Budowa biura i hali magazynowej
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
piotr-rafal1985
- Początkujący

Budowa biura i hali magazynowej
Witam. Prowadzę firmę, która zajmuje się różnego rodzaju przetwórstwem. Jestem na etapie budowy biura oraz hali magazynowej. Potrzebuję porady odnośnie instalacji grzewczej oraz wodnej. Ogrzewanie wiadomo koszty, a woda będzie wykorzystywana w pracy, więc instalacja też musi być wydajna. Macie jakieś doświadczenie na podstawie własnych firm?
Re: Budowa biura i hali magazynowej
Różnego rodzaju przetwórstwo może wykorzystywać nawet o 1000x większą ilość wody niż inne przetwórstwo. Chce pan konkretów musi podać pan konkrety. Projekt powinien dostarczyć wystarczających rozwiązań. Tylko niech go nie robi firma bez doświadczenia.
-
andrzejparko
- Zainteresowany

Racja. Ja myślę, że powinien Pan dostarczyć specyfikację produkcji do wykonania projektu. Proszę sobie zdać sprawę, że taka instalacja musi być uporządkowana od A do Z. Projekt musi zawierać plan kotłowni, np. parowej albo wodnej, wykaz materiałów oraz środki do konserwacji kotła (np. http://www.gc2000.pl/) jeśli chce Pan uniknąć powstawania np. kamienia kotłowego. Druga sprawa to konsultacja z firmą, która zajmie się montażem kotłowni, to musi być hydraulik przemysłowy. Polecam zatem konsultacje z dobrym biurem projektowym.
"hydraulik przemysłowy"? A co to takiego???andrzejparko pisze:Druga sprawa to konsultacja z firmą, która zajmie się montażem kotłowni, to musi być hydraulik przemysłowy. Polecam zatem konsultacje z dobrym biurem projektowym.
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
hydraulik przemysłowy to andrzejparko - specjalista od uzdatniania wody kotłowej 
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Koszty ogrzewania zależą od izolacji i wentylacji. Najtaniej jest prądem.piotr-rafal1985 pisze:Witam. Prowadzę firmę, która zajmuje się różnego rodzaju przetwórstwem. Jestem na etapie budowy biura oraz hali magazynowej. Potrzebuję porady odnośnie instalacji grzewczej oraz wodnej. Ogrzewanie wiadomo koszty, a woda będzie wykorzystywana w pracy, więc instalacja też musi być wydajna. Macie jakieś doświadczenie na podstawie własnych firm?
Co do wody. Nigdy nie należy łączyć ogrzewania pomieszczeń z ogrzewaniem wody. Zdaję sobie sprawę, że tak robi sporo osób, ale nie jest moją winą, że tak dużo osób się na tych tematach nie zna. W sumie są kształceni przez monopolistę w sprzedaży energii, więc wiedzy o oszczędzaniu mieć nie mogą.
Jak Pan poda złożenia - metraż, temperatura, ilość wody łatwiej będzie coś doradzić.
Tak, najlepiej zlecić to Brzęczkowskiemu on tu najlepiej wie jak to zrobić, A doradzi tak, ze nawet skarpetek nie zostawi. Poczytaj szerzej o nim, dziwak ale nie szkodliwy bo jakoś od 24 lat na te jago wydumki jeszcze nikt się nie nabrał. To o czymś świadczy.piotr-rafal1985 pisze:Witam. Prowadzę firmę, która zajmuje się różnego rodzaju przetwórstwem. Jestem na etapie budowy biura oraz hali magazynowej. Potrzebuję porady odnośnie instalacji
Polecam po prostu skontaktowanie się z fachowcem i biurem projektowym, które pomoże coś wybrać, zgodnie ze specyfikacją budynku. U mnie w firmie montowano ogrzewanie olejowe, co do instalacji wodnej jest normalna, ale nie zajmujemy się przetwórstwem. Trzeba mieć projekt, armaturę (u nas jest taka klimatech.net.pl) i fachowca. Wtedy i koszty mniejsze i głowa spokojniejsza.
-
majsterkowicz33
przy budowie hali czy biura warto zaopatrzec sie w galwanizera http://www.galwmet.pl bez tegoo ani rusz niestety, trzeba zabezpieczyc stal i metale przed korozja to jest najwazniejsze
Jakbyś szukał betoniarza, spawacza, ślusarza, krętacza do wkrętów, mocarza do mocowania i innych zawodów pewnie też ci pomoże.
Wyposażyłeś już halę i biuro? Ja niedawno otworzyłam swoją DG i wynajęłam biuro, teraz czeka mnie wyposażenie go. Mam już praktycznie wszystkie meble, zostały mi do zamówienia wycieraczki z http://www.techem-wycieraczki.com.pl/ Zależy mi na komforcie i bezpieczeństwie klientów dlatego chcę kupić porządne wycieraczki.
-
mariankowy
- Początkujący

Polecałbym po zimie spradzenie stanu konstrukcji za pomocą badań nieniszczących (http://www.draco.com.pl/). Bardzo przydatne badanie. Można się dowiedzieć czy wszystko jest w porządku z budynkiem i jak ewewntualnie poprawić konstrukcję.
dobra rzecz takie badania, dopytam jeszcze - czy jest jakaś okresowa konieczność ich wykonywania? Ze swoich stron mogę polecić wykorzystanie automatyki przemysłowej tego typu - http://www.cassioli.pl/on-line/pl/Home/ ... yczne.html automatyczne magazyny mogą bardzo ułatwić pracę w tym zakresie.
Ktoś tu już wspominał o SYSTEM INTEGRO. Firma: https://integro.com.pl/ zajmuje się dużymi powierzchniami. Z pewnością znajdą sposób na renowację Twojego dachu. Nie musi to od razu oznaczać wymiany całego. W przypadku nieszczelności dachów są niezawodni.Doradztwo jest bezpłatne, najpierw masz analizę usterki a dopiero potem wybór technologi i wykonanie naprawy.
-
MichalBudowniczy
- Superużytkownik

A posiadasz już firmę która zajmie się obsługą tej nieruchomości? Ja od niedawna współpracuję z wspolnota-luban.pl i muszę przyznać, że jestem zadowolony. Bardzo profesjonalnie podchodzą do powierzonych im usług.