Firana czy roleta
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Firana czy roleta
Ja mieszkam właśnie na parterze i mam taką połowiczną firane i jest fajnie nikt nie podgląda 
A dlaczego nie może być firana razem z roletą? Firana ładnie się prezentuje, nadaje pomieszczeniu piękny wystrój a roleta może być zwinięta i używana np. wtedy kiedy świeci słońce, które przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. No cóż kto co lubi.
ja nie lubię typowych firan, jest teraz dużo fajnych ozdób okiennych które "robią" za firankę. Dopełnieniem takiej ozdoby jest roleta
-
overlord33
- Początkujący

Firanka wygląda ładnie, ale w kuchni się gotuje, smaży, czasem pali fajki i z czasem to wszystko osiądzie na firance, a jak będziecie mieli rolety to nie będzie problemu 
My w kuchni mamy tylko roletę, bez firan za to z doniczkami pełnymi ziół
Tarasy
-
Klaudyna78
- Zainteresowany

Ja mam i firankę i roletę, roletę muszę mieć gdyż mam dość nasłonecznione pomieszczenie
- albercikem
- Zainteresowany

U nas podobnie - żona się uparła, że będzie zioła hodować. W sumie to wprowadza do kuchni całkiem fajny klimat. Więc w przypadku takiego ogródka na parapecie jak u nas to w grę wchodzą tylko roletyHubcio pisze:My w kuchni mamy tylko roletę, bez firan za to z doniczkami pełnymi ziół
my mamy i to i to
Z racji fajnego widoku w kuchni mamy tylko rolety zewnętrzne 
My zdecydowaliśmy się na firanki. Kuchnia jest w tradycyjnym stylu tak więc roleta szczerze powiedziawszy średnio by się w niej prezentowała ( chyba,że angielska ale żona uznała,ze nie jest tak praktyczna).
Obecnie mamy ten wzór firany w kuchni:
https://firaneo.pl/-firany-na-wymiar/go ... 150-cm-n12
Dość nowoczesna, jasna firanka.
Koszt bardzo niski. O wiele niższy od rolety bo kosztowała nas raptem niecałe 150 zł. Rolety za te pieniądze raczej by się nie kupiło ( no chyba,że gotową roletę w większym markecie ale jakosć jest gorsza niz firanki).
Obecnie mamy ten wzór firany w kuchni:
https://firaneo.pl/-firany-na-wymiar/go ... 150-cm-n12
Dość nowoczesna, jasna firanka.
Koszt bardzo niski. O wiele niższy od rolety bo kosztowała nas raptem niecałe 150 zł. Rolety za te pieniądze raczej by się nie kupiło ( no chyba,że gotową roletę w większym markecie ale jakosć jest gorsza niz firanki).
Ostatnio zmieniony 05 mar 2017, 12:30 przez budek11, łącznie zmieniany 2 razy.
W kuchni rolety, w pokojach firany 
Ten temat to jest tak naprawdę kwestia wyboru. Bardzo ładnie wyglądają firany w oknie jednak zbierają bardzo kurz. Natomiast rolety pomagają przeżyć w dni upalne gdy słońce bardzo świeci w pokoju lub w kuchni. Należy zobaczyć czy pokój jest bardzo oświetlony czy też nie. Jeśli aż tyle słońca nie ma to można spokojnie w oknie powiesić firanki.
-
MichalBudowniczy
- Superużytkownik

Myślę ze w nowoczesnych minimalistycznych wnętrzach odchodzi się już od firanek.
Zdecydowanie jestem zwolenniczką rolet. Nie tylko chodzi o to, że mniej kurzu w domu, ale również jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, które ciekawie się prezentuje. Mamy rolety dzień i noc z Roletexu i są ok.
U mnie są i rolety i firanki. Bardzo nie lubię zasłon, dlatego rolety sa super rozwiązaniem, ale z firanek też nie rezugnujemy. Fajne firanki dodaja ciepla