dom pasywny ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
dariawaria
- Aktywny

dom pasywny ?
Cześć,
szybkie pytanie: dom pasywny a energooszczędny różnice? Jak to wygląda kosztowo, który szybciej się wybuduje? Oraz, który tak naprawdę jest bardziej eco? oba? Proszę o informację
szybkie pytanie: dom pasywny a energooszczędny różnice? Jak to wygląda kosztowo, który szybciej się wybuduje? Oraz, który tak naprawdę jest bardziej eco? oba? Proszę o informację
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: dom pasywny ?
Jeżeli instalacja HVAC w zwykłym domu, nawet przedwojennym zużywa ponad 30kWh/m2 rocznie z chłodzeniem, to jest źle wykonana.dariawaria pisze:Cześć,
15kWh/m2 to normalne zużycie w nowych domach. Warunkiem jest unikanie ogrzewania wodnego i wentylacja z odzyskiem ciepła.
Brak ogrzewania wodnego, nie tylko zapewnia niskie zużycie kWh ale i niski koszt budowy.
rekuperacja od 1989r
-
Nephalim123
- Aktywny

A co z ogrzewaniem sciennym? Bo mi się podłogowe jakośc nie widzi
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ciepło w ciele stałym idzie tam gdzie zimniej, więc chyba nic głupszego się już nie wymyśli.Nephalim123 pisze:A co z ogrzewaniem sciennym? Bo mi się podłogowe jakośc nie widzi
rekuperacja od 1989r
-
Nephalim123
- Aktywny

Hm tak samo z podłogowym?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dlatego jak ktoś chce koniecznie podłogowe, daje się 40 cm styropianuNephalim123 pisze:Hm tak samo z podłogowym?
rekuperacja od 1989r
-
Nephalim123
- Aktywny

Co racja to racja, a jednak ściany zewnętrzne też się ociepla. może nie 40 cm ale na pewno 10 no i do tego można zrobić puste przestrzenie w ścianie, nie wiem jak się to nazywa i to jest dodatkowa izolacja. Pytam się bo własnie stoję na rozdrożu z wyborem projektu etc.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Styropian na zewnątrz daje się tam gdzie głównie pracuje klimatyzacja. W Polsce to raczej ogrzewanie, więc tylko ktoś bez podstawowej wiedzy przyklei styropian na zewnątrz ściany i fundamentu.Nephalim123 pisze:Co racja to racja, a jednak ściany zewnętrzne też się ociepla. może nie 40 cm ale na pewno 10 no i do tego można zrobić puste przestrzenie w ścianie, nie wiem jak się to nazywa i to jest dodatkowa izolacja. Pytam się bo własnie stoję na rozdrożu z wyborem projektu etc.
rekuperacja od 1989r
-
Nephalim123
- Aktywny

Hm to w takim razie większość firm jest bez podstawowej wiedzy? Mi tam najbardziej zależy na jakimś sensownym rozwiązniu. Aby jak najmniej tracić ciepła. A mam pytanie, jak z oddychaniem ścian pod takim styropianem? Ta para wodna jakoś się gdzieś skrapla?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

U nas nikt nie uczy izolowania tylko ogrzewania. . Przegrody termiczne nie mogą oddychać, bo będą mokre. By przegroda była sucha jak jest gruba izolacja, musi być paroizolacja.Nephalim123 pisze:Hm to w takim razie większość firm jest bez podstawowej wiedzy? Mi tam najbardziej zależy na jakimś sensownym rozwiązniu. Aby jak najmniej tracić ciepła. A mam pytanie, jak z oddychaniem ścian pod takim styropianem? Ta para wodna jakoś się gdzieś skrapla?
Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja roli ogrzewania. Nic więc dziwnego, że ktoś kto poleca ogrzewanie wodne, z definicji nie może znać się na izolowaniu.
A w XXI wieku można tanio zrobić komfortowy dom zeroenergetyczny i z takiego z cegły .
http://www.forumbudowlane.pl/instalacje ... wny-t67810
rekuperacja od 1989r
-
Nephalim123
- Aktywny

Możesz mi podać źródła? Bo wygląda to bardzo ciekawie, a w tym roku pewnie będę się zabierać za pozwolenia i wybór projektu, więc muszę wcześniej wchłonąć co i jak aby potem nie przepłacać.
Tomasz_Brzeczkowski pisze: A w XXI wieku można tanio zrobić komfortowy dom zeroenergetyczny i z takiego z cegły .
http://www.forumbudowlane.pl/instalacje ... wny-t67810
Jak brzmi definicja budnyku zeroenergetycznego?
W takim razie dlaczego ten z domek zeroenergetyczny z cegły, ciągnie energię z sieci energetycznej?
i jeszcze trollować że bez izolacji termicznej jest komfort termiczny.
Rolą pańskich pomp ciepła jest marginalizacja izolacji termicznej na to wychodzi.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja roli ogrzewania.
Ciekawe że wyjątkowo ogrzewanie wodne nie idzie w parze z izolacją termiczną.Tomasz_Brzeczkowski pisze: Nic więc dziwnego, że ktoś kto poleca ogrzewanie wodne, z definicji nie może znać się na izolowaniu.
Gdzie tego uczą?
i może ten co poleca izolację, z definicji nie może znać się na ogrzewaniu?... litości.
Nie liczył bym na źródła. To tajemna wiedza T_B pozwalająca brylować na forach a raczej na forum, bo na innych poszedł ban za to trollowanie.Nephalim123 pisze:Możesz mi podać źródła? Bo wygląda to bardzo ciekawie, a w tym roku pewnie będę się zabierać za pozwolenia i wybór projektu, więc muszę wcześniej wchłonąć co i jak aby potem nie przepłacać.
W zimie jakie ubranie lepiej izoluje, suche czy mokre? najprościej obrazując.Nephalim123 pisze: Mi tam najbardziej zależy na jakimś sensownym rozwiązniu. Aby jak najmniej tracić ciepła.
Paroizolacja jest bardzo istotna oraz usuwanie wilgoci.
Od wewnątrz paroizolacja a od zewnątrz możliwość ucieczki wilgoci, gdyby paroizolacja nie była szczelna... a zazwyczaj nie jest szczelna w 100%.
Kolejna istotna rzecz to optymalna wentylacja pozwalająca utrzymać optymalną wilgotność. Gdy jest wilgotno w domu, to jest zimniej i wtedy mocniej grzejemy.
Za suche powietrze nie jest korzystne i przyjemne.
Potrzeba suchej izolacji termicznej i wentylacji pod kontrolą.Nephalim123 pisze: Aby jak najmniej tracić ciepła.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

najlepszym Źródłem jest fizyka.Nephalim123 pisze:Możesz mi podać źródła? Bo wygląda to bardzo ciekawie, a w tym roku pewnie będę się zabierać za pozwolenia i wybór projektu, więc muszę wcześniej wchłonąć co i jak aby potem nie przepłacać.
Więcej podaję : https://www.facebook.com/groups/608856942799704/
rekuperacja od 1989r
-
Piotr Nowik
- Superużytkownik

- Kontakt:
Według Pana TB - TAK, bo tylko On posiadł tę wszechwiedzę.Nephalim123 pisze:Hm to w takim razie większość firm jest bez podstawowej wiedzy?
Jestem światowej sławy specjalistą od mniemanologii stosowanej, a praw fizyki uczę się od pana Tomasza Brzęczkowskiego