Jakie krzewy, kwiaty i rośliny do ogrodu?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Marek Rajski
- Zainteresowany

Re: Jakie krzewy, kwiaty i rośliny do ogrodu?
Wybór roślin do ogrodu jest ogromny i naprawdę ciężko się zdecydować. Ja powoli zaczynam ogarniac ogród i na pewno będę musiała kupić jakieś rosliny. duży wybór oferuje szkółka drzew firmy Marka Gurgula. Mają drzewa iglaste i liściaste, krzewy ozdobne oraz mnóstwo innych roślin. Oferują także nawozy i akcesoria do ogrodu. W zasadzie u nich można kupić wszystko co niezbędne do kompletnego urządzenia ogródka.
ja inwestuję w owocowe drzewka i krzewy, przynajmniej coś więcej mi dadzą, niż ozdobne. lubię też bardzo wrzosy, tuje, konwalie i takie dzikie róże
-
jacekmogliwia
- Zaawansowany

Może maliny?:)
-
Albatros348
- Aktywny

Poza samymi roślinami polecam także wziąć pod uwagę dodatki w postaci kamieni ogrodowych, ale również i donic dla samych roślin. Elementy tego typu nadały sporo uroku w naszym ogrodzie, który aktualnie prezentuje się bajecznie i przepięknie. Tego typu zaopatrzenie stało się możliwe dzięki firmie Stone Garden z Miękini, to oni są odpowiedzialni za te super artykuły które zdobią nasz ogród. 
-
czarnowlosa07
- Początkujący

Polecam thuje oraz storczyki 
U nas będzie sporo róż i magnolii. Kwiaty mamy sezonowe. Kupowałam wszystko co mi się podobało
Teraz myslimy o kostce brukowej. Na https://allegro.pl/kategoria/podloza-ko ... 93?order=m znalazlam bardzo ciekawą oferte i zastanawiamy się nad skorzystaniem z niej.
Polecam www.braciadebscy.pl, to szkółka drzew mają całkiem bogatą ofertę z którą warto jest się zapoznać. Mają nawet całkiem atrakcyjne ceny, szczegóły widnieją na stronie , pozdrawiam .
Hmm samych roślinek do ogrodu raczej CI nie polecę i w sumie moim zdaniem to bardzo dobrze. To ty wiesz, jak wygląda Twój ogród i wiem, że Ty dokonasz najlepszego wyboru, jakie kwiatki i krzewy, czy też drzewka mają się w nim znaleźć. Osobiście jednak polecam Ci sklep internetowy progrower.eu, gdzie możesz kupić nieco akcesoriów do twoich roślin, a także dokupić jakieś nawozy, ziemię i tak dalej. Zawsze coś stamtąd się przyda, szczególnie na początku i przede wszystkim będziesz mieć dobrej jakości produkty, aby twoje roślinki mogły szybko i zdrowo się rozwijać. Myślę więc, że wybór tego sklepu to dobry wybór. Gdy tam zajrzałem, to sam zdziwiłem się, że w ogrodnictwie można dostać aż tyle różnych produktów.
Zależy co lubisz i jakie masz w ogrodzie warunki. Wiadomo, że jeśli ziemia jest kiepska, to musisz gatunki dopasować do jej możliwości, bo inaczej nie będziesz zadowolony z tego jak rosną i jak wyglądają rośliny. A jak masz żyzną glebę, to możesz sobie na więcej pozwolić. Najwygodniej to zajrzyj sobie na stronę http://futuregardens.pl/ - i tam pooglądaj rośliny - mają tam ogromny wybór roślin i bardziej znanych, ale też i wyjątkowych okazów. Wszystkie są dobrze opisane, jakie preferują warunki, więc bez problemu znajdziesz takie, które będą ci się podobać, i które sprawdzą się w Twoim ogrodzie.
Moja Mama ostatnio zaczęła sadzić różne krzewy owocowe, super jest np. borówka amerykańska czy maliny, w tym roku pierwsze zbiory 
-
Miseczkie1
- Początkujący

Warto sprawdzić ofertę szkółek leśnych na przykład https://www.zgarden.pl/ albo lokalnych można tam znaleźć rośliny na prawdę wysokiej jakości
Ja w tym roku w swoim ogrodzie, postawiłem na kwiaty ogrodowe kwitnące całe lato. Mam parę begonii, słoneczników i róż. Prezentują się niezwykle atrakcyjnie, muszę przyznać.
Bardzo ciekawą propozycję znalazłem na stronie: syngenta.pl. Są tutaj wyjątkowe odmiany dobrze znanych roślin. Wydaje mi się, że jeśli chcesz aby Twój ogród na prawdę był wyjątkowy, warto zafundować mu tego typu roślinność. Tym bardziej, że ich wyjątkowość jest widoczna zarówno gołym okiem jak i w uprawie.
-
Altzhebrim
- Początkujący

Ja ostatnio u mamy w ogrodzie pomagałem robić skalniak, sporo informacji wzięliśmy z porad Jula i wyszło fajnie
oby teraz rosło 
Rośliny do ogrodu warto dobrać pod względem ich wymagań i warunków jakie mamy w ogrodzie. Mam na myśli przede wszystkim glebę w ogrodzie. Warto poczytać o roślinach i ich wymaganiach, sporo wiadomości o kwiatach znajdziesz na blogach ogrodniczych. Ładnie w każdym ogrodzie wyglądają krzewy owocowe.