Rozwiązania akumulatorowe w ogrodzie - kosiarka
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Rozwiązania akumulatorowe w ogrodzie - kosiarka
czy ktoś miał okazję pracować na kosiarkach akumulatorowych ? Pytam o to gdyż mam taki układ działki że mój nieduży trawnik (niecałe 300m2) jest znacznie oddalony od sieci elektrycznej. Ciągnięcie przedłużacza/przedłużaczy i walka z kablami przestała mi już odpowiadać, kupno spalinówki mija sie z celem, a zakup podkaszarki czy też kosy jest ostatecznością. Tak wiec zastanawiam się nad rozwiązaniem akumulatorowym. Znalazłem jakieś rozwiązania ale nie wiem czy w praktyce taki sprzęt zda egzamin... Jeśli ktoś miał do czynienia z sprzętem akumulatorowym - nie koniecznie muszą to być kosiarki, i ma spostrzeżenia, sugestie, uwagi, będę wdzięczny (zresztą myślę że nie tylko ja).
Re: Rozwiązania akumulatorowe w ogrodzie - kosiarka
nie nie stać mnie na takie rozwiązania bo są droższe niż kosiarki elektryczne. Ale po sąsiedzku bawiłem się takim akumulatorowym rozwiązaniem. AL-KO coś takiego ma. Po próbach u sąsiada raz pożyczyłem by sprawdzić jak to się sprawdzi na mojej działce i moim trawniku. Trzeba zaznaczyć od razu że to rozwiązanie tylko do małych trawników. U mnie starczyło na skoszenie połowy trawnika, tj około 500m2, jednak trawa nie była bardzo wysoka.oluski pisze:czy ktoś miał okazję pracować na kosiarkach akumulatorowych ? Pytam o to gdyż mam taki układ działki że mój nieduży trawnik (niecałe 300m2) jest .....
Generalnie super jest to że jeździ to jak spalinówka - zero kabl,i a lekkie jest jak kosiarka elektryczna. Sąsiad (Henryk) ma to od zeszłego sezonu i z tego co mówi jest ok. Moje odczucia są także pozytywne. Kosisz tym tak samo jak typową kosiarką.
ps. Pytanie na jak długo strarczy bateria i czy np za 3 lata nie trzeba będzie jej wymieniać. Nie wiem też jak z bardzo wysoką trawą - wówczas obciążenie bateri będzie większe i starczy na mniejszą liczbę m2.
benek
beniu_ogr, dziekuje za obszerne infobeniu_ogr pisze:nie nie stać mnie na takie rozwiązania bo są droższe niż kosiarki elektryczne. Ale po sąsiedzku bawiłem się takim akumulatorowym rozwiązaniem. AL-KO coś takiego ma. Po próbach u sąsiada raz pożyczyłem by sprawdzić jak to się sprawdzi na mojej działce i moim trawniku. Trzeba zaznaczyć od razu że to rozwiązanie tylko do małych trawników. U mnie starczyło na skoszenie połowy trawnika, tj około 500m2, jednak trawa nie była bardzo wysoka.oluski pisze:czy ktoś miał okazję pracować na kosiarkach akumulatorowych ? Pytam o to gdyż mam taki układ działki że mój nieduży trawnik (niecałe 300m2) jest .....
Od zeszłego mc jestem już posiadaczem takiej kosiarki; dokładnie ten model: AL-KO 38.4 Li Comfort
Jeszcze nią nie pracowałem, ale jak zaczne zdam relacje.
Witam
co do kosiarek akumulatorowych to jest to dobre rozwiązanie ale drogie.
coraz więcej firm wprowadza takie kosiarki do oferty. u nas weszła ostatnio
http://www.elektrotechnika.org/ego-powe ... power.html
kosiarka EKO POWER i powiem tak że komfort zależy od tego jaki będzie miała akumulator. 4Ah wystarczy na spora działkę. ma gwarancje na 3 lata i 5000 ładowań. jak się kupi z mniejszym akumulatorem to niestety trzeba się liczyć z tym ze tylko na małe ogródki ...
co do kosiarek akumulatorowych to jest to dobre rozwiązanie ale drogie.
coraz więcej firm wprowadza takie kosiarki do oferty. u nas weszła ostatnio
http://www.elektrotechnika.org/ego-powe ... power.html
kosiarka EKO POWER i powiem tak że komfort zależy od tego jaki będzie miała akumulator. 4Ah wystarczy na spora działkę. ma gwarancje na 3 lata i 5000 ładowań. jak się kupi z mniejszym akumulatorem to niestety trzeba się liczyć z tym ze tylko na małe ogródki ...
Ja mam kosiarkę https://kosiarka.pl/produkt-kosiarka-spalinowa-oleo-mac-gv-53-tk-allroad-4-3046.html i jestem mega zadowolony. Bardzo cicho pracuje, szybko się nią kosi. Nadaje się do dużych przestrzeni, umożliwiając bezproblemowe ścięcie zalegającej trawy. Wprawdzie nie jest tania, ale z drugiej strony to ma byc inwestycja na lata.
- TomeczekBBS
- Aktywny

Ja mam kosiarkę akumulatorową (napięcie: 36 V) i powiem Wam, że spokojnie mi wystarcza na podwórko 700 m2. A koszenie jest mega przyjemne. Jest ciszej, nic nie śmierdzi. Sama kosiarka jest lżejsza. Dlatego, jeśli ktoś ma takie proste i stosunkowo niewielkie podwórko do koszenia, to bardzo fajna sprawa. Choć na większą powierzchnię pewnie wystarczy dokupić zapasową baterię i już.
-
saunydopocenia_pl
- Początkujący

Akurat jeżeli chodzi o kosiarkę do ogrodu to moim zdaniem w zależności od tego jaką powierzchnię trawnika mamy, warto zdecydować się na kosiarkę spalinową z napędem dzięki której praca stanie się znacznie przyjemniejsza.
kosiarka akumulatorowa to bardzo dobre rozwiązanie, nie lubię jak ciągnie się za mną kabel podczas koszenia,mam taką kosiarkę z Cedrusa

- TomeczekBBS
- Aktywny

Ja lubię spędzać czas na pracy w ogrodzie, więc jednak koszenie kosiarką z akumulatorem wytwarza mniej hałasu niż koszenie kosiarką z silnikiem spalinowym, nawet małym
Dlatego wolę te kosiarki na akumulatory.
tym bardziej że te akumulatorki mozna pozniej stosowac do innych urządzeń, nie tylko do podkaszarki, jak masz kilka narzedzi z tej samej firmy to nie musisz do kazdej kupowac ladowarki i baterii tylko wystarczy CI 1 komplet