OGRZEWANIE POWIETRZNĄ POMPĄ CIEPŁA
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: OGRZEWANIE POWIETRZNĄ POMPĄ CIEPŁA
Znam firmę która posiada systemy ogrzewania, wentylacji mechanicznej i chłodzenia z wykorzystaniem pomp ciepła, rekuperatorów i klimatyzatorów, jest nią www.mirenergia.pl . Bardzo polecam zapoznać się z ich ofertą
-
marekzzabek
- Zaawansowany

kto ma doświadczenia zarówno z pompa ciepła gruntową i powietrzną? z tego co czytałem to pompa gruntowa ma znacznie niższy roczny pobór energii elektrycznej niż pompa powietrzna nawet o najlepszych osiagach
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Rewersyjne pompy ciepła są minimum 2 x efektywniejsze od gruntowych. Poza tym są tanie, instalacja jest tania i dbają o komfort latem.marekzzabek pisze:kto ma doświadczenia zarówno z pompa ciepła gruntową i powietrzną? z tego co czytałem to pompa gruntowa ma znacznie niższy roczny pobór energii elektrycznej niż pompa powietrzna nawet o najlepszych osiagach
rekuperacja od 1989r
Skoro tak efektywnie, tanio i komfortowo, to dlaczego to nie bije rekordów popularności?Tomasz_Brzeczkowski pisze: Rewersyjne pompy ciepła są minimum 2 x efektywniejsze od gruntowych. Poza tym są tanie, instalacja jest tania i dbają o komfort latem.
-
Rafał Cichocki
- Zaawansowany

Witam,
Zarówno powietrzne jak i gruntowe pompy ciepła są sprawdzonym rozwiązaniem ogrzewania budynku. Przy wyborze typu pompy ciepła warto skonsultować się z instalatorem w celu wyboru najbardziej korzystnego rozwiązania. Praca gruntowej pompy ciepła w porównaniu do powietrznej jest bardziej stabilna, zwłaszcza przy pracy przy niższej temperaturze zewnętrznej. Temperatura gruntu przez cały rok jest stabilna, co pozwoli na uzyskiwanie wyższej sprawności COP w całym sezonie grzewczym. Należy pamiętać, że gruntowa pompa ciepła wymaga znacznie wyższych nakładów finansowych oraz wymagane jest posiadanie na posesji odpowiedniej ilości miejsca na wykonanie gruntowego kolektora poziomego. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: https://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/.
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Pozdrawiam,
Zarówno powietrzne jak i gruntowe pompy ciepła są sprawdzonym rozwiązaniem ogrzewania budynku. Przy wyborze typu pompy ciepła warto skonsultować się z instalatorem w celu wyboru najbardziej korzystnego rozwiązania. Praca gruntowej pompy ciepła w porównaniu do powietrznej jest bardziej stabilna, zwłaszcza przy pracy przy niższej temperaturze zewnętrznej. Temperatura gruntu przez cały rok jest stabilna, co pozwoli na uzyskiwanie wyższej sprawności COP w całym sezonie grzewczym. Należy pamiętać, że gruntowa pompa ciepła wymaga znacznie wyższych nakładów finansowych oraz wymagane jest posiadanie na posesji odpowiedniej ilości miejsca na wykonanie gruntowego kolektora poziomego. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: https://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/.
Pozdrawiam,
- Superużytkownik

Radziłbym zacząć instalować znacznie efektywniejsze i tańsze rewersyjne pompy ciepła .Rafał Cichocki pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Radził bym wrócić na VAT z którego Szanownego Pana wywalili bo byłeś mądrzejszy niż wykładowcy.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Radziłbym zacząć instalować znacznie efektywniejsze i tańsze rewersyjne pompy ciepła .
Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przyczyną smogu w Polsce jest wentylacja grawitacyjna
Ja korzystam od jakiegoś czasu z takiego rozwiązania i jestem bardzo zadowolony. Mam zamontowane w domu klimatyzatory SPLIT i do tego system pompa ciepła. Jeśli ktoś szuka takiego rozwiązania to polecam produkty z oferty Chigo. http://chigo.pl/produkty/pompy-ciepla/p ... pla-split/ Sam z nich korzystam i mogę śmiało polecić!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Czym się różni klimatyzator od pompy ciepła?Tomek320 pisze:Ja korzystam od jakiegoś czasu z takiego rozwiązania i jestem bardzo zadowolony. Mam zamontowane w domu klimatyzatory SPLIT i do tego system pompa ciepła. Jeśli ktoś szuka takiego rozwiązania to polecam produkty z oferty Chigo. http://chigo.pl/produkty/pompy-ciepla/p ... pla-split/ Sam z nich korzystam i mogę śmiało polecić!
rekuperacja od 1989r
-
jaszczomp_
- Początkujący

witam,
czy ktoś mógłby zwięźle opisać _wady_ powietrznych pomp ciepła..?
w przyszłym roku zamierzam rozpocząć inwestycję (od zera), ale już teraz staram się zebrać jak najwięcej informacji o sposobach ogrzewania domu.
w przyszłym roku zamierzam rozpocząć inwestycję (od zera), ale już teraz staram się zebrać jak najwięcej informacji o sposobach ogrzewania domu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma wadjaszczomp_ pisze:witam,
- najtańsze w instalacji
-zapewniają największy komfort
-można podłączyć pod OZE
- koszt instalacji pompy ciepła z OZE (instalacja zeroenergetyczna ) jest porównywalny z instalacją opartą o paliwa stałe.
Podstawa to unikanie wodnego ogrzewania i rekuperacja.
rekuperacja od 1989r
Jeśli ktoś uważa że uda się przeżyć zimę z ogrzewaniem tylko klimatyzacją musi być niepełnosprawny umysłowo. Co z tego że powietrze w domu jest ciepłe jeśli wszystko do okoła jest zimne (podłoga, ściany).jaszczomp_ pisze:witam, czy ktoś mógłby zwięźle opisać _wady_ powietrznych pomp ciepła..?
Dodatkowo koszty producenci wymyślili sobie 2 serwisy klimy rocznie każda po 250 PLN więc mamy 500 PLN do zapłacenia właściwie za nic, do tego dojdą dość spore opłaty za prąd 13kWh doba * 30 dni = 390kWh
390 * 0,6PLN/kWh = 234 PLN za samo ogrzewanie przy praktycznym zerowym komforcie termicznym.
Jeśli myślisz o pompie ciepła bierz powietrze woda, a powietrze powietrze odpuść sobie wiem bo mam i nadaje się do chłodzenia ale do grzania już nie.
-
jaszczomp_
- Początkujący

mi w ogóle "nie leży" rozwiązanie polegające na kanałach wentylacyjnych (klima).. trochę się naczytałem o guano, które się tam potrafi zalęgnąć i o jego szkodliwości.. nie bardzo mnie kręci konieczność czyszczenia i ogólnej obsługi kanałów a dobrze wiem, że jest to ważny problem bo w moim samochodzie po zastosowaniu już chyba wszystkich możliwych sztuczek nadal po wyłączeniu klimy zapach potrafi być nieprzyjemny. stąd jestem bardzo ostrożny ale chciałbym mieć rozeznanie jak najszersze.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Wszystko można źle wykonać, ale wodnego nie da się wykonać dobrze.jaszczomp_ pisze:mi w ogóle "nie leży" rozwiązanie polegające na kanałach wentylacyjnych (klima).. trochę się naczytałem o guano, które się tam potrafi zalęgnąć i o jego szkodliwości.. nie bardzo mnie kręci konieczność czyszczenia i ogólnej obsługi kanałów a dobrze wiem, że jest to ważny problem bo w moim samochodzie po zastosowaniu już chyba wszystkich możliwych sztuczek nadal po wyłączeniu klimy zapach potrafi być nieprzyjemny. stąd jestem bardzo ostrożny ale chciałbym mieć rozeznanie jak najszersze.
rekuperacja od 1989r
Dlatego proponuję zainteresować się pompą ciepła powietrze woda zaprzęgniętą do podłogówki robi naprawdę dobrą robotę. Jest bardzo dużo pozytywnych opinii o takich systemach ogrzewania, a niestety o ogrzewaniu klimatyzację poza teorią Brzęczykowskiego nikt tego pomysłu nie bierze na poważnie.jaszczomp_ pisze:mi w ogóle "nie leży" rozwiązanie polegające na kanałach wentylacyjnych (klima).. trochę się naczytałem o guano, które się tam potrafi zalęgnąć i o jego szkodliwości.. nie bardzo mnie kręci konieczność czyszczenia i ogólnej obsługi kanałów a dobrze wiem, że jest to ważny problem bo w moim samochodzie po zastosowaniu już chyba wszystkich możliwych sztuczek nadal po wyłączeniu klimy zapach potrafi być nieprzyjemny. stąd jestem bardzo ostrożny ale chciałbym mieć rozeznanie jak najszersze.
Wiele osób z tego forum robiło testy ogrzewania klimą mieszkania zużycie prądu u wszystkich wskazywało ponad 2 krotnie większe zużycie niż przedstawiane przez Brzęcza.
Grzejąc klimatyzacją cwu nie ugrzejesz, a pompą ciepła powietrze - woda i owszem.