Jak przechowywać drewno na więźbę?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Witam!
Moje pytanie odnośnie przechowywania więźby jest takie:
drewno ułożyłem na pustakach betonowych z drewnianymi poprzeczkami, wszystko wypoziomowane, każda warstwa z przekładkami o wysokości ok 3 cm. Także przerwy poziome są spore i moim zdaniem wystarczające. Mam natomiast wątpliwości co do przerw pionowych czyli odległości między belkami na jednej warstwie. Czy te odległości również muszą mieć 2-3 cm czy wystarczy, że belki na jednej warstwie nie będą się ze sobą stykały?
Moje pytanie odnośnie przechowywania więźby jest takie:
drewno ułożyłem na pustakach betonowych z drewnianymi poprzeczkami, wszystko wypoziomowane, każda warstwa z przekładkami o wysokości ok 3 cm. Także przerwy poziome są spore i moim zdaniem wystarczające. Mam natomiast wątpliwości co do przerw pionowych czyli odległości między belkami na jednej warstwie. Czy te odległości również muszą mieć 2-3 cm czy wystarczy, że belki na jednej warstwie nie będą się ze sobą stykały?
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Witam
Mam prośbę do osób znających sie na temacie o poradę. Dwa tygodnie temu oglądałem drewno zamówione na więźbę. Podobno jest to jeszcze drewno zimowe, przetarte niedawno i czekające na odbiór - pewnie kolo wrześnian dopiero.
Porobiłem parę zdjęć elementów które mnie zaniepokoiły.
1. Czy według Was takie pęknięcia sa dopuszczalne ?
fotosik.pl/pokaz_obrazek/56e4b176e063b4cf.html
fotosik.pl/pokaz_obrazek/8eda6d86a83d4be7.html
fotosik.pl/pokaz_obrazek/f7e420a4b31da599.html
2. Nie podoba mi sie ten sek. Moze to miec wplyw na jakosc kantowki ?
fotosik.pl/pokaz_obrazek/a3f6313e900025ac.html
I druga kantowka
fotosik.pl/pokaz_obrazek/32daba186c0ab9b1.html
3.Sposób przechowywania- kantówki na dole uginają sie pod pozostałymi. Czy nie bedzie to mialo znaczenia na budowe jak i wytrzymalosc konstrukcji dachowej ?
fotosik.pl/pokaz_obrazek/8239de73e3642630.html
fotosik.pl/pokaz_obrazek/50032c40704cab2e.html
Deski miały być zabezpieczane metoda zanurzeniowa - jednak z tego co wiem maja tam tylko możliwość opryskania ich. Czy takie cos 3 krotnie wystarczy. Pierwsza warstwa została juz częściowo nałożona - na drewno mokre.
Bede wdzieczny za pomoc[/img]
Mam prośbę do osób znających sie na temacie o poradę. Dwa tygodnie temu oglądałem drewno zamówione na więźbę. Podobno jest to jeszcze drewno zimowe, przetarte niedawno i czekające na odbiór - pewnie kolo wrześnian dopiero.
Porobiłem parę zdjęć elementów które mnie zaniepokoiły.
1. Czy według Was takie pęknięcia sa dopuszczalne ?
fotosik.pl/pokaz_obrazek/56e4b176e063b4cf.html
fotosik.pl/pokaz_obrazek/8eda6d86a83d4be7.html
fotosik.pl/pokaz_obrazek/f7e420a4b31da599.html
2. Nie podoba mi sie ten sek. Moze to miec wplyw na jakosc kantowki ?
fotosik.pl/pokaz_obrazek/a3f6313e900025ac.html
I druga kantowka
fotosik.pl/pokaz_obrazek/32daba186c0ab9b1.html
3.Sposób przechowywania- kantówki na dole uginają sie pod pozostałymi. Czy nie bedzie to mialo znaczenia na budowe jak i wytrzymalosc konstrukcji dachowej ?
fotosik.pl/pokaz_obrazek/8239de73e3642630.html
fotosik.pl/pokaz_obrazek/50032c40704cab2e.html
Deski miały być zabezpieczane metoda zanurzeniowa - jednak z tego co wiem maja tam tylko możliwość opryskania ich. Czy takie cos 3 krotnie wystarczy. Pierwsza warstwa została juz częściowo nałożona - na drewno mokre.
Bede wdzieczny za pomoc[/img]
pod blachą tworzy się wysoka temperatura. Gdy kładziemy mokre drewno następuje "błyskawiczne" wysuszenie co w konsekwencji prowadzi do olbrzymiej pracy drewna. Fakt faktem, że "mokre" drewno obrabia się nieco łatwiej ale gdy damy suche to pracę drewna zminimalizujemy. Nie powykręca nam wkrętów, gwoździe zostaną proste i nic nie będzie "trzeszczeć" w dachu
A poza tym- impregnat lepiej wchłania się w suchy materiał niż w mokry...
Jak drewno poleży min. 1 rok przed zamontowaniem to będzie OK.
"co nagle to po diable"
Jak drewno poleży min. 1 rok przed zamontowaniem to będzie OK.
"co nagle to po diable"
jak przechowywać więźbę
tak jak opisał to fachowiec pan Stanisław Zientała, pod przykryciem, ale nie owinięte, ma to być forma zadaszenia, by zapewnić ruch powietrza, górale wybudowali dość domów z drewna, oni susza na powietrzu 3 lata.
Paweł Oleszak