Zrzucony tynk i co dalej
Zrzucony tynk i co dalej
Witam. Mam remont jednego pokoju, w którym na ścianach były tynki wykonane chyba z tynku ręcznego Goldband. Niestety była konieczność skucia tynku do gołej cegły, gdyż bardzo mocno się kruszył, wcześniej były duże pęknięcia, a pod spodem głuchy odgłos. Tynk podczas malowania pewnie by odpadł. Moje pytanie - czy na takie podłoże zastosować grunt głęboko pentrujący? Chcę zrobić tynk gipsowy + ewentualnie gładź jeśli tynk mi nie wyjdzie.
Re: Zrzucony tynk i co dalej
Czy ta cegła "pije" wodę? czy jest czymś pokryta co uniemożliwia wnikanie wody?
-
e-Rzecznik Śnieżka
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Zrzucony tynk i co dalej
Szanowny Panie,
Bardzo dobrze, że skuł Pan tynk do gołej cegły. Jeżeli cegła nie jest niczym pokryta, to zastosowanie gruntu głęboko penetrującego jest dobrym rozwiązaniem. Rekomenduję grunt ACRYL-PUTZ® GP 41. Nierozcieńczony grunt należy nanieść na cegłę zgodnie z zaleceniami producenta. Dzięki temu podłoże będzie stabilne, paroprzepuszczalne, ujednolicone oraz charakteryzujące się dużą przyczepnością. Na tak przygotowanych ścianach można następnie prowadzić dalsze prace wykończeniowe.
Bardzo dobrze, że skuł Pan tynk do gołej cegły. Jeżeli cegła nie jest niczym pokryta, to zastosowanie gruntu głęboko penetrującego jest dobrym rozwiązaniem. Rekomenduję grunt ACRYL-PUTZ® GP 41. Nierozcieńczony grunt należy nanieść na cegłę zgodnie z zaleceniami producenta. Dzięki temu podłoże będzie stabilne, paroprzepuszczalne, ujednolicone oraz charakteryzujące się dużą przyczepnością. Na tak przygotowanych ścianach można następnie prowadzić dalsze prace wykończeniowe.