Jak sprawdzić używane auto przed zakupem?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Jak sprawdzić używane auto przed zakupem?
Nie każde ASO poda Ci stan auta po VINie. Najlepiej jechać obezjrzec, podpiac pod kompa, jechać na sciezke zdrowia do SKP i tyle. Lepiej wydac 50zl niż później naprawiac zlom
Ja bym się nie skusił na używane chyba. jakbym ja teraz miał brać jakieś auto rodzinne to pewnie bym się skusił na Peugeota 308, fajne, pojemne, dla rodzinki w sam raz. A widziałam je ostatnio w sporej promocji bo końcówka rocznika jest w wyprzedaży
-
FrankieeFran
- Zainteresowany

Najlepiej to mieć kogoś z rodziny albo znajomego kto się zna na samochodach, wtedy możecie go zabrać ze sobą na oglądanie. Warto też kupować ze sprawdzonych źródeł najlepiej z salonów samochodowych.
Najlepiej po prostu kupić auto z dobrego źródła.
Na przykład skup samochodów w szczecinie ma często fajne auta. Może coś tam znajdziesz.
Na przykład skup samochodów w szczecinie ma często fajne auta. Może coś tam znajdziesz.
Ja kupowałem gaśnicę i koc przeciwpożarowy do samochodu w sklepie Poż Tech.
Maja w sumie wszystko co jest w temacie artykułów ppoż.
Maja w sumie wszystko co jest w temacie artykułów ppoż.
najlepiej to mieć w rodzinie takiego wujka zdziśka, który zna się na samochodach i doradzi. Mam takich kolegów, którzy tylko zerkną na auto i już widzą co gdzie było robione. Niestety nie mam takich znajomości jeżeli chodzi o motory. Kupuje jednak teraz nowy motocykl z salonu więc nie muszę się o nic bać 
Ja bym proponował sprawdzenie zestawem diagnostycznym.
Moim zdaniem warto sprawdzić przede wszystkim turbinę, jeśli zamierzamy kupić diesla lub też benzynę z takim elementem. Naprawa turbiny może być bowiem bardzo droga, więc lepiej tego nie bagatelizować. Sam miałem problem z turbiną i dopiero w AMSerwis w Trójmieście znalazłem odpowiednią pomoc. Turbina została zregenerowana i działa bez zarzutów.
Najrozsądniej będzie odwiedzić ASO i sprawdzić kompleksowo jego sprawność. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że nic nie zostało pominięte... Sporą uwagę przyłóż również do sprawdzenia sprawności klimatyzacji. Jeśli jesteś właścicielem samochodu marki FORD możesz skorzystać z oferty specjalnej przygotowanej przez jego serwisy.
Warto mieć swojego zaufanego mechanika i razem z nim kupować auto używane. Jednak nawet jak dobrze trafisz i wybierzesz dobry egzemplarz samochodu to prędzej czy później będzie ci potrzebny sklep z częściami do samochodów. To bardzo ważne, bo na tym oszczędzać nie można.W końcu chodzi o nasze bezpieczeństwo, pzdr
Samochody nie są dla mnie - co innego motocykle. Jednego z nich posiadaczem właśnie się stałem. Niestety, wymaga naprawy. Zastanawiam się teraz, czy lepiej zdecydować się na naprawę z użyciem części oryginalnych oferowanych przez motogar czy może lepiej zdecydować się na części zamienne?
Oczywiście VIN i te sprawy legalności to jedno, ale musimy również pamiętać o kilku innych rzeczach, np. kolega jakiś czas temu kupił auto bez filtra DPF bo niestety, ale jest to rzecz, która bardzo często zapala najróżniejsze kontrolki, a jego wymiana to dość spory koszt, dlatego też handlarze wolą delikatnie mówiąc przekonstruować samochód niż podjąć się takiej wymiany.
Sprawdzić przede wszystkim w salonach samochodowych. One mają dostęp do historii serwisowej. Ja tak sprawdzałam forda w salonie wszystkiego się dowiedziałam o nim:)
No włąśnie. Warto dokładnie przejrzeć całą dostępną dokumentację.
-
karolinamak
- Aktywny

Jak już trzeba to jakoś po znajomości, wtedy większa szansa że sprzedawca będzie uczciwy. Ale jak ma się możliwość to ja brałabym nowe, tzn ja tak zrobiłam w salonie. Zdecydowanie lepsze i pewniejsze są nowe auta no i automatycznie dłużej nimi pojeździmy