Witam Państwa,
Przymierzam się do ocieplenia mojego domku jednorodzinnego, który został wybudowany w latach 80 XX w. Piwnice zostały wykonane z kamienia, grubość ok 60-70cm, ściany z pustaka szarego i cegły grubość ok. 40-45cm.
Postanowiliśmy ocieplić dom bo zauważyliśmy spore straty ciepła i duże zawilgocenie w piwnicach (gdzieś wdziera mi się wilgoć, zapewne jest to woda z opadów jak i z podlewania ogródka), ściany przesiąkają i tynk odpada. Wykonaliśmy audyt energetyczny , musimy użyć styroduru grubości 16cm. Ale jak teraz poprawnie wykonać izolację termiczną i przeciwwilgociową na takich ścianach?
Na filmikach są zauważalne różne praktyki wykonywania izolacji ścian fundamentowych /piwnicznych. Z tego co wyczytałem, to wydaję mi się, że najlepszym rozwiązaniem u mnie byłoby najpierw wyrównanie ścian piwnicznych (nie wiem jak wyglądają w gruncie, a są z kamienia), następnie naklejenie styroduru, pokrycie go klejem, dopiero wtedy naniesienie izolacji przeciwwilgociowej np. dysperbitu i zakończenie tego procesu folią kubełkową?
Dobrze kombinuję?
Elewacja domku jednorodzinnego - lata 80
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Elewacja domku jednorodzinnego - lata 80
Możliwości w dzisiejszych czasach jest bardzo wiele, więc nie powinno być problemów ze znalezieniem czegoś odpowiedniego. Jednym z przykładów jest chociażby łupek elewacyjny, który sprawdza się doskonale. Możesz sobie poczytać na jego temat na stronie http://lupekdachowy.com/lupek-elewacyjny i w razie potrzeby zdecydować się na niego.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Należy pamiętać, że izolacja termiczna ma oddzielać to co musimy ogrzewać od tego czego ogrzewanie nie ma sensu. Styropian na zewnątrz ściany i fundamentów świadczy o braku podstawowej wiedzy. To nie jest izolacja!!matius01 pisze:Witam Państwa,
Przymierzam się do ocieplenia mojego domku jednorodzinnego, który został wybudowany w latach 80 XX w. Piwnice zostały wykonane z kamienia, grubość ok 60-70cm, ściany z pustaka szarego i cegły grubość ok. 40-45cm.
Postanowiliśmy ocieplić dom bo zauważyliśmy spore straty ciepła i duże zawilgocenie w piwnicach (gdzieś wdziera mi się wilgoć, zapewne jest to woda z opadów jak i z podlewania ogródka), ściany przesiąkają i tynk odpada. Wykonaliśmy audyt energetyczny , musimy użyć styroduru grubości 16cm. Ale jak teraz poprawnie wykonać izolację termiczną i przeciwwilgociową na takich ścianach?
Na filmikach są zauważalne różne praktyki wykonywania izolacji ścian fundamentowych /piwnicznych. Z tego co wyczytałem, to wydaję mi się, że najlepszym rozwiązaniem u mnie byłoby najpierw wyrównanie ścian piwnicznych (nie wiem jak wyglądają w gruncie, a są z kamienia), następnie naklejenie styroduru, pokrycie go klejem, dopiero wtedy naniesienie izolacji przeciwwilgociowej np. dysperbitu i zakończenie tego procesu folią kubełkową?
Dobrze kombinuję?
rekuperacja od 1989r
Myśle, że taki stary dom mozna bardzo fajnie unowocześnić. Ja bym postawiła na szklaną elewację. Oczywiście nie calość tylko np jedną ścianę. Myślę, ze będzie to świetnie wyglądać. Resztę zrobiłabym biala z jakimiś drewnianymi wstawkami.