ocieplenie poddasza
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
flori
ocieplenie poddasza
Witajcie.Mam pytanie apropo foli paraizolacyjnej te która ja mam niczym sie nie rózni od zwyklej foli np ;na szklarnie .Co niektórzy mowia ze bedzie sie wszystko parzyc i skraplac na foli ,doradzaja kartony albo nic.Plyty gipsowe przykykrecac bede przykrecal do stelarza co da odleglosc plyty od waty okolo2cm. A para itak musi przeniknac przez gips a potem osadzi na foli i sie skropli .Tak sobie wymyslilem ze skoro weszla to i wyjdzie w naturalny sposob a pozatym to zanim para wniknie w plyte to ma do pokonania farbe gips , mam w domu cieplo podczas zimy i wietrze pomieszczenia to takie zagrozenie jak para przenikajaca do waty i proces gnicia to mi nie grozi .Prosze o odpowiedz 
-
Wojciech Nitka
- Początkujący

- Kontakt:
Po co kombinujesz ? Chcesz by para skropliła Ci się na wełnie?
Folia paroizolacyjna jest po to by ograniczyć (dozować) przepływ wilgoci przez przegrodę. Nie zastsowanie folii powodować będzie iż strumień pary nagle dostanie się do zimnego powietrza i ... para skropli się wprost na Twoją izolację cieplną.
Efekt - zawilgocowna wełna (traci swoje własciwości cieplne), zawilgocowna konstrukcja dachu (blisko do zagrzybienia).
Nie kombinuj.
Folia paroizolacyjna jest po to by ograniczyć (dozować) przepływ wilgoci przez przegrodę. Nie zastsowanie folii powodować będzie iż strumień pary nagle dostanie się do zimnego powietrza i ... para skropli się wprost na Twoją izolację cieplną.
Efekt - zawilgocowna wełna (traci swoje własciwości cieplne), zawilgocowna konstrukcja dachu (blisko do zagrzybienia).
Nie kombinuj.
Buduj z Drewna
Ta firma ma rację jednal polecam także dać folię w innych pomieszczeniach. Zasada jest taka że pierwsza (patrząc od góry) powinna być folia wysokoparoprzepuszczalna aby ewentualna wilgoć w ociepleniu mogła się wydostać. Dalej jest ocieplenie i folia nie przepuszczalna aby wilgoć nie wnikała do izolacji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi