Wszedzie pisza o ocieplaniu fundamentow w domach niepodpiwniczonych. A co z tymi podpiwniczonymi? Przecież ideą piwnic jest to, że ma w nich być zimno, żeby się lepiej przechowywały różne przetwory itp. No a jak je ocieplimy, to w piwnicach będzie cieplej, a przecież nie o to tu chodzi.
Ktoś z Was budował piwnice (wiem, to takie niemodne teraz, ale jakże użyteczne) i może przedstawić swoje zdanie?
Piwnice - czy stosowanie ocieplenia ma tu sens?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
A czy zauważyłeś, że niektóre projekty proponują pomieszczania zwane spiżarnią itp. i to w domach niepodpiwniczonych.
To o co ci chodzi jest do osiągnięcia bez większych problemów w domach szkieletowych z piwnicami murowanymi. Natomiast w domach murowanych jest już nieco gorzej ale również osiągalne. Niestety próbujesz połączyć dwa sprzeczne interesy. Jak nie ocieplisz ścian piwnicy to będziesz miał w niej zimno, w domu też! A jak docieplisz to będziesz miał w domu ciepło i w piwnicy też. Teraz jeżeli w większym stopniu ograniczysz ucieczkę ciepła z domu do piwnicy - grubsza izolacja na stropie - to istnieją pewne szanse, że ziemniaki nie zaczną ci kiełkować. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że wówczas koszt ogrzewania będzie identyczny jak z ogrzewaną piwnicą.
Pozdrawiam
To o co ci chodzi jest do osiągnięcia bez większych problemów w domach szkieletowych z piwnicami murowanymi. Natomiast w domach murowanych jest już nieco gorzej ale również osiągalne. Niestety próbujesz połączyć dwa sprzeczne interesy. Jak nie ocieplisz ścian piwnicy to będziesz miał w niej zimno, w domu też! A jak docieplisz to będziesz miał w domu ciepło i w piwnicy też. Teraz jeżeli w większym stopniu ograniczysz ucieczkę ciepła z domu do piwnicy - grubsza izolacja na stropie - to istnieją pewne szanse, że ziemniaki nie zaczną ci kiełkować. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że wówczas koszt ogrzewania będzie identyczny jak z ogrzewaną piwnicą.
Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
[Teraz jeżeli w większym stopniu ograniczysz ucieczkę ciepła z domu do piwnicy - grubsza izolacja na stropie - to istnieją pewne szanse, że ziemniaki nie zaczną ci kiełkować. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że wówczas koszt ogrzewania będzie identyczny jak z ogrzewaną piwnicą.
Nie rozumiem. Chcesz powiedzieć, że pomysł by odizolować piwnice od reszty domu na stropie jest zły, bo koszty ogrzewania wzrosną? A jakim cudem? Czegoś chyba nie kumam
Nie rozumiem. Chcesz powiedzieć, że pomysł by odizolować piwnice od reszty domu na stropie jest zły, bo koszty ogrzewania wzrosną? A jakim cudem? Czegoś chyba nie kumam
Chodzi o to, że nie da rady całkowicie odciąć się od piwnicy. Lepsza izolacja podłogi owszem da pewne efekty ale zawsze pozostaje jeszcze ucieczka ciepła przez ściany. I w zasadzie wydaje ci się, że ogrzewasz parter i piętro a płacisz jak za cały z piwnicą.
Ogólnie próbujesz pogodzić sprzeczne interesy stąd też zamotana moja wypowiedź, przepraszam.
Ogólnie próbujesz pogodzić sprzeczne interesy stąd też zamotana moja wypowiedź, przepraszam.
folia kubełkowa... czemu nie