Elewacja domku jednorodzinnego - lata 80

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

matius01
Początkujący
Początkujący

Elewacja domku jednorodzinnego - lata 80

Post autor: matius01 »

Witam Państwa,

Przymierzam się do ocieplenia mojego domku jednorodzinnego, który został wybudowany w latach 80 XX w. Piwnice zostały wykonane z kamienia, grubość ok 60-70cm, ściany z pustaka szarego i cegły grubość ok. 40-45cm.
Postanowiliśmy ocieplić dom bo zauważyliśmy spore straty ciepła i duże zawilgocenie w piwnicach (gdzieś wdziera mi się wilgoć, zapewne jest to woda z opadów jak i z podlewania ogródka), ściany przesiąkają i tynk odpada. Wykonaliśmy audyt energetyczny , musimy użyć styroduru grubości 16cm. Ale jak teraz poprawnie wykonać izolację termiczną i przeciwwilgociową na takich ścianach?

Na filmikach są zauważalne różne praktyki wykonywania izolacji ścian fundamentowych /piwnicznych. Z tego co wyczytałem, to wydaję mi się, że najlepszym rozwiązaniem u mnie byłoby najpierw wyrównanie ścian piwnicznych (nie wiem jak wyglądają w gruncie, a są z kamienia), następnie naklejenie styroduru, pokrycie go klejem, dopiero wtedy naniesienie izolacji przeciwwilgociowej np. dysperbitu i zakończenie tego procesu folią kubełkową?

Dobrze kombinuję?

Awatar użytkownika
tracks
Aktywny
Aktywny

Re: Elewacja domku jednorodzinnego - lata 80

Post autor: tracks »

Możliwości w dzisiejszych czasach jest bardzo wiele, więc nie powinno być problemów ze znalezieniem czegoś odpowiedniego. Jednym z przykładów jest chociażby łupek elewacyjny, który sprawdza się doskonale. Możesz sobie poczytać na jego temat na stronie http://lupekdachowy.com/lupek-elewacyjny i w razie potrzeby zdecydować się na niego.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

matius01 pisze:Witam Państwa,

Przymierzam się do ocieplenia mojego domku jednorodzinnego, który został wybudowany w latach 80 XX w. Piwnice zostały wykonane z kamienia, grubość ok 60-70cm, ściany z pustaka szarego i cegły grubość ok. 40-45cm.
Postanowiliśmy ocieplić dom bo zauważyliśmy spore straty ciepła i duże zawilgocenie w piwnicach (gdzieś wdziera mi się wilgoć, zapewne jest to woda z opadów jak i z podlewania ogródka), ściany przesiąkają i tynk odpada. Wykonaliśmy audyt energetyczny , musimy użyć styroduru grubości 16cm. Ale jak teraz poprawnie wykonać izolację termiczną i przeciwwilgociową na takich ścianach?

Na filmikach są zauważalne różne praktyki wykonywania izolacji ścian fundamentowych /piwnicznych. Z tego co wyczytałem, to wydaję mi się, że najlepszym rozwiązaniem u mnie byłoby najpierw wyrównanie ścian piwnicznych (nie wiem jak wyglądają w gruncie, a są z kamienia), następnie naklejenie styroduru, pokrycie go klejem, dopiero wtedy naniesienie izolacji przeciwwilgociowej np. dysperbitu i zakończenie tego procesu folią kubełkową?

Dobrze kombinuję?
Należy pamiętać, że izolacja termiczna ma oddzielać to co musimy ogrzewać od tego czego ogrzewanie nie ma sensu. Styropian na zewnątrz ściany i fundamentów świadczy o braku podstawowej wiedzy. To nie jest izolacja!!
Załączniki
to nie jest izolacja.jpg
rekuperacja od 1989r

Zami
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: Zami »

Myśle, że taki stary dom mozna bardzo fajnie unowocześnić. Ja bym postawiła na szklaną elewację. Oczywiście nie calość tylko np jedną ścianę. Myślę, ze będzie to świetnie wyglądać. Resztę zrobiłabym biala z jakimiś drewnianymi wstawkami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”