Firana czy roleta
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Firana czy roleta
Firanki to najlepsze rozwiązanie dla osób, które cenią sobie tradycje. Specjalnie zakupione firanki z oferty sklepu Firany Marzeń dodały jeszcze więcej uroku do naszych wnętrz, urządzonych w klasycznym stylu. Kto by pomyślał, że efekt będzie taki super!
Zgadzam się z powyższą opinią. Firanki na pewno wybiorą ludzie, którzy cenią sobie tradycję. Rolety bardziej pasują do nowoczesnych wnętrz.
-
Water-Star
- Początkujący

Dużo zależy od tego czego oczekujemy i co nam się bardziej podoba. Moim zdaniem firana jest bardziej estetyczna, klasyczna, natomiast rolety o wiele lepiej chronią przed słońcem, co jest przydatne szczególnie w lato.
Moim zdaniem to zależy od tego - czego oczekujesz. chcesz tylko przyozdobić okno - no to wiadomo firana wystarczy. Ale jeśli chcesz je przysłaniać, bo np. mieszkasz przy drodze, albo na parterze bloku - wiadomo, ze roleta będzie zdecydowanie lepsza. Do tego kwestia jeszcze oświetlenia - jak masz okna w kuchni od południa, to latem rolety przydadzą się dużo bardziej. Jak dla mnie najlepiej stosować i to i to. za dnia firana - na wieczór roleta. Do tego teraz można przebierać w ich wzorach, kolorach a przede wszystkim poziomie przepuszczalności światła. W niektórych pokojach mamy podgumowane rolety zakrywające 100% światła - super na upalne lata, ale oczywiście w pomieszczeniach jest bardzo ciemno, jeśli zaciągniemy takie rolety.
Zgadzam się z przedmówcami. Roleta jak świeci strasznie słońce ale takto ładniejsza będzie firanka. Chociaż pewnie znajdą się i ładne rolety jak ktoś dobrze poszuka 
Można każdy typ żaluzji czy rolety kupić u Masters-a (o nich mi chodzi – https://www.masters-rolety.pl/). Profesjonalna obsługa robią wszystko czyli od zdjęcia wymiarów po sprzedaż i montaż. Ja u nich kupowałem rolety do okien na poddaszu i nie mam problemow z mecanizmem. Dobra ochrona przed słońcem nie wypalają mi się jakoś nie płowieją itp.
-
justynka89
- Zainteresowany

Zastanawiając się nad tym czy lepsza jest roleta czy firanki musisz przede wszystkim wziąć pod uwagę dwie bardzo ważne rzeczy - z której strony jest słońce oraz jak duże jest okno. Rolety znacznie mniej przepuszczają słońca, świetne więc są do sypialni ludzi lubiących pospać, jeśli taka ma skierowane okna w stronę wschodu
Firanki możesz znacznie lepiej dostosować do aranżacji oraz kolorystyki pokoju. Łatwiej je tez wymienić gdy Ci się znudzą 
Moim zdaniem lepiej sprawdzają się rolety w większości przypadków, jednak to raczej subiektywne i zależy od naszego gustu. Pamiętajmy też, ze firanka nie wyklucza wcale możliwości montażu rolety.
Ja nie mam nic przeciwko połączeniu jednego i drugiego, przecież rolety nie wykluczają firan i odwrotnie.
-
SalonMeblowy
- Początkujący

U mnie lepiej sprawdzają się rolety, szczególnie w lato - potrafią dać o wiele lepszą osłonę od gorąca i oślepiającego słońca.
Według mnie do kuchni lepiej będzie pasować firanka, znalazłem nawet kilka ciekawych wzorów na stronie https://kasandra.com.pl/firanki-firanki ... -3_19.html szukając jakiejś do siebie. Bo w końcu ona też trochę przesłoni nam okno.
-
maniakierowania
- Początkujący

- Kontakt:
Hej. Osobiście polecam klasyczne żaluzje. Praktyczne, estetyczne, nowoczesne rozwiązanie. Wydaje mi się, ze zaspokoi każdą potrzebę. Zasłonisz okno 100%, dasz światła ile chcesz i odsłonisz całkowicie, bez zbierania zapachów i kurzu na materiale. Ps. łatwe czyszczenie.