Budowa, czy zakup domu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Budowa, czy zakup domu
Co jest bezpieczniejsze i wygodniejsze?
Re: Budowa, czy zakup domu
Trudno będzie pogodzić "bezpieczeństwo i wygodę", ponieważ wygodniej jest kupić wszystko na gotowe, ale tylko podczas budowania możesz być pewny, że wszystko będzie doszlifowane na ostatni guzik
Postanowiłem, że jednak wynajmę architekta do stworzenia projektu, ale czy na pewno wszystkie rozwiązania są dopasowane pod mój gust jak to jest opisywane w ofertach architektów? Jaka jest pewność, ze będę zadowolony z efektów?
-
ogrodzenia-brygada99
- Początkujący

Bezpieczniejsza jest budowa własnego domu, natomiast wygodniejsze jego kupno bo oszczędzasz czas, ale z drugiej strony nie wiesz dokładnie które elementy z czego masz wykonane, jakiej są jakości. To indywidualna kwestia, ale jeżeli masz możliwość to zdecydowałbym się na budowę domu.
To czy będziesz zadowolony z efektu, to już zależy tylko od tego jakiego architekta wybierzesz. Architekt nie powinien nic robić bez Twojego zatwierdzenia, więc nie powinieneś się o to bać
-
Paweł-PasażProjektów
- Początkujący

Cześć.
Jeżeli jesteś leniwy lub po prostu nie masz za wiele czasu który mógłbyś poświęcić na dopilnowanie wszystkiego na budowie to tylko zakup. Jeżeli jednak będziesz mógł przeznaczyć trochę czasu i energii na budowę to może to być wspaniała przygoda, możesz mieć dom swoich marzeń wymyślony i wybudowany od A do Z wg Twoich wyobrażeń. Ale jak wszystko co wspaniałe-wymaga poświęcenia
pozdrawiam
Jeżeli jesteś leniwy lub po prostu nie masz za wiele czasu który mógłbyś poświęcić na dopilnowanie wszystkiego na budowie to tylko zakup. Jeżeli jednak będziesz mógł przeznaczyć trochę czasu i energii na budowę to może to być wspaniała przygoda, możesz mieć dom swoich marzeń wymyślony i wybudowany od A do Z wg Twoich wyobrażeń. Ale jak wszystko co wspaniałe-wymaga poświęcenia
pozdrawiam
Po przeczytaniu oferty architektów trudno jest wybrać jakąś konkretną ofertę, bo większość z nich wygląda po prostu atrakcyjnie, więc czy jest to po prostu losowanie?
Nie jest to losowanie, o ile wiesz na co zwracać uwagę, dużą rolę odgrywa portfolio, no i doświadczenie firmy, która pomoże nawet w znalezieniu odpowiedniej ekipy do budowy
-
Albatros348
- Aktywny

Budowa domu jest nieco bardziej skomplikowana. Poza tym przy nieumiejętnym dobieraniu usług i ekip do współpracy może to nam wyjść niezwykle drogo. Dlatego nawet w przypadku geodety poszukiwałem profesjonalistów, którzy wykonają swoje usługi sprawnie, szybko, porządnie i tanio. Wybór padł na Geo-Projekt z Szamotuł który w zupełności spełnił te warunki.
Wszystko zależy od tego czy mamy swoją działkę oraz czas na to, aby dopilnować wykonawców. To jest podstawa. Szukanie działki, załatwianie pozwoleń to naprawdę wyzwanie. W wielu przypadkach lepiej opłaca się bardziej zakupić gotowe rozwiązanie. Bez stresu, zbędnego tracenia czasu. Ciekawie prezentują się domy na osiedlu Aspen Park . W ogóle miejsce jest bardzo dobre. Ogrodzone, z monitoringiem, systemem alarmowym. Poza tym plusem jest to, że do każdego domu doprowadzone są światłowody pozwalające na ultra szybkie połączenia internetowe.
Często szukam jakiś nowości, czasem są, czasem nie ma, ale ogólnie warto zaglądać w sieci, tam jest mnóstwo inspiracji i porad nawet na temat budowania domu 
Jeśli o mnie chodzi to zdecydowałem się kupić projekt i wykonanie domu szkieletowego z drewna firmie i powiem wam że zrobił bym to ponownie. Na mojej głowie nie było praktycznie nic, wszystko zrobili oni, no i co ważne mieszka się bardzo dobrze.
Każdy będzie miał inne zdanie na ten temat. Mieszkanie gotowe może sprawdzi się dobrze pod względem szybkiej przeprowadzki. Ale jak mamy działkę to możemy pomyśleć o czymś takim jak oferta dla deweloperów i wykonawców. Takie gotowe domy bez działki są też fajnym rozwiązaniem i szybkim, a jednak nie mieszkanie, tylko z własnym ogródkiem.
Chyba samemu trzeba zdecydować, co będzie dla nas lepsze
Wygodniejszy jest zakup a bezpieczniejsze własna budowa. Jak to mówią albo rybki albo akwarium. Też stałem przed tym dylematem. Strzeżcie się przed zakupem domu w stanie zamkniętym lub deweloperskim. Widziałem osobiście domy w stanie SSO/SSZ, później sprzedawane w deweloperce, masa fuszerek ukryta pod tynkami i styropianem. Jak ma być kupione to po kimś kto mieszkał i dbał. Zupełnie jak zakupem samochodu.chopper pisze:Co jest bezpieczniejsze i wygodniejsze?