuszające "piramidki" jak do studiów muzycznych- to chyba nie pochłania dobrze dźwięków zza ściany?
Który sposób będzie najlepszy pod względem skuteczności w stosunku do ceny?
Czy może zastosować dwa różne materiały? Jak pisałem mogę poświęcić trochę z szerokości pokoju.
Re: Wyciszenie dźwięków zza ściany
Witam, w zapytaniu nie ma najważniejszej informacji, a mianowicie z czego wykonana jest ściana pomiędzy Pana mieszkaniem a sypialnią sąsiada. Trafnie zostało zauważone, iż "piramidki" nie służą do pochłaniania dźwięków zza ściany. Do izolacji ścian polecamy materiał http://allegro.pl/wygluszajaca-akustycz ... 07862.html , Po więcej szczegółów zapraszam do kontaktu z działem technicznym naszej firmy. Pozdrawiam.
Ściamy były zbite do gołej cegły i na to regipsy.
Nikt wtedy nie przewidział żeby coś wrzucić pod regips.
Powiem Panu że te maty są dosyć drogie bo na ścianę 10m^2 musiałbym wydac tysiąc zł. a nie wiem ile będę tam mieszkał, napewno nie na stałe więc chciałbym unikać kosztów. Oczywiście nie myślę, że wydam 100zl i będzie ok, ale jednak nie chcę przesadzać;)
Nikt wtedy nie przewidział żeby coś wrzucić pod regips.
Powiem Panu że te maty są dosyć drogie bo na ścianę 10m^2 musiałbym wydac tysiąc zł. a nie wiem ile będę tam mieszkał, napewno nie na stałe więc chciałbym unikać kosztów. Oczywiście nie myślę, że wydam 100zl i będzie ok, ale jednak nie chcę przesadzać;)
"Izolacja akustyczna 74 zł/mkw 1,5 cm 730kg/m3" - z pierwszego linka.
Mata typu semag fd1
-to pomoże najbardziej i zauważalnie, producent bez znaczenia, chodzi o rodzaj materiału.
Pianki, kauczuki spienione, maty bitumiczne nie pomogą - szafa z ubraniami więcej odizoluje hałasu.
Robiąc taki regips na ścianę, tylko wełna o gęstości 140kg/m3 da największy efekt.
To typowa wełna pod posadzki. Zwykłe lekkie wełny to prawie tak, jak by ich nie było.
Po taniości teraz nie da rady, wełna najtańsza.
Mata typu semag fd1
-to pomoże najbardziej i zauważalnie, producent bez znaczenia, chodzi o rodzaj materiału.
Pianki, kauczuki spienione, maty bitumiczne nie pomogą - szafa z ubraniami więcej odizoluje hałasu.
Robiąc taki regips na ścianę, tylko wełna o gęstości 140kg/m3 da największy efekt.
To typowa wełna pod posadzki. Zwykłe lekkie wełny to prawie tak, jak by ich nie było.
Po taniości teraz nie da rady, wełna najtańsza.
Wracając do tematu- ruszyłem z remontem i do sypialni użyję zaproponowanej maty wygłuszającej.
Drugi problem to wyciszenie salonu z odwrotnej strony czyli tak żeby sąsiedzi nie słyszeli mnie. Jal pisałem ściany są cienkie i słychać wszystkie nieco glosniejsze dźwięki. Chciałbym móc posłuchać muzyki zeby sasiedzi nie przychodzili mnie upominac.
Na ścianę z tv, ktora dzieli mnie od sasiadow będę kładł cegłę / kamień ozdobny. Sciana jest juz gotowa, pomalowana. Co mogę zastosować jeszcze przed polozeniem cegly aby zwiekszyc izolację akustyczną?
Drugi problem to wyciszenie salonu z odwrotnej strony czyli tak żeby sąsiedzi nie słyszeli mnie. Jal pisałem ściany są cienkie i słychać wszystkie nieco glosniejsze dźwięki. Chciałbym móc posłuchać muzyki zeby sasiedzi nie przychodzili mnie upominac.
Na ścianę z tv, ktora dzieli mnie od sasiadow będę kładł cegłę / kamień ozdobny. Sciana jest juz gotowa, pomalowana. Co mogę zastosować jeszcze przed polozeniem cegly aby zwiekszyc izolację akustyczną?
W tym przypadku widzę ściankę o konstrukcji szkieletowej z użyciem materiałów do izolacji akustycznej.
Jak pisałem- ściana jest już gotowa, z regipsu, pomalowana. Nie bede robil kolejnej konstrukcji.-_- greg pisze:W tym przypadku widzę ściankę o konstrukcji szkieletowej z użyciem materiałów do izolacji akustycznej.
Czytałam, ze taka cegla sama w sobie jest izooatorem akustycznym. Moze cos pod nia położyć i bedzie ok, tylko do czego mozna by ja przykleic..
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szanowny Panie. "izolator akustyczny" jak Pan to nazwał, działa ale jak jest naklejony na ściany od strony źródła!!! Jak Pan naklei to u siebie, to sąsiedzi nie będą Pana słyszeć. Niestety w obie strony to nie działa, bo to chroni membranę jaką jest ściana, przed wprowadzeniem w drgania.lukas029 pisze:Jak pisałem- ściana jest już gotowa, z regipsu, pomalowana. Nie bede robil kolejnej konstrukcji.-_- greg pisze:W tym przypadku widzę ściankę o konstrukcji szkieletowej z użyciem materiałów do izolacji akustycznej.
Czytałam, ze taka cegla sama w sobie jest izooatorem akustycznym. Moze cos pod nia położyć i bedzie ok, tylko do czego mozna by ja przykleic..
rekuperacja od 1989r
Zgadza się. W salonie zależy mi aby sąsiedzi nie słyszeli mnie a w sypialni żebym ja nie słyszał sąsiadów. Wiadomo, że to ciężkie do zrealizowania ale każdy pomysł może się przydać., zawsze to chociaż trochę będzie lepiejTomasz_Brzeczkowski pisze:Szanowny Panie. "izolator akustyczny" jak Pan to nazwał, działa ale jak jest naklejony na ściany od strony źródła!!! Jak Pan naklei to u siebie, to sąsiedzi nie będą Pana słyszeć. Niestety w obie strony to nie działa, bo to chroni membranę jaką jest ściana, przed wprowadzeniem w drgania.lukas029 pisze:Jak pisałem- ściana jest już gotowa, z regipsu, pomalowana. Nie bede robil kolejnej konstrukcji.-_- greg pisze:W tym przypadku widzę ściankę o konstrukcji szkieletowej z użyciem materiałów do izolacji akustycznej.
Działa w obie strony tylko z innym skutkiem. Jeżeli ściana jest licha pod względem izolacyjności akustycznej to odczujemy różnicę nawet gdy "sąsiada wyciszymy" od swojej strony.
Problemem w obu przypadkach są pozostałe powierzchnie i mostki akustyczne ale żeby to zlikwidować robi się pomieszczenie w pomieszczeniu.
Wszystko zależy co chcemy osiągnąć.
Cegła dekoracyjna nie jest izolatorem akustycznym, w takim znaczeniu że po jej aplikacji zauważymy różnicę natężenia hałasu.
W tym przypadku jednak najlepiej by było zrobić od nowa z uwzględnieniem izolacyjności akustycznej. Gdybym miale takie coś to bym tak zrobił - na nowo.
Problemem w obu przypadkach są pozostałe powierzchnie i mostki akustyczne ale żeby to zlikwidować robi się pomieszczenie w pomieszczeniu.
Wszystko zależy co chcemy osiągnąć.
Cegła dekoracyjna nie jest izolatorem akustycznym, w takim znaczeniu że po jej aplikacji zauważymy różnicę natężenia hałasu.
W tym przypadku jednak najlepiej by było zrobić od nowa z uwzględnieniem izolacyjności akustycznej. Gdybym miale takie coś to bym tak zrobił - na nowo.
Gdybyście potrzebowali produktów do wyciszenia to odsyłam do Mcakustik. Mają całkiem ciekawą ofertę w tym kierunku po bardzo atrakcyjnych cenach.
-
Kamilaklimek
- Początkujący

Ja z mężem zdecydowaliśmy się na ścianę akustyczną SWG120 firmy Sowan i jesteśmy bardzo zadowoleni z efektów. Fajnie wycisza dźwięk a dodatkowo jest bardzo solidnie wykonana. Szukaliśmy różnych rozwiązań aczkolwiek to sprawdziło nam się najlepiej.
Ważne jest również, żeby mocno wyciszyć drzwi. Izolacja akustyczna daje wtedy dużo lepsze efekty. Sprawdź sobie płyty PCV od FBH. Ostrowski 
W doborze konkretnego rozwiązania nie pomogę. Ale tutaj https://www.mega-acoustic.pl/poradnik-akustyczny/ masz poradnik akustyczny. Sporo ciekawych informacji, które myślę, że i Tobie się przydadzą. Rzuć okiem 
-
dominika.bro
- Początkujący

Dzień dobry,
Obecnie mierzymy się z podobnymi niedogodnościami. Kupiliśmy mieszkanie w nowym bloku, okazało się, że nasza ściana graniczy z łazienką sąsiada. Po długich przeprawach zarówno z deweloperem jak i sąsiadem udało nam się jedynie namówić sąsiada do zmiany baterii i dewelopera do zamontowania reduktora ciśnienia.
Problem jest jakby trochę mniejszy - o tyle, że szum wody się nieco zmniejszył ale nadal jest słyszalny. Dużo większym problemem jest natomiast to, że słyszymy za każdym razem jak odkładana jest słuchawka prysznicowa - jest to bardzo bardzo głośny dźwięk, który potrafi obudzić z nawet najgłębszego snu.
Czy mają Państwo jakieś sprawdzone rozwiązania, które mogą zniwelować tą uciążliwość? Z góry dziękuję za pomoc.
Obecnie mierzymy się z podobnymi niedogodnościami. Kupiliśmy mieszkanie w nowym bloku, okazało się, że nasza ściana graniczy z łazienką sąsiada. Po długich przeprawach zarówno z deweloperem jak i sąsiadem udało nam się jedynie namówić sąsiada do zmiany baterii i dewelopera do zamontowania reduktora ciśnienia.
Problem jest jakby trochę mniejszy - o tyle, że szum wody się nieco zmniejszył ale nadal jest słyszalny. Dużo większym problemem jest natomiast to, że słyszymy za każdym razem jak odkładana jest słuchawka prysznicowa - jest to bardzo bardzo głośny dźwięk, który potrafi obudzić z nawet najgłębszego snu.
Czy mają Państwo jakieś sprawdzone rozwiązania, które mogą zniwelować tą uciążliwość? Z góry dziękuję za pomoc.