Jaką membrane wybrać i czy warto obijać OSB.-POMOC.
Jaką membrane wybrać i czy warto obijać OSB.-POMOC.
Hej za 1,5miesiąca mam mieć kładzioną dachówkę.
Dach to 4 spadowka o kącie 38stopni.
Dachowka to cermaika Braasa Topas 13v
Jako, że jestem laik i nie znam się to szukam odpowiedniego rozwiazania co do sposobu pokrycia.
Cieśla odradza mi deskowanie oraz kladzenie OSB bo twierdzi , ze przy 4 spadowy dach jest na tyle mocny , ze plyta OSB malo co da.
Wykonac oczwyscie moze ale mowi ze szkoda pieniazkow.
Kierownik budowy znow mowi , zeby dać plytę OSB 18cm a na to membrane.
Ile ludzi tyle opinii.
CO do papy to raczej nie chce dawac.
Osobiscie sklaniam sie do opini kierownika czyli OSB + membrana ale moj wybor w zasadzie jest niczym nie poparty bo sie nie znam.
Czy to dobre rozwiazanie?
I w sumie mam pytanko najwazniejsze:
Jaka membrane wybrać.
Skoro zdecyduje sie juz na membrane to chcialbym zeby byla ona naprawde dobrej jakosci.
DO tej pory na skladach budowlanych zaproponowali mi te 2.
Ktora z nich byla by lepsza:
1.Divoroll Kompakt
2.MEMBRANA DACHOWA EUROVENT
Czy do dobrej klasy membrany czy warto kupic cos lepszego.
Bardzo prosze o pomoec.
Dach to 4 spadowka o kącie 38stopni.
Dachowka to cermaika Braasa Topas 13v
Jako, że jestem laik i nie znam się to szukam odpowiedniego rozwiazania co do sposobu pokrycia.
Cieśla odradza mi deskowanie oraz kladzenie OSB bo twierdzi , ze przy 4 spadowy dach jest na tyle mocny , ze plyta OSB malo co da.
Wykonac oczwyscie moze ale mowi ze szkoda pieniazkow.
Kierownik budowy znow mowi , zeby dać plytę OSB 18cm a na to membrane.
Ile ludzi tyle opinii.
CO do papy to raczej nie chce dawac.
Osobiscie sklaniam sie do opini kierownika czyli OSB + membrana ale moj wybor w zasadzie jest niczym nie poparty bo sie nie znam.
Czy to dobre rozwiazanie?
I w sumie mam pytanko najwazniejsze:
Jaka membrane wybrać.
Skoro zdecyduje sie juz na membrane to chcialbym zeby byla ona naprawde dobrej jakosci.
DO tej pory na skladach budowlanych zaproponowali mi te 2.
Ktora z nich byla by lepsza:
1.Divoroll Kompakt
2.MEMBRANA DACHOWA EUROVENT
Czy do dobrej klasy membrany czy warto kupic cos lepszego.
Bardzo prosze o pomoec.
Re: Jaką membrane wybrać i czy warto obijać OSB.-POMOC.
Przemoo18 pisze:Cieśla odradza mi deskowanie
18mm jeśli już....Przemoo18 pisze:Kierownik budowy znow mowi , zeby dać plytę OSB 18cm a na to membrane.
Co na to mówi projekt budowlany
Cieśla nie ma uprawnień by doradzać lub odradzać - wszystko znajduje się w PB.
Kierownik nie ma uprawnień by dokonywać zmian w projekcie - poza jednym wyjątkiem - kiedy sam jest autorem takowego.
tak tak 18mmpiotr2569 pisze:Przemoo18 pisze:Cieśla odradza mi deskowanie18mm jeśli już....Przemoo18 pisze:Kierownik budowy znow mowi , zeby dać plytę OSB 18cm a na to membrane.
Co na to mówi projekt budowlany![]()
Cieśla nie ma uprawnień by doradzać lub odradzać - wszystko znajduje się w PB.
Kierownik nie ma uprawnień by dokonywać zmian w projekcie - poza jednym wyjątkiem - kiedy sam jest autorem takowego.
Projekt mowi , ze ma byc sama membrana bez deskowania itp.
Rozumiem , ze jesli zdecydowalbym sie na OSb to jest to zmiana w projekcie na tyle istotna ze trzeba ja zglaszac?
Głownie chodzi o obciazenia dachu ?
Zmiana konstrukcji jest zmianą nieistotną wg Prawa budowlanego- więc nie wymaga zgłoszenia do urzędu - natomiast jest zmianą na tyle istotną pod względem konstrukcyjnym iż należałoby to skonsultować z osobą która przeliczała konstrukcję.Przemoo18 pisze:Projekt mowi , ze ma byc sama membrana bez deskowania itp.
Rozumiem , ze jesli zdecydowalbym sie na OSb to jest to zmiana w projekcie na tyle istotna ze trzeba ja zglaszac?
Kierownik budowy nie może bez zgody projektanta dokonywać jakichkolwiek zmian w projekcie. Wg oświadczenia, które składa na końcu budowy - wykonuje obiekt zgodnie z zatwierdzonym projektem etc etc...
Skoro budynek nie posiada pełnego deskowania to po kiego grzyba kierownik chce je tam umieścić?
Szczerze to raczej byla moja inicjatywa bo tak sie niby ujelo ze pelne deskowanie jest lepszym i trwalszym rozwiazaniem , ze usztywania konstrukcje itp.piotr2569 pisze:Zmiana konstrukcji jest zmianą nieistotną wg Prawa budowlanego- więc nie wymaga zgłoszenia do urzędu - natomiast jest zmianą na tyle istotną pod względem konstrukcyjnym iż należałoby to skonsultować z osobą która przeliczała konstrukcję.Przemoo18 pisze:Projekt mowi , ze ma byc sama membrana bez deskowania itp.
Kierownik budowy nie może bez zgody projektanta dokonywać jakichkolwiek zmian w projekcie. Wg oświadczenia, które składa na końcu budowy - wykonuje obiekt zgodnie z zatwierdzonym projektem etc etc...
Skoro budynek nie posiada pełnego deskowania to po kiego grzyba kierownik chce je tam umieścić?
Na moje pytanie kierownik powiedzial , ze koszty wieksze ale deskowanie ogolnie dobra rzecz , stad moj dylemat czy warto to robic , pomijajac juz koszta z tym zwiazane
Zatem zapyta Pan kierownika - co się stanie gdy projektant w trakcie nadzoru autorskiego ( ma prawo wstępu na budowę w każdym momencie ) stwierdzi realizację niezgodnie z projektem po czym powiadomi PINB i nakaże realizację projektu zgodnie z jego wytycznymiPrzemoo18 pisze:Na moje pytanie kierownik powiedzial , ze koszty wieksze ale deskowanie ogolnie dobra rzecz , stad moj dylemat czy warto to robic , pomijajac juz koszta z tym zwiazane
Ma Pan obliczenia dachu
Czy kierownik spojrzał w obliczenia zanim zadecydował o zastosowaniu pełnego deskowania
Idąc tym tropem to również nie mógłym zmienic pokrycia dachowego z marsyli na karpiowke bo projekt z tego co pamietam zaklada obciazenie dachowka max 50kg na m2 a karpiowka ma około 65kg m2.piotr2569 pisze:Zatem zapyta Pan kierownika - co się stanie gdy projektant w trakcie nadzoru autorskiego ( ma prawo wstępu na budowę w każdym momencie ) stwierdzi realizację niezgodnie z projektem po czym powiadomi PINB i nakaże realizację projektu zgodnie z jego wytycznymiPrzemoo18 pisze:Na moje pytanie kierownik powiedzial , ze koszty wieksze ale deskowanie ogolnie dobra rzecz , stad moj dylemat czy warto to robic , pomijajac juz koszta z tym zwiazane![]()
Ma Pan obliczenia dachuJaki jest stopień wytężenia przekrojów konstrukcji dachowej
![]()
Czy kierownik spojrzał w obliczenia zanim zadecydował o zastosowaniu pełnego deskowania
TEmu o tym pisze bo widzialem mnostwo realizacji tego projektu domu w innym pokryciu dachowym a to jakby nie bylo tez ingerencja w konstruckje budynku bo wieksze obc, niz zaklada projekt. TO juz tak na marginesie:)
Wracajac do tematu. Jaka wiec membrane dachową powinienem wybrac bo co sklad budowlany to slysze inaczej ...
Wie Pan - ja na co dzień zarówno projektuję jak i nadzoruję budowy - zatem Pan robi jak pan chce - tylko musi Pan mieć na uwadze iż może się kiedyś coś na łeb "zwalić"Przemoo18 pisze:dąc tym tropem to również nie mógłym zmienic pokrycia dachowego z marsyli na karpiowke bo projekt z tego co pamietam zaklada obciazenie dachowka max 50kg na m2 a karpiowka ma około 65kg m2.
z tego co kojarzę pisał pan o Brassie Topas 13V - a to karpiówka nie jest....
Pzdr,
Ja daje zwykla ceramike ale pisalem , ze widzialem duzo realizacji tego domu z karpiowka ktora przekracza obciazanie dopuszczalne.piotr2569 pisze:Wie Pan - ja na co dzień zarówno projektuję jak i nadzoruję budowy - zatem Pan robi jak pan chce - tylko musi Pan mieć na uwadze iż może się kiedyś coś na łeb "zwalić"Przemoo18 pisze:dąc tym tropem to również nie mógłym zmienic pokrycia dachowego z marsyli na karpiowke bo projekt z tego co pamietam zaklada obciazenie dachowka max 50kg na m2 a karpiowka ma około 65kg m2.
z tego co kojarzę pisał pan o Brassie Topas 13V - a to karpiówka nie jest....
Pzdr,
NIe smiem nawet z Panem polemizowac bo mam bardzo male pojecie jesli chodzi o budownictwo.
Czyli wybiore wariant bezpieczny czyli brak deskowania.
Pytanie jaka tą membrane wybrac?
A projekty tych domów tez Pan widziałPrzemoo18 pisze: Ja daje zwykla ceramike ale pisalem , ze widzialem duzo realizacji tego domu z karpiowka ktora przekracza obciazanie dopuszczalne.
Na pewno Pan wie, iż na etapie adaptacji powinny być przeliczone podstawowe elementy konstrukcji - reasumując można zastosować większe obciążenia jeśli sprawdzi się czy konstrukcja je przeniesie.
Czyli domek może być taki sam jak pański - a jego konstrukcja może być inna.
zrealizuje Pan obiekt zgodnie z projektemPrzemoo18 pisze: Czyli wybiore wariant bezpieczny czyli brak deskowania.
Nie będę reklamować bo mi za to nie płacą - ale są produkty, które polecam swoim klientom.Przemoo18 pisze: Pytanie jaka tą membrane wybrac?
Pzdr,
Adaptacji nie widzialem.piotr2569 pisze:A projekty tych domów tez Pan widziałPrzemoo18 pisze: Ja daje zwykla ceramike ale pisalem , ze widzialem duzo realizacji tego domu z karpiowka ktora przekracza obciazanie dopuszczalne.![]()
Na pewno Pan wie, iż na etapie adaptacji powinny być przeliczone podstawowe elementy konstrukcji - reasumując można zastosować większe obciążenia jeśli sprawdzi się czy konstrukcja je przeniesie.
Czyli domek może być taki sam jak pański - a jego konstrukcja może być inna.
zrealizuje Pan obiekt zgodnie z projektemPrzemoo18 pisze: Czyli wybiore wariant bezpieczny czyli brak deskowania.Nie będę reklamować bo mi za to nie płacą - ale są produkty, które polecam swoim klientom.Przemoo18 pisze: Pytanie jaka tą membrane wybrac?
Pzdr,
Co do membrany.
Skoro nie jestem Pana klientem to rozumiem , ze nie moze Pan mi nic polecic.
Szkoda bo myslalem ze wlasnie na forum czegos bede mogl dowiedziec sie wiecej od ludzi , ktorzy nacodzień zajmują sie daną branżą.
Dlatego zapytalem o to tutaj by uniknac zakupy w sklepie na zasadzie ze ktos ma wieksza prowizje za dana rzecz a niekoniecznie idzie to w parze z jakoscia.
Myslalem ze forum sluzy wymiana opinii i ze w jakis sposob uda mi sie uzyskac odpowiedzi na moją wątpliwośc.
Mogę polecić - na PW.Przemoo18 pisze:
Co do membrany.
Skoro nie jestem Pana klientem to rozumiem , ze nie moze Pan mi nic polecic.
Raczej staram się unikać reklamy na forum.
-
grzesiek998
- Aktywny

Generalnie jakby ktoś szukał informacji na temat membran dachowych itp, to niech sobie zerknie tutaj: http://tangofundacja.pl/funkcje-membrany-dachowej/