Wiśniowski nie produkuje sam napędów (tak mi się przynajmniej zdaje). Zamawia je u jakiegoś producenta na wymiar pod swoje bramy i montuje gotowy produkt. A jeśli chodzi o dobór producenta spośród wolnych marek - ja tez uważam, że BFT nadaje się bardzo dobrze.Antek48 pisze:Sam muszę przyznać, że korzystałem akurat z napędów Wiśniowskiego i naprawdę jestem bardzo zadowolony.
Polecane napędy do bram garażowych
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Polecane napędy do bram garażowych
-
Kacper Biały
- Zaawansowany

Automatyka z wyższej półki, choć minimalnie trzeba trochę minimalnie za nie zapłacić. W sumie przy ogólnym koszcie budowy domu ma to mniejsze znaczenie.JanekC pisze:Wiśniowski nie produkuje sam napędów (tak mi się przynajmniej zdaje). Zamawia je u jakiegoś producenta na wymiar pod swoje bramy i montuje gotowy produkt. A jeśli chodzi o dobór producenta spośród wolnych marek - ja tez uważam, że BFT nadaje się bardzo dobrze.Antek48 pisze:Sam muszę przyznać, że korzystałem akurat z napędów Wiśniowskiego i naprawdę jestem bardzo zadowolony.
-
ZelazoStaropolskie
- Początkujący

Automatyka bram powinna być przede wszystkim niezawodna i na tym polecam się skupić, a tak się składa iż zajmujemy się tym na co dzień i chętnie pomożemy, doradzimy w tej kwestii podczas kupna.
-
Kacper Biały
- Zaawansowany

A to zgadzam się z Panem w 100%. Dobra automatyka to iwnestycja. Z doświadczenia praktycznego mogę polecić BFT właśnie. PS – Zwracałbym też uwagę na to, jak dana firma podchodzi do kwestii szkolenia monterów – to równie ważne.ZelazoStaropolskie pisze:Automatyka bram powinna być przede wszystkim niezawodna i na tym polecam się skupić, a tak się składa iż zajmujemy się tym na co dzień i chętnie pomożemy, doradzimy w tej kwestii podczas kupna.
Zdecydowałem się na zakup automatycznej bramy segmentowej u www.krospa.pl. Od ponad roku działa bez zarzutu, a i cena bardzo atrakcyjna w odniesieniu do jakości produktu. Dużym atutem jest wysoka izolacja cieplna oraz szczelność na obwodzie bramy.
-
Kacper Biały
- Zaawansowany

Izolacyjność bramy jest jak najbardziej wskazana, ale nawet najbardziej dobrze zaizolowana brama nie jest dużo warta, jak nie ma do niej dobrej automatyki. A kompletnym kuriozum już jest fakt że się kupuje lux bramę, a kiepski siłownik.
Napęd do bramy garażowej Dexxo Somfy oprócz dobrych parametrów, w połączeniu z systemem centralnym ma możliwość otwierania i zamykania bramy przy pomocy telefonu. Dzięki geolokalizacji wszystkie bramy otwierają się gdy zbliżam się do domu.

-
szmeraczka
- Aktywny

Bardzo ważne przy wyborze napędu jest jego firma. To ważne. I wiem co mówię. Wcześniej o tym nie wiedzieliśmy i kupiliśmy po prostu chinola. Od początku brama otwierała się bardzo wolno z dużym hałasem. Kolega ma napęd dobrej firmy Nice https://www.nice.pl/ i nie ma takich problemów. Teraz będziemy wymieniali na napęd firmy nice .
Jedne z najlepszych bram garażowych znalazłam u nich- www.rapi.com.pl. Dobrze się prezentują, nie sprawiają kłopotu, firma ma szeroki wachlarz jeśli chodzi o wybór modelu i to w całkiem przystępnych cenach. Polecam zapoznać się z treścią sony jeśli ktoś zainteresowany.
Masz rację. Jednak za solidne uznajemy bardziej te ciężkie modele bram niż jakieś protezy a'la blacha falista. Dobre ogarnięcie takiego ciężaru wymaga silnego siłownika. Dobrym rozwiązaniem dla podstawowego typu bram jest automat Tiziano, ale jak ktoś potrzebuje więcej mocy to jest jeszcze Botticelli (z oferty wspomnainego BFT). Dobór tych automatów to brama albo uchylna albo segmentowa.Kacper Biały pisze:Izolacyjność bramy jest jak najbardziej wskazana, ale nawet najbardziej dobrze zaizolowana brama nie jest dużo warta, jak nie ma do niej dobrej automatyki. A kompletnym kuriozum już jest fakt że się kupuje lux bramę, a kiepski siłownik.
Ja zamówiłem tutaj http://www.hammerman-tech.pl napęd do bram SOMMER STARTER - bardzo solidny i niezawodny. Dużo osób polecało i rzeczywiście dobra jakość i prosty montaż.
Skoro mówimy już o mechanizmach to chciałbym zwrócić uwagę na to, że brama garażowa jest dość mocno eksploatowana. Otwierana jest praktycznie codziennie po kilka razy. Dobierając taką bramę musimy kierować się wytrzymałością sprężyn. Ciekawą ofertę prezentuje https://www.gerda.pl/segmentowe-bramy-g ... gerda.html . Ich bramy wyposażone są w sprężyny, które wytrzymują 17 lat pracy, czyli jest to w przeliczeniu jakieś 25000 cykli otwórz/zamknij 
Miałem bardzo długo bramę od Nice, ale 8 latach cały system padł 
-
Kacper Biały
- Zaawansowany

Pytanie czy 8 lat to długo czy mało. Spotykałem siłowniki BFT które wytrzymywały znacznie dłużej. Z resztą te „nowe” też są niczego sobie i bezproblemowo można ich używać przez wiele lat
8 lat to minimum. Ale - nie ma automatyki bezobsługowej. O napęd też od czasu do czasu trzeba zadbać, na szczęście nie jest to złodziej czasu i zdecydowanie przez większą część roku (dobrego napędu) nie trzeba doglądać. Najważniejsze to pilnować, by nie zbierała się koło niego masa brudu.Kacper Biały pisze:Pytanie czy 8 lat to długo czy mało. Spotykałem siłowniki BFT które wytrzymywały znacznie dłużej. Z resztą te „nowe” też są niczego sobie i bezproblemowo można ich używać przez wiele lat